Zeci dintre candidatii care s-au inscris la alegerile locale de duminica, din Romania, fie sunt vizati de anchete pentru fapte de coruptie, fie nu au fost verificati suficient pentru abuzuri de putere comise in trecut, scrie Reuters intr-un material amplu consacrat scrutinului.

Potrivit unor date stranse de agentia internationala de presa, in baza listelor cu candidati publicate online si documentele prezentate de procurori intre 2012 si 2016, circa 100 dintre cei aproximativ 350 de oficiali locali anchetati sau trimisi in instanta in ultimii patru ani candideaza duminica, iar multi dintre ei sunt convinsi ca vor castiga. Multi dintre ei neaga ca ar fi comis vreo infractiune si se bucura de prezumtia de nevinovatie pana la condamnare. Desi, oficial, au dreptul sa candideze pana la verdictul final, faptul ca aleg sa o faca este o dovada pentru unii a acceptarii coruptiei in societatea romaneasca, afirma Reuters, potrivit News.ro.

„Cetatenii nu au o cultura anticoruptie”, a explicat Cristi Danilet, judecator CSM, pentru agentia internationala de presa. „Daca intrebi oamenii de ce ar alege pe cineva care este corupt sa ii conduca in continuare, iti vor raspunde ‚Este adevarat ca a furat, dar a facut si unele lucruri bune’”, a adaugat el. Reuters ofera ca exemplu Bucurestiul, unde primarul general si patru dintre cei sase primari de sector sunt anchetati sau au fost trimisi in instanta pentru luare de mita si abuz in serviciu anul trecut. Doi dintre ei candideaza in sectoarele lor duminica.

In Sectorul 5, cel mai sarac din Bucuresti, Marian Vanghelie a castigat patru mandate consecutive din anul 2000, iar popularitatea sa a fost alimentata de o serie de programe sociale pentru saraci. El este judecat pe luare de mita in valoare de 30 de milioane de euro, acuzatie pe care o neaga. „Oamenii spun ca, faptul ca eu candidez dovedeste ca am curaj si demnitate si ca nu mi-e frica – ceea ce inseamna ca sunt nevinovat”, a declarat Vanghelie pentru Reuters. O parte dintre alegatorii sai sunt de acord. „Il voi vota pe Marian Vanghelie, pentru ca este un om foarte bun”, a declarat o pensionara de 51 de ani, Mariana Stefan.

„A facut ce a promis, ne-a ajutat pe toti in problemele noastre”, a adaugat ea. Intr-o tara cu o populatie de circa 20 de milioane de oameni, 250.000 de candidati spera sa obtina un post in administratiile locale – de la primari de orase mari, la consilieri locali in orasele, precizeaza Reuters. Candidatii trebuie doar sa semneze declaratii pe proprie raspundere potrivit carora au dreptul sa candideze, pentru ca au cel putin 23 de ani si nu si-au pierdut dreptul de a ocupa functii publice din cauza unor condamnari sau sanctiuni anterioare.

Observatorii au atras, insa, atentia ca declaratiile nu pot fi verificate atent, pentru ca birourile electorale locale nu au acces, prin lege, la CNP-urile candidatilor. Acest lucru inseamna ca pot candida, teoretic, oameni care au fost condamnati pentru dare de mita sau care si-au pierdut mandatele in trecut in urma conflictelor de interese sau pentru ca nu si-au putut justifica averea, in baza legilor adoptate la cererea UE. “Ma intreb daca este treaba cuiva din aceasta tara sa verifice daca au dreptul candidatii sa candideze”, a declarat un expert anticoruptie de la centrul Expert Forum, Laura Stefan.

Expert Forum a calculat ca aproximativ 450 de oameni care nu indeplinesc criteriul de varsta s-au inscris in cursa, insa nu are acces la datele care i-ar permite sa stabileasca si cati candidati au avut probleme cu legea. Datele despre activitatile anterioare ale sutelor de mii de candidati sunt tinute intr-o baza de date a asa-numitei Agentii Nationale de Integritate, o institutie al carei rol este tocmai sa se asigure ca oficialii publici sunt cinstiti, noteaza Reuters. Insa legea nu precizeaza clar ce institutie a statului trebuie sa verifice baza de date a ANI si sa o confrunte cu sutele de mii de nume de pe listele de candidati.

Contactat de Reuters, Ministerul de Interne a transmis prin email ca nu este rolul sau sa monitorizeze declaratiile semnate de candidati si a indemnat jurnalistii sa se adreseze Biroului Electoral Central. BEC nu a raspuns solicitarii. Miza alegerile de duminica este mare, in conditiile in care administratiile locale au un buget total de 67 de miliarde de lei anul acesta – aproximativ o treime din bugetul national consolidate - si au acces la fonduri UE. Romania, fosta tara comunista, care a aderat la UE in 2007, are reputatia de tara unde coruptia a atins un nivel inalt, in pofida eforturilor procurorilor de a combate fenomenul de dare si luare de mita.

Organizatia neguvernamentala Transparency International a plasat Romania pe locul trei intre cele mai corupte tari din UE, dupa Bulgaria si Italia. Mai mult, Fondul Monetar International a evocat luna trecuta „o perceptie sporita ca fondurile publice sunt deturnate si cazuri frecvente de plati ilegale si mita”. Iar un raport UE de saptamana aceasta trage un semnal de alarma privind accesarea ilegala de fonduri UE in Romania.

Sursa foto: Wolfgang Zwanzger/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri