Aproape 150 de senatori si deputati, reprezentand mai mult de un sfert din actualul Legislativ, si-au depus candidatura pentru alegerile locale din 5 iunie, fie pentru functia de primar, fie pentru cea de consilier judetean, sau chiar local, unii dintre acestia inscriindu-se chiar pentru mai multe functii. Majoritatea sunt parlamentari aflati la primul mandat.

Potrivit datelor centralizate de News.ro, 147 din cei 541 de actuali parlamentari candideaza la alegerile care vor avea loc duminica. Este vorba despre 33 de senatori si 114 deputati. Majoritatea provin din PSD (49) si PNL (42).

Este un numar record de parlamentari care sunt dispusi sa renunte la Legislativ pentru administratia locala. De exemplu, in 2012, doar aproximativ 40 de senatori si deputati s-au inscris in cursa pentru locale, din totalul de 470.

Peste 50 dintre actualii parlamentari vizeaza o functie de primar, in special in municipii resedinta de judet, precum Iasi (functie disputata de catre deputatii Viorel Blajut si Camelia Bogdanici), Timisoara (deputatii Molnar Zsolt si Florica Birsasteanu), Brasov (deputatul Mihai Sturzu), Cluj (deputatul Adrian Gurzau), insa altii ar da fotoliul de parlamentar si pentru functii de primari de comuna. Este cazul social-democratului Petru Marica, deputat aflat la primul mandat, care vrea sa administreze comuna Salasu de Sus din judetul Hunedoara.

Parlamentarii s-au inscris in numar mare si pentru functiile de edili din Capitala. Astfel, candideaza in Bucuresti 13 senatori si deputati: Daniel Barbu (ALDE) si Gabriela Firea (PSD) se lupta pentru Primaria Generala, iar 11 parlamentari pentru sectoarele Capitalei: Eugen Tomac, Gabriel Mutu, Daniel Tudorache, Daniel Florea, Razvan Mironescu, Alexandru Nazare, Dan Cristian Popescu, Razvan Condurateanu, Dumitru Pelican, Ovidiu Raetchi si Cristina Pocora.

Aproape 100 de parlamentari vizeaza locuri in Consiliile Judetene. Exista si parlamentari care si-au depus candidaturile si pentru o primarie, si pentru Consiliul Judetean, cum sunt deputatul PMP Clement Negrut, care candideaza la Primaria Alba-Iulia si la Consiliul Judetean Alba, si deputatul Florentin Gust, care candideaza la Primaria Craiova si la Consiliul Judetean Dolj.

De asemenea, sunt trei parlamentari care s-au inscris in cursa pentru Consiliile Locale: Tudor Ciuhodaru (Consiliul Local Iasi), Victor Roman (Consiliul Local Adjud) si Natalia Intotero (Consiliul Local Barlad).

Pentru o functie de consilier judetean ar renunta la Parlament si un fost ministru: Sorin Grindenau, care a avut portofoliul Comunicatiilor in Cabinetul Ponta.

Cu putine exceptii, majoritatea acestor aproape 150 de candidati sunt deputati si senatori aflati la primul mandat in Legislativ. Ar renunta insa la functii si parlamentari cu mai multa experienta, cum este Alexandru Peres (Consiliul Judetean Alba), aflat la al cincilea mandat, Erdei Istvan (Consiliul Judetean Satu Mare), aflat la al patrulea mandat, sau Gheorghe Flutur (Consiliul Judetean Suceava) si Adrian Gurzau (Primaria Cluj), aflati la al treilea mandat.

Daca vor fi alesi in functii pe 5 iunie, acestia vor trebui sa demisioneze din Parlament, cu doar cateva luni inainte de expirarea mandatului.

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri