Comisia pentru buget a Camerei Deputatilor, care trebuia sa ofere pana joi un raport asupra proiectului PSD privind eliminarea unor taxe, nu s-a intrunit, desi fusese convocata saptamana aceasta, astfel incat legea a fost amanata si a depasit termenul regulamentar fixat pentru raport, in pofida deciziei parlamentarilor de a o discuta in procedura de urgenta.

Proiectul PSD a fost adoptat de Senat cu o viteza record, dupa doar sapte zile de la data depunerii la Secretariat. In mai putin de o zi, proiectul a ajuns la Camera Deputatilor, in cursul zilei de marti, dupa ce a fost votat luni seara de Senat. Deputatii au stabilit si in acest for procedura de urgenta, astfel incat proiectul trebuia discutat in comisii in cel mult trei zile, termenul fiind joi, conform News.ro.

Comisia pentru buget, care trebuia sa ofere un raport joi, nu s-a intrunit, desi a fost convocata inca de marti pentru cel tarziu joi.

Potrivit unor surse parlamentare, majoritatea deputatilor din comisie au anuntat inca de miercuri ca nu vor participa la sedinta, nefiind in Bucuresti. In dimineata zilei de joi, la ora 10.00, singurul deputat din Comisie care a venit la sedinta a fost liberala Andreea Paul, care a plecat insa dupa cateva minute, cand a vazut ca nu s-au strans si alti colegi.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, initiator al proiectului si cel care l-a sustinut de la tribuna Senatului, este plecat din tara, la Bruxelles, urmand sa revina vineri.

Astfel, termenul de depunere a raportului a fost depasit, in pofida grabei cu care deputatii au spus ca vor sa discute proiectul. Cel mai probabil, legea va ajunge in comisii luni, urmand ca apoi sa fie discutata si in plen.

Propunerea legislativa a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale a fost adoptata, luni, de plenul Senatului, dezbaterile fiind extrem de aprinse intre reprezentantii PSD si PNL, liberalii cerand retrimiterea proiectului la comisie si avertizand-i pe social-democrati ca vor plati pentru adoptarea acestei legi.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a sustinut proiectul de lege de la tribuna Senatului. El a aratat ca un stat puternic este un stat in care romanii au incredere.

”Ne place sau nu ne place, birocratia este alaturi de coruptie, principala problema a statului”, a spus el.

Liviu Dragnea a mai spus ca nu banuieste niciun guvern de rea credinta in chestiunea birocratiei. ”Toti au pornit acest proces, dar din pacate au ramas doar dorinte. Principala problema pe care o au romanii este numarul diabolic de mare de taxe pe care trebuie sa le plateasca”, a adaugat el.

Liderul PSD a mai spus ca multe taxe nu acopera prin valoarea lor costurile si arata lipsa de incredere in cetateni si intentia de a-i umili.

”Astazi, ghiseul a devenit un loc al umilintei. In Romania, dureaza aproape 8 zile de chin sa isi inmatriculeze o masina. Romanii mai au nevoie de un concediu pentru a-si putea programa sa plateasca aceste taxe, inventate de-a lungul timpului. Putem reduce o mare parte din birocratie, prin eliminarea acestor taxe”, a mai spus Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a mentionat ca la ora actuala, nivelul de colectare a acestor taxe este sub 40%, iar cine a dat in judecata statul, a castigat. Dragnea s-a referit si la taxa radio si tv, aratand ca cineva care o firma, plateste de doua ori taxa, ca persoana fizica si ca persoana juridica.

Attila Gyorgy, secretar de stat in Ministerul de Finante, a aratat ca impactul masurilor este de 1,6 miliarde lei, adica 0,2% din PIB, fara a se preciza sursa de acoperire a a sumelor.

Liberalul Teodor Atanasiu a afirmat, la randul lui, in plen, ca dupa 3 ani si jumatate de guvernare Ponta, PSD a gasit solutia pentru Romania, si anume ”o solutie liberala, scaderea taxelor”.

”O stiam toti. Problema PSD este alta, ca fiind un partid de stanga nu a stiut cum se implementeaza o asemenea masura (...) Noi propunem sa lasam legea 30 de zile in dezbatere publica, sa afle si initiatorii care sunt taxele care nu mai exista si ei au propus sa le taie si ce impact bugetar au. Dupa ce veti face toate aceste calcule, va propun sa venim cu legea in Senat si sa o dezbatem. Propun sa o retrimitem la comisie, si apoi sa venim cu ea in plen”, a spus Atanasiu.

Senatorul Varujan Vosganian (ALDE) a intervenit si el in dezbate precizand ca este destul timp pentru dezbatere, atata timp cat legea merge la Camera Deputatilor, for decizional, unde poate primi modificari, daca exista erori.

”Ma mir ca colegii dumneavoastra din comisia de buget-finante nu au semnalat aceste erori. Ma indoiesc ca sunteti mai competent decat colegii dumneavoastra. Ca sa dam un semnal ca ne preocupa despovararea romanilor de taxe inutile (...) va propun sa dam un semnal politic, ca suntem de acord cu acest proces de detaxalizare si, daca sunt probleme, Camera le va corecta”, a mai afirmat Vosganian.

Senatorul Tanczos Barna (UDMR) a afirmat in plen ca se astepta din partea PSD, PNL, ALDE si chiar de la UDMR, la o fraza de ”mea culpa, nu neaparat maxima culpa”, pentru ca ani de zile, nu au facut aceasta initiativa de eliminare a taxelor.

”Aceasta initiativa vine in plina campanie electorala, dar tocmai de aceea este mai mult decat un slogan si un discurs de la o scena. Este un angajament politic care trebuie respectat, o promisiune ferma a initiatorilor ca se va duce la bun sfarsit acest proces de birocratizare”, a spus senatorul UDMR, precizand ca la Camera, deputatii UDMR vor propune o modificare privind taxa radio-TV.

SI liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a cerut de la tribuna Senatului trimiterea legii la comisie, pentru doua saptamani. ”In caz contrar, grupul PNL va vota impotriva”, a spus Popa. ”Sper ca nu este o amenintare”, a replicat presedintele de sedinta, Ioan Chelaru (PSD).

Supusa la vot, propunerea PNL a fost respinsa cu 83 de voturi impotriva si 24 de voturi favorabile.

Dumitru Oprea (PNL) a acuzat ”actuala majoritate” ca a introdus proiectul in procedura nestatutara si, de la depunerea lui la Biroul Pemanent, in cateva ore a ajuns la votul final in plen.

In urma unor schimburi de replici din plenul Senatului, presedintele de sedinta Ioan Chelaru a supus la vot sistarea dezbaterilor in plen.

Supusa la vot, propunerea legislativa a fost adoptata cu 89 de voturi pentru, o abtinere si 17 voturi impotriva.

Raportul a fost adoptat cu 90 de voturi pentru, o abtinere si 18 voturi imptoriva.

”Nu s-a respectat niciun fel de norma procedurala. Niciunul din dumneavoastra nu ati citit raportul comisiei. V-ati batut joc de o problema esentiala a acestei tari. Bataia de joc va va costa, pentru ca acestea sunt taxe Ponta”, a spus liberalul Nicolae Vlad Popa in plen, dupa vot.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri