Senatorul Andrei Volosevici (PNL) a anuntat pe Facebook ca va retrage din Parlament proiectul de lege care prevedea numirea directorilor din administratia publica locala si centrala de catre sefii lor pe baza increderii personale si aprecierii morale si pofesionale, liberalul precizand ca a luat decizia retragerii ca urmare a reactiei unor formatori de opinie.

”Am stiut de la inceput ca va fi un proiect controversat. In fapt, initiativa mea a vizat urmatoarele aspecte: romanii isi voteaza alesii la nivel local si national in functie de programele pe care candidatii le prezinta in campaniile electorale premergatoare fiecarui scrutin. Sunt, insa, foarte multe cazurile in care noii alesi se lovesc de rezistenta sau reaua credinta a unora dintre conducatorii institutiilor subordonate care, din diverse motive, refuza sa duca la indeplinire obiectivele propuse. Cazurile sunt nenumarate in toata tara si sunt convins ca multi dintre primarii nou-alesi traiesc fenomenul si il inteleg foarte bine, unul din cazurile elocvente fiind chiar cel de la Ploiesti”, a argumentat Volosevici, scrie News.ro.

El precizeaza ca proiectul sau de lege preia un model american care permite presedintelui nou ales sa-si puna in aplicare programul cu care a fost ales. ”Regret ca acest proiect nu a fost perceput ca atare si a fost respins total de catre formatori de opinie importanti. In consecinta, din respect fata de acestia, am luat decizia ca luni sa imi retrag aceasta initiativa din Parlament”, mai scrie Andrei Volosevici. Senatorul PNL Andrei Volosevici, fost primar al Ploiestiului, a depus la Senat o initiativa legislativa care ar permite numirea in functiile de directori si directori adjuncti din ministere, institutiile administratiei centrale si locale, a unor oameni numiti direct de partide, fara concurs, pe baza "increderii personale" si "aprecierii" morale si profesionale.

Senatorul propune ca urmatoarele functii sa se ocupe pe baza increderii personale: directorul general si cel adjunct din autoritatile administrative autonome, ministere si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si functiile specifice asimilate acestora, functii de conducere din cadrul institutiei prefectului, si din cadrul aparatului de specialitate al autoritatilor publice locale. Propunerea legislativa precizeaza ca aceste persoane numite in functii de conducere vor respecta in desfasurarea activitatii ”dedicarea pentru indeplinirea sarcinilor si responsabilitatea fata de Guvern, respectiv administratia publica locala, asigurarea unui serviciu civil onest, bazat pe meritocratie, profesionalism, neutru din punct de vedere politic.

O conditie pentru ocuparea acestor functii este, potrivit proiectului, ca persoana sa nu fi fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals sau fapte de coruptie, precum si infractiuni savirsite cu intentie, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea. In plus, persoana trebuie sa nu fi fost destituita dintr-o functie publica sau sa i se fi incheiat contractul, pentru motive disciplinare, in ultimii sapte ani. Nu por ocupa functiile de conducere nici cei care au desfpsurat o activitate de politie politica.

Persoanele numite in functiile de director din ministere, institutii publice si locale nu au calitatea de functionar public, se mai mentioneaza in propunerea legislativa, iar numirea, modificarea sau incetarea raporturilor de serviciu, precum si sanctionarea disciplinara, se face de catre conducatorii institutiilor respective: ministru, prefect, primar sau presedintele Consiliului Judetean. Astfel, aceste persoane nu vor trebui sa dea concurs pentru ocuparea unei functii de conducere, fiind introduse noi reguli fata de cele aplicabile functionarilor publici. Proiectul cere si ca orice dispozitie contrara din alte legi sa fie abrogate odata cu intrarea in vigoare a noilor prevederi.

Pottivit initiatorului, Andrei Volosevici, ”propunerea legislativa da posibilitatea formatiunilor politice de la guvernare, prin reprezentanti ierarhici, dar si primarilor, sa numeasca transparent, in posturi importante pentru indeplinirea obiectivelor asumate politic, public, acele persoane pe care le apreciaza din punct de vedere moral si profesional, avand in vedere ca acestea vor actiona cu buna-credinta si eficienta in exercitarea atributiilor”. Liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa a declarat ca grupul parlamentar nu isi asuma si nu va sustine propunerea legislativa semnata de senatorul PNL Andrei Volosevici, potrivit careia numirea in functiile de directori si directori adjuncti din ministere, institutiile administratiei centrale si locale sa se faca fara concurs, pe baza "increderii personale" si "aprecierii" morale si profesionale.

Ion Popa a precizat ca orice intiativa a unui parlamentar PNL trebuie sa parcurga niste etape si in interiorul partidului, si anume sa primeasca un aviz din partea grupului parlamentar pe care il reprezinta. ”Majoritatea initiativelor legislative ale colegilor PNL au si coinitiatori, ceea ce nu este cazul aici”, a afirmat liderul grupului PNL din Senat, adaugand ca este nevoie si de o analiza a prevederilor proiectului, care nu trebuie sa contravina ideilor si principiilor partidului. Popa a aratat ca initiativa legislativa semnata de Andrei Volosevici nu a avut avizul grupului PNL din Senat.

Sursa foto: Stokkete, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri