Teodor Atanasiu, Mariana Campeanu si alti zece senatori PNL au votat, luni seara, alaturi de PSD si ALDE, in favoarea proiectului de lege care modifica legea educatiei si respinge reexaminarea presedintelui Klaus Iohannis privind plagiatele, desi decizia in conducerea partidului a fost de respingere a legii.

Potrivit listei de vot electronic publicata pe site-ul Senatului, la proiectul privind plagiatul au votat in favoarea legii, alaturi de PSD si ALDE, senatorii PNL Petre Nicoara, Teodor Atanasiu, Ciprian Rogojan, Valeriu Boeriu, Octavian Motoc, Marius Neculoiu, Mariana Campeanu, Corneliu Popescu, Viorel Grigoras, Tapu Nazare Eugen, Titus Pasca si Marius Emil Pascan, care si-a anuntat in plen demisia din partid.

S-au abtinut de la vot senatorii liberali Mircea Dobra, Alexandru Peres, Tudor Barbu, Ioan Cristina. In plus, nu au votat deloc Nelu Tataru si Nicolae Vlad Popa. In sala de plen, in momentul votului s-au aflat 30 de parlamentari de la PNL, scrie News.ro.

In sedinta Biroului Politic National al partidului, care s-a desfasurat luni la pranz, decizia conducerii PNL a fost de a nu sustine modificarile la Ordonanta de urgenta privind plagiatul, aflata pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, niciunul dintre senatori nu a ridicat problema acestui vot, decizia fiind unanima in sensul unui vot negativ pentru acest proiect. Cu toate acestea, proiectul a trecut in plen, cu sprijinul a 12 senatori PNL.

Citeste si:
Fragmente din actul III al parodiei "Topaiala guvernamentala"
Ziua investirii Cabinetului...

Senatorii au respins, luni, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”impotriva” si sase abtineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind plagiatul, fiind mentinute modificarile comisiei de invatamant, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi facuta de Senatul universitatilor, nu de ministrul Educatiei, CNATDCU ramanand o instanta de recurs.

Proiectul a trecut de Senat, in calitate de for decizonal, cu un raport de adoptare in forma initiala a legii, fiind respinsa cererea de reexaminare a sefului statului, dupa ce si la Camera Deputatilor cererea presedintelui a fost respinsa, nefiind intrunit numarul necesar de voturi.

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca decizia Senatului de luni, prin care s-a respins cererea sa de reexaminare a legii de aprobare a OUG privind plagiatul, "risca sa afecteze" verificarea impartiala a acuzatiilor in aceste cazuri si considera ca graba senatorilor de a opera modificari, fara dezbateri, este "suspecta".

"In cazurile in care exista indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate dupa criterii transparente. Decizia de astazi a Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese in ultimii ani. Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei, fara o discutie pe fond, intr-un moment in care toata lumea asteapta integritate si performanta", afirma presedintele, intr-un mesaj pe Facebook.

Citeste si:
Senatul a respins cererea de reexaminare a legii privind plagiatul
Senatul a respins cererea de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
In traducere pentru popor: tragi-comedia ministeriala