PRU il denunta pe premierul Dacian Ciolos la DNA, pentru abuz in serviciu si inselaciune, in legatura cu achizitionarea sculpturii ”Cumintenia pamantului”

Am venit sa depunem un denunt penal in numele Partidului Romania Unita impotriva premierului Dacian Julien Ciolos pentru infractiunea de abuz in serviciu, inselaciune, in speta numita Cumintenia Pamantului. Stim ca au fost niste evaluari, facute de experti au spus prima data 800.000, apoi 1.200.000, doua milioane, trei milioane, ultima evaluare a fost cinci milioane de euro. Iata ca Guvernul ciolos a cheltuit 11 milioane de euro din banii romanilor pentru o opera de arta care oricum era in patrimoniul national si nu putea fi scoasa din tara", a declarat, vineri dimineata, Bogdan Diaconu, presedintele PRU, inainte de a intra in sediul DNA, conform News.ro.

"La randul sau, deputatul Sebastian Ghita, membru PRU, a sustinut ca achizitionarea operei ”Cumintenia pamantului” din bani publici, cu cinci sau cu 11 milioane de euro, ”poate fi startul unui nou ANRP”, a spus Ghita.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera “Cumintenia Pamantului“ va fi achizitionata de statul roman si ca ea va fi expusa la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucuresti.

Ulterior, ministrul Culturii, Corina Suteu, a spus ca opera va fi mutata la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), transferul acesteia de la Muzeul Bancii Nationale urmand a fi facut pana la finalul lunii octombrie.

Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

“Cumintenia Pamantului“ a fost realizata in 1907 si expusa pentru prima data la Bucuresti in 1910. In 1911, Constantin Brancusi a vandut sculptura inginerului Gheorghe Romascu.

In 1957, regimul comunist de la Bucuresti i-a confiscat abuziv lucrarea si, astfel, ea a fost expusa, pentru urmatoarele decenii, la Muzeul National de Arta al Romaniei. In 2012, mostenitorii lui Gheorghe Romascu au primit inapoi sculptura, in urma unui proces de retrocedare.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Proprietarii sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca sase milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala ”Brancusi e al meu”, menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

Sculptura ”Cumintenia Pamantului” a fost expusa la MNAR pana in noiembrie 2012, cand a fost mutata de la Muzeul Cotroceni. In prezent, lucrarea se afla expusa la Muzeul Bancii Nationale.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri