Premierul Dacian Ciolos a transmis, recent, Parlamentului, o scrisoare in care cere urgentarea adoptarii in plenul comun a unei Directive a Consiliului UE, amanata de patru ori din cauza lipsei de cvorum in Parlament, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul aratand ca Romania este ultimul stat care nu a dat vot, iar Comisia Europeana nu poate propune rectificarea de buget pentru statele membre UE.

Plenul comun al Parlamentului urmeaza sa voteze, la inceputul saptamanii viitoare, proiectului de lege pentru ratificarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene 2014/335/UE, Euratom privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene, potrivit News.ro. Premierul Dacian Ciolos a transmis, recent, Parlamentului, o scrisoare in care solicita urgentarea finalizarii procedurilor parlamentare, in cazul acestui proiect.

Dacian Ciolos atrage atentia in scrisoarea deschisa ca Ministerul Finantelor Publice a transmis inca din septembrie 2015 un proiect de lege de ratificare a acestei Decizii UE 2014/335/UE Euratom, privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020.

”Precizam ca ratificarea este cu atat mai urgenta cu cat plata de catre toate statele membre a impactului noii Decizii in cursul anului 2016, pe baza unui buget rectificativ al UE adoptat, va fi posibila numai in cazul in care Romania va notifica Secretariatul General al Consiliului ca a finalizat procedurile de ratificare pana cel tarziu 30 septembrie 2016”, se mentioneaza in scrisoarea premierului.

Dacian Ciolos mai spune ca Romaniei i-a fost solicitata, in nenumarate randuri, urgentarea ratificarii, de catre Comisia Europeana si statele membre.
”Mai mult, presedintia slovaca a anuntat ca intentioneaza sa faca demersuri suplimentare in acest sens, prin transmiterea unor scrisori catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului”, mai afirma Ciolos in scrisoare.

Citeste si:
Republica Moldova e din ce in mai aproape de un referendum
Republica Moldova e din ce in...

Potrivit discutiei din Biroul Permanent reunit, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca, din fisa proiectului, rezulta ca acesta a mai fost inscris in proiectul ordinii de zi a sedintelor celor doua Camere, anul acesta, in datele de 22 martie, 11 aprilie, 4 mai si 22 iunie. In cadrul sedintei, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, le-a transmis parlamentarilor sa ia in calcul votarea cat mai repede a acestei decizii a Comisiei Europene.

”Exista o temere la nivelul Comisiei Europene vizavi de adoptarea acestui proiect de lege, intrucat suntem ultimul stat care nu a ratificat aceasta decizie, Comisia Europeana neputand sa propuna rectificarea de buget, iar statele membre neputand sa contribuie la bugetul Uniunii Europene”, a explicat Bucur.
Calin Popescu Tariceanu a raspuns ca, in acest caz, este ”o problema de cvorum”.

”Trebuie doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor”, a adaugat Tariceanu. Presedintele Senatului a supus votului conducerii reunite includerea proiectului pe ordinea de zi de luni a plenului celor doua Camere.

”Nu cred ca are nimeni vreo obiectie. Sigur ca o sa-l inscriem pe ordinea de zi a Camerelor reunite si o sa-l supunem la vot. Toata problema este legata de prezenta pe care o vom inregistra. Altceva nu pot sa va spun”, a mai comentat Calin Popescu Tariceanu. Luni, la ora 14.30, este programata sedinta plenului reunit al Parlamentului la care va participa si premierul Dacian Ciolos pentru prezentarea unui raport privind situatia economiei nationale.

Citeste si:
COVID-19|Cioloș: Trebuie mai multă fermitate și claritate în...
Coronavirus | Cioloș: Trebuie...

Sursa foto: cdep.ro

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Dan Barna cere amânarea alegerilor locale
Setari Cookie-uri