Potrivit datelor centralizate de News.ro, 147 din cei 541 de actuali parlamentari candideaza la alegerile care vor avea loc duminica. Este vorba despre 33 de senatori si 114 deputati. Majoritatea provin din PSD (49) si PNL (42).

Este un numar record de parlamentari care sunt dispusi sa renunte la Legislativ pentru administratia locala. De exemplu, in 2012, doar aproximativ 40 de senatori si deputati s-au inscris in cursa pentru locale, din totalul de 470.

Peste 50 dintre actualii parlamentari vizeaza o functie de primar, in special in municipii resedinta de judet, precum Iasi (functie disputata de catre deputatii Viorel Blajut si Camelia Bogdanici), Timisoara (deputatii Molnar Zsolt si Florica Birsasteanu), Brasov (deputatul Mihai Sturzu), Cluj (deputatul Adrian Gurzau), insa altii ar da fotoliul de parlamentar si pentru functii de primari de comuna. Este cazul social-democratului Petru Marica, deputat aflat la primul mandat, care vrea sa administreze comuna Salasu de Sus din judetul Hunedoara.

Parlamentarii s-au inscris in numar mare si pentru functiile de edili din Capitala. Astfel, candideaza in Bucuresti 13 senatori si deputati: Daniel Barbu (ALDE) si Gabriela Firea (PSD) se lupta pentru Primaria Generala, iar 11 parlamentari pentru sectoarele Capitalei: Eugen Tomac, Gabriel Mutu, Daniel Tudorache, Daniel Florea, Razvan Mironescu, Alexandru Nazare, Dan Cristian Popescu, Razvan Condurateanu, Dumitru Pelican, Ovidiu Raetchi si Cristina Pocora.

Aproape 100 de parlamentari vizeaza locuri in Consiliile Judetene. Exista si parlamentari care si-au depus candidaturile si pentru o primarie, si pentru Consiliul Judetean, cum sunt deputatul PMP Clement Negrut, care candideaza la Primaria Alba-Iulia si la Consiliul Judetean Alba, si deputatul Florentin Gust, care candideaza la Primaria Craiova si la Consiliul Judetean Dolj.

Citeste si:

De asemenea, sunt trei parlamentari care s-au inscris in cursa pentru Consiliile Locale: Tudor Ciuhodaru (Consiliul Local Iasi), Victor Roman (Consiliul Local Adjud) si Natalia Intotero (Consiliul Local Barlad).

Pentru o functie de consilier judetean ar renunta la Parlament si un fost ministru: Sorin Grindenau, care a avut portofoliul Comunicatiilor in Cabinetul Ponta.

Cu putine exceptii, majoritatea acestor aproape 150 de candidati sunt deputati si senatori aflati la primul mandat in Legislativ. Ar renunta insa la functii si parlamentari cu mai multa experienta, cum este Alexandru Peres (Consiliul Judetean Alba), aflat la al cincilea mandat, Erdei Istvan (Consiliul Judetean Satu Mare), aflat la al patrulea mandat, sau Gheorghe Flutur (Consiliul Judetean Suceava) si Adrian Gurzau (Primaria Cluj), aflati la al treilea mandat.

Daca vor fi alesi in functii pe 5 iunie, acestia vor trebui sa demisioneze din Parlament, cu doar cateva luni inainte de expirarea mandatului.

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock