Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, in cadrul Forumului economic romano-slovac, ca Romania a devenit "o campioana europeana" a cresterii economice si are atuuri precum forta calificata de munca si predictibilitatea economica, indemnand investitorii slovaci sa vina in Romania.

Mesajul presedintelui a fost citit in cadrul Forumului Economic romano-slovac de catre consilierul prezidential Cosmin Marinescu, scrie News.ro.

La forum participa presedintele Slovaciei, Andrej Kiska, si ar fi trebuit sa mearga si presedintele Klaus Iohannis, insa seful statului si-a anulat programul oficial de marti, in urma decesului soacrei sale.

"In ultimii patru ani, comertul dintre economiile noastre a crescut cu o medie anuala de circa 9%, ceea ce arata clar consolidarea relatiilor noastre comerciale. In 2015, comertul bilateral a atins un maxim de 2,4 miliarde euro. Depinde doar de noi sa dezvoltam, in continuare, acest trend pozitiv", a transmis presedintele.

Ii indemn pe investitorii slovaci sa vina cu incredere in Romania.

Citeste si:
Cati bani au incasat televiziunile pentru campania lui Iohannis
Romania TV a primit cei mai...

El a aratat ca in Romania functioneaza peste 600 de firme cu actionariat slovac, cu un capital total investit de circa 50 de milioane euro, iar Slovacia este la randul ei tot mai atractiva pentru investitiile romanesti, "insa potentialul investitional al cooperarii noastre este mult mai mare"

"Am certitudinea ca veti descoperi noi parteneri de afaceri si ca veti putea valorifica noi oportunitati, in sectoare precum energia, industria, transporturile si infrastructura. Start-up-urile si intreprinderile mici si mijlocii inseamna spirit antreprenorial, initiativa si potential imens in planul inovarii, dar, mai ales, ele pot prefigura viitorul economic al unei tari. Din acest motiv, ii indemn pe investitorii slovaci sa vina cu incredere in Romania, iar investitorilor romani le spun sa fie mai curajosi in legatura cu planurile de afaceri care privesc economia slovaca", le-a transmis presedintele participantilor.

Klaus Iohannis a laudat mersul economiei romanesti, spunand ca tara noastra trece printr-o perioada de "crestere economica robusta".

"Pe primul semestru al acestui an avem o crestere economica de 5,2%, ceea ce face ca Romania sa fie o campioana europeana a cresterii economice. Recent, Fondul Monetar International si-a imbunatatit prognozele de crestere economica la 5% pentru intregul an 2016. Evident, aceste cifre sunt incurajatoare, insa si mai incurajator este faptul ca motoarele cresterii economice s-au multiplicat", a spus seful statului.

Citeste si:
China, cea mai mica crestere a economiei din ultimii 29 de ani
Economia Chinei a inregistrat...

Presedintele a spus ca, din acest motiv, si increderea investitorilor in mediul de afaceri romanesc a crescut.

"Evolutiile recente ne arata ca nu doar motorul consumului este turat, ci privim cu optimism si catre componenta investitionala a economiei", a subliniat el.

Potrivit sefului statului, avantajul Romaniei este "calitatea fortei de munca", apreciata de investitori, dar care trebuie permanent perfectionala. Un alt "atu" este predictibilitatea economica.

"In ceea ce ne priveste, ca autoritati ale statului, ne preocupa reducerea poverii birocratice, cresterea transparentei si asigurarea stabilitatii pentru mediul de afaceri", a subliniat el.

Citeste si:
Iohannis intoarce in Parlament legea stimularii antreprenoriatului
Klaus Iohannis intoarce in...

In privinta potentialului economic dintre Romania si Slovacia, Iohannis a aratat ca domeniul industriei auto este unul de viitor, precum si cel IT si al telecomunicatiilor.

"Vrem ca Dunarea sa ne lege nu doar geografic si cultural, ci si economic, iar Portul Constanta sa devina principalul port maritim pentru comertul slovac. Vitala in aceasta directie este Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, un mecanism destinat dezvoltarii economice si sociale a macro-regiunii dunarene. In al doilea rand, vrem o colaborare mai stransa intre asociatiile profesionale si camerele de comert si industrie din ambele tari, pentru identificarea de noi avantaje competitive si oportunitati de colaborare", a mai spus presedintele.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Legea USR privind consumul de etnobonatice, la reexaminare