Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului solicitarea de reexaminare a Legii cashback, care prevede posibilitatea retragerii banilor de la comercianti in sistem de bancomat.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, seful statului a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata. Legea largeste sfera persoanelor juridice care pot accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit, pe de o parte, iar pe de alta parte, reglementeaza cadrul juridic pentru acordarea de catre comercianti, la terminalele de plata, la cererea clientului, de avansuri in numerar, care nu pot depasi o suma fixa stabilita, in combinatie cu plata aferenta bunurilor si/sau serviciilor achizitionate, potrivit News.ro.

”Justificata de ratiuni de ordin practic, dar si de faptul ca o asemenea procedura este uzuala in multe tari, legea transmisa la promulgare contine insa unele prevederi ce pot genera incertitudine juridica si lipsa de previzibilitate in aplicare, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de catre Parlament”, sustine presedintele. Conform cererii de reexaminare, art. III din legea transmisa spre promulgare prevede abrogarea alin. (21) si (22) ale art. 3 din Legea nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata. Presedintele semnaleaza ca alineatele cu privire la care se dispune abrogarea nu exista in cuprinsul art. 3 din Legea nr. 70/2015 si, intrucat nu poate fi abrogata o reglementare inexistenta, prevederile art. III ar trebui reanalizate.

In mod similar, pct.5 al art. I prevede ca la art. 3 (din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002), dupa alin. (2) se introduce un alineat nou, alin. (23). In acest caz, presedintele apreciaza ca este vorba despre o eroare materiala (in sensul ca noul alineat se introduce dupa alin. (22) si nu dupa alin. (2), ceea ce inseamna insa ca, in contextul prevederilor art. III, abrogarea din acest ultim articol nu vizeaza art. 3 din Legea 70/2015, ci art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002. In aceasta ultima ipoteza, in care abrogarile vizate de art. III ar putea avea in vedere art. 3 alin. (21) si (22) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002, Klaus Iohannis semnaleaza ca, prin efectul abrogarii, faptele prevazute la art. 21si art. 22 raman fara sanctiune, motiv pentru care considera ca se impune nu numai reanalizarea art. III, ci si o reevaluare a intregului art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002, atat sub aspectul sanctiunilor instituite, cat si sub aspectul limitelor acestora.

”Sub aspectul claritatii normelor, apreciem ca probleme in aplicare pot genera si prevederile art. 3 alin. (2) lit. g) coroborate cu cele ale art. 3 alin (23) din legea transmisa la promulgare, potrivit carora refuzul comerciantilor de a acorda avansuri in numerar, din soldul existent in casa si din incasarile zilei, este considerat de lege contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei. In acest caz, semnalam ca stabilirea conduitei abuzive a comerciantului, pe de o parte, nu este corelata cu norma stabilita la art. 1 alin. (7) din legea transmisa la promulgare (conform careia in cazul in care numerarul aflat la dispozitia comerciantilor acceptanti prevazuti la alin. (4) nu acopera suma solicitata de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibila pentru astfel de operatiuni), iar pe de alta parte, aceasta poate afecta libertatea comerciantului de a dispune de lichiditatile sale”, se arata in solicitarea de reexaminare.

De asemenea, expresia “numerarul aflat la dispozitia comerciantilor” (art. 1 alin. 7) poate fi considerata ca fiind una neclara, in opinia presedintelui, intrucat nu se intelege daca se refera la suma existenta in casa sau la suma alocata de comerciant acestui tip de operatiuni. ”Terminologia neclara, precum si caracterul de noutate al mecanismului economic instituit prin legea transmisa la promulgare ar justifica, totodata, si introducerea unei prevederi referitoare la posibilitatea completarii normelor metodologice de aplicare”, se arata in cererea sefului statului. In opinia sa, legea transmisa la promulgare ar trebui reanalizata si sub aspectul termenului de intrare in vigoare (prevazut la art. II), astfel incat sa permita tuturor autoritatilor publice, bancilor, altor operatori economici si clientilor sa isi conformeze si sa isi adapteze conduita cu prevederile noilor reglementari.

Presedintele precizeaza ca art. 78 din Constitutie prevede ca legile intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei. ”Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata”, se arata in finalul documentului. Camera Deputatilor a adoptat, recent, in calitate de for decizional, legea care obliga magazinele in care se poate plati cu cardul bancar sa elibereze numerar in valoare de maximum 200 de lei persoanelor care solicita acest lucru, pentru a compensa lipsa bancomatelor.

Proiectul a fost initiat de catre deputatul UDMR Zsolt Molnar si contrasemnat de alti 31 de parlamentari PSD, PNL si UDMR. Legea cash-back-ului va impulsiona dezvoltarea infrastructurii de terminale de plata la comercianti (POS-uri), cu precadere in mediul rural, iar cei care implementeaza POS-uri si serviciul de retragere de numerar oferit clientilor nu vor avea niciun cost asociat, acesta fiind suportat de bancile acceptatoare, a declarat in 16 mai directorul general al MasterCard Romania, Cosmin Vladimirescu, care a precizat ca operatorul de carduri poate oferi o derogare a acestor costuri pana la finalul anului. Legea prevede posibilitatea retragerii banilor de la comercianti in sistem de bancomat, in suma de maxim 200 de lei, reprezentand un avantaj pentru persoanele din mediul rural, unde reteaua de bancomate (ATM-uri) nu este prea dezvoltata.

In Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor a fost adoptat si un amendament la lege care prevede scaderea pragului cifrei de afaceri de la care implementarea platii cu cardul devine obligatorie pentru comercianti, de la 100.000 de euro pe an, la 10.000 de euro anual, astfel incat numarul POS-urilor va creste. "MasterCard a sustinut aceasta initiativa legislativa inca de la primele discutii si ne bucuram sa vedem ca proiectul a fost adoptat cu aplicabilitate asupra comerciantilor cu o cifra de afaceri anuala de peste 10.000 euro, multi dintre acestia in mediul rural sau urban mic", a afirmat Vladimirescu intr-un comunicat. El a subliniat ca MasterCard vrea sa contribuie la discutiile pentru redactarea normelor metodologice ale actului normativ, pentru ca sistemul sa fie implementat transparent si eficient.

Sursa foto: Cumparaturi online, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri