Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi ca atat el, cat si presedintele Rosen Plevneliev se opun propunerii Romaniei de a crea o flota comuna a Marii Negre, care sa contracareze influenta rusa, relateaza Novinite, potrivit News.ro.

„Nave NATO ar putea patrula granitele noastre maritime numai in cazul unui aflux masiv de refugiati”, a precizat oficialul. „Nimeni nu ar trebui sa se indoiasca de pozitia noastra pro-NATO”, a spus seful Guvernului. El a atras, insa, atentia ca, din punctul sau de vedere, nu este acceptabila infiintarea unei flote „in modul propus la o intalnire cu premierul si presedintele Romaniei”. „Suntem impotriva”, a subliniat el.

Borisov a facut aceste declaratii in marja unui briefing cu presedintele Plevneliev si cu ministrul apararii Nikolai Nencev. La randul sau, Plevneliev a spus ca acest subiect a fost discutat in cursul intalnirilor cu oficiali romani, dar nu a fost luata nicio decizie. „Sa punem capat speculatiilor ca flote vor fi create impotriva cuiva”, a cerut el.

Seful statului a adaugat ca, in marja discutiilor cu omologul sau roman Klaus Iohannis, acesta din urma a evocat posibilitatea unei initiative regionale in cadrul NATO, care sa implice exercitii navale comune. Anterior, cotidianul bulgar „24 Ceasa” a scris ca Plevneliev a salutat ideea unei Flote a Marii Negre. Intalnirea a fost convocata de urgenta de seful statului, dupa ce s-a aflat ca Turcia a suspendat un acord de transfer al refugiatilor semnat cu Bulgaria in luna mai, pentru ca Sofia se opune propunerii pentru o flota comuna inaintata de Romania, dar sustinuta si de Turcia. Ambasada Turciei la Sofia a negat aceasta informatie.

Citeste si:
M. Muncii: In Romania, oamenii vor sa se pensioneze cat mai devreme
Ministrul Muncii, despre...
Sursa foto: O'SHI / Shutterstock.com 27

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PENNY Market incheie anul 2019 cu 256 de magazine deschise in Romania