Scriitorul si analistul de politica externa american Robert Kaplan a afirmat, in emisiunea ”Dupa 20 de ani” de la Pro TV, ca Rusia este interesata sa slabeasca legaturile Romaniei cu Vestul, transformand tara noastra intr-un stat cat mai nesigur, mai slab si mai corupt.

Invitat sa comenteze avertismentele recente lansate de Rusia catre Romania in legatura cu operationalizarea scutului antiracheta de la Deveselu, Robert Kaplan a spus: ”Cred ca spune «Pazeste-te, Romania. Vom profita de orice ocazie pentru operatiuni de spionaj indreptate impotriva voastra.» Pentru ca aveti acest scut antiracheta e in interesul lor, al rusilor, sa faca Romania cat mai slaba, mai corupta si mai nesigura cu putinta. Cu alte cuvinte, va spun sa slabiti legaturile. Cu cat legatura Romaniei cu Vestul este mai slaba, cu atat mai bine pentru Rusia”, informeaza News.ro.

Potrivit lui Kaplan, imperialismul rus in secolul XXI foloseste in primul rand subversiunea ca modalitate de manifestare, mai putin forta armata bruta.
”De exemplu, sugrumarea Europei Centrale si de Est prin reteaua de conducte de gaze naturale. Cu cat tarile Europei Centrale si de Est sunt mai dependente de gazele naturale rusesti, cu atat mai bine e pentru Rusia, cu atat mai mult intaresc imperialismul rusesc”, a explicat Kaplan.

De asemenea, Rusia cumpara mass-media prin intermediari, se foloseste de retele de crima organizata sau cumpara politicieni susceptibili la coruptie. ”In privinta politicienilor, orice extremisti sunt buni, indiferent ca sunt de stanga sau de dreapta, deoarece extremistii provoaca instabilitatea politica, provoaca faramitarea partidelor politice, iar cu cat mai scena politica e mai divizata si mai instabila, cu atat tara e mai slabita, iar cu cat o tara e mai vulnerabila, cu atat e mai prost vazuta in Vest, in Bruxelles si in Washington. Toate aceste strategii functioneaza in favoarea Rusiei. Daca toate astea se intampla simultan, se poate vorbi de un atac”, a apreciat publicistul american.

El a relatat si o discutie pe care a avut-o cu fostul presedinte Traian Basescu legate de actvitatile subversive ale Rusiei. ”M-a chemat in biroul sau si mi-a tinut un curs, explicandu-mi ca Articolul 5 nu protejeaza o tara din NATO impotriva celor mai probabile forme de agresiune ruseasca, de la inceputul secolului al XXI-lea. Rusii vor nega, iar NATO va trimite o comisie de ancheta. NATO nu va raspunde direct la asa ceva”, a spus Robert Kaplan
Pe de alta parte, Statele Unite ar putea reactiona. ”De exemplu cu scutul antiracheta. Acesta e un raspuns. Sau poate trimite mai multe nave in Marea Neagra. Poate incerca sa suprime imprumuturile rusesti”, a mai spus Kaplan.

Robert Kaplan este un cunoscut autor al unor carti pe teme de politica externa si jurnalist care a scris, printre altele, pentru Washington Post si New York Times. Una dintre zonele sale de interes este Europa de Est. Recent a publicat cartea ”In umbra Europei” care se refera, aproape exclusiv la Romania postcomunista.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri