Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a afirmat, in cadrul declaratiilor comune sustinute duminica impreuna cu presedintele polonez Andrzej Duda, ca rezultatele Summitului NATO de la Varsovia arata ca se poate vorbi de o cooperare strategica intre Polonia, Romania si Statele Unite ale Americii, Iohannis invocand totodata si colaborarea polono-romano-turca in flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice.

Cei doi presedinti au aratat ca in concluziile Summitul-ului NATO de la Varsovia au fost cuprinse idei care au fost discutate in noiembrie 2015 in cadrul reuniunii de la Bucuresti a liderilor a noua state NATO din Europa de Este, reuniune ce a fost organizata in comun de catre Polonia si Romania, informeaza News.ro.

”Atunci, am inclus deja in Declaratia Comuna cateva linii pe care le-am reluat in cadrul Summit-ului NATO care tocmai s-a incheiat. Cred ca cea mai importanta concluzie si in Formatul Bucuresti, dar si in Formatul NATO de acum a fost ca daca mergem impreuna mai departe, daca colaboram in domeniul securitar, evident si in domeniul economic, atunci aceasta colaborare in sine reprezinta o foarte buna garantie pentru soliditatea si stabilitatea flancului estic, or acest lucru l-am convenit si astazi si mergem cu certitudine impreuna mai departe”, a declarat Iohannis.

El a aratat ca intarirea securitatii flancului estic al NATO in urma Summit-ului de la Varsovia este si rezultatul stransei colaborari intre Polonia, Romania si SUA. ”Foarte important si un punct deosebit de consistent pe agenda discutiilor noastre a fost consolidarea legaturii transatlantice si cred ca putem sa vorbim foarte bine de o cooperare strategica romano-polono-americana. Este clar ca o parte importanta din abordarile noastre pe flancul estic se datoreaza acestei colaborari excelente pe care si Polonia o are cu Statele Unite ale Americii, si Romania o are cu Statele Unite ale Americii, si cred ca si aici colaborarea in trei nu poate decat sa aduca o abordare mai solida, mai consistenta si solutii mai bune pentru tarile noastre, pentru securitatea cetatenilor nostri”, a spus Iohannis.

Presedintele roman a spus ca cele doua tari au acum ca sarcina comuna punerea in aplicare a deciziilor NATO. La randul sau, presedintele Poloniei, Adrzej Duda a salutat noul stadiu al cooperarii militare dintre cele doua tari. ”Alaltaieri ati declarat ca, in cadrul Enhanced Forward Presence, va fi trimisa in Polonia o companie a armatei din Romania pentru a consolida fortele Aliantei care vor stationa in tara noastra. Multumesc foarte mult domnule presedinte pentru aceasta declaratie, noi vom dori sa adancim colaborarea militara cu Romania”, a spus Duda.

In paralel, vor fi dezvoltate relatiile celor doua state din cadrul NATO cu Turcia. ”Exista un Format pe care l-am discutat astazi, un Format regional, trilaterala Polonia-Romania-Turcia. Am convenit sa continuam acest Format si ministrii de externe care au fost impreuna cu noi astazi la convorbirile oficiale ne-au confirmat ca in aceasta toamna va avea loc o intalnire a ministrilor de externe la Bucuresti pentru a gasi cele mai bune cai pentru a continua acest Format, care regional este important si vrem sa pastram aceasta colaborare”, a anuntat Iohannis.

Presedintele roman a salutat si cresterea in 2015 a schimburilor economice cu 11%. ”Este mult. Este mult in conditiile in care economiile sunt foarte departe de acest ritm de crestere, chiar daca, de exemplu, economia Romaniei a reusit totusi performanta de a ajunge la o crestere de aproape 4%. Am ajuns astfel la schimburi bilaterale de 4,5 miliarde de euro si totusi cred ca aici mai este foarte mult potential si noi ne straduim sa convingem investitori polonezi sa vina in Romania. Ne straduim sa convingem si romanii sa vina in Polonia, iar recenta inaugurare, la 9 iunie, la Varsovia, a Camerei de Comert si Industrie Polono-Romane este un semnal foarte bun”, a conchis Iohannis.

Sursa foto: AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri