Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a semnat, luni, ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor in drept acordat de Universitatea Bucuresti, scrie News.ro.

Ministrul Educatiei i-a retras, luni, lui Victor Ponta titlul de doctor in drept acordat de Universitatea Bucuresti in 15 decembrie 2003. Potrivit ordinului semnat de ministrul Mircea Dumitru, Directia Generala Invatamant Superior comunica ordinul atat Institutiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) - Universitatea Bucuresti care il va duce la indeplinire, cat si lui Victor Ponta.

Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, luni, Ministerului Educatiei decizia finala din 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat ca teza de doctorat elaborata de Victor Ponta nu respecta standardele de etica a cercetarii stiintifice si a propus, in consecinta, retragerea titlului de doctor in drept, in baza articolului 170 din Legea Educatiei nr. 1/2011.

In baza Hotararii de Guvern 44/2016 privind organziarea MENCS, ministrul Educatiei a semnat ordinul de retragere a titlului stiintific conferit lui Victor Ponta de Universitatea Bucuresti in decembrie 2003. Fostul premier Victor Ponta a ramas cu verdictul de plagiat, dupa ce contestatia acestuia a fost respinsa, pe 27 iulie, de Consiliul General al CNATDCU, cu 37 de voturi din 47.

“Se mentine raportul initial, care constata plagiatul in cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta si se recomanda retragerea titlului de doctor in drept”, a declarat, miercurea trecuta, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.

Citeste si:
Corina Cretu: Credeti ca mi-a fost usor sa plec din PSD dupa 29 de...
Corina Cretu: Credeti ca mi-a...

In 30 iunie, CNATDCU a stabilit ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea de doctorat si a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia a fost luata cu 34 de voturi “pentru” si o abtinere, in prima sedinta a noului Consiliu General al CNATDCU. Victor Ponta a contestat decizia in 15 iulie, astfel ca lucrarea sa de doctorat a fost reanalizata la CNATDCU.

Fostul premier a scris, pe Facebook, ca a contestat decizia de plagiat pentru ca este una ”pur politica a noului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru cateva luni fotoliul de la Ministerul Educatiei. Ponta sustine ca va castiga in instanta daca ”mai exista in Romania stat de drept”.

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, declara, in 8 iulie, ca atunci cand era rector al Universitatii Bucuresti, a primit o adresa de la Ministerul Educatiei care confirma ca in CNATDCU s-a votat “cu mare majoritate” pentru retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

In 18 iunie 2012, revista Nature scria, in editia online: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat ca a copiat largi sectiuni ale tezei de doctorat in drept din 2003, fara a cita sursele bibliografice corespunzatoare"

Citeste si:
Firea vrea alianta cu Pro Romania pentru alegerile locale: Ar fi de...
Firea vrea alianta cu Pro...

Intr-o prima faza, CNATDCU a decis, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvant cu cuvant, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti a hotarat, in unanimitate, ca este vorba de plagiat. Mircea Dumitru era atunci rectorul Universitatii Bucuresti.

Pe 18 iulie 2012, insa, Consiliul National de Etica a decis ca Ponta nu a plagiat. In martie 2016, Universitatea din Bucuresti a anuntat ca a trimis din nou la Ministerul Educatiei dosarul care probeaza verdictul de plagiat dat in cazul lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Ponta anunta ca Pro Romania nu voteaza guvernul Orban
Setari Cookie-uri