Alegatorii din Republica Moldova se vor prezenta in turul doi al scrutinului prezidential, dupa ce candidatul prorus nu a obtinut, cu putin, majoritatea voturilor exprimate duminica, in primul tur, relateaza The Associated Press.

Dupa numararea aproape tuturor buletinelor de vot, Igor Dodon a obtinut 48,26% din voturile exprimate, iar rivala sa proeuropeana Maia Sandu a obtinut 38,42% - primii doi clasati dintre cei noua candidati. Avand in vedere ca niciunul nu a obtinut o majoritate, turul doi al alegerilor prezidentiale urmeaza sa aiba loc pe 13 noiembrie intre Dodon si Sandu, conform News.ro.

Alegerile prezidentiale de duminica au fost primele alegeri prezidentiale directe organizate in ultimii 20 de ani in aceasta fosta republica sovietica saraca. Moldovenii, furiosi din cauza flagelului coruptiei, au pareri impartite intre o apropiere de Europa si o reluate a relatiilor cu Rusia.

Dodon, care se pronunta pentru relatii mai apropiate cu Moscova, s-a angajat sa "restabileasca relatii ample de prietenie cu Rusia". Acest fost membru al Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) a exploatat nemultumirea populatiei fata de guvernele proeuropene care au ajuns la putere dupa 2009.

Sandu, o fosta economista de la Banca Mondiala (BM) si o reprezentanta a miscarii proeuropene, a promis o lupta dura impotriva coruptiei endemice. Ea a fost laudata pentru reformele pe care le-a efectuat ca ministru al Educatiei.

Citeste si:
Discursul prezidentiabilului Ponta: patru elemente cheie descifrate...
Discursul prezidentiabilului...

Atat Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite, cat si Rusia incearca sa devina mai influente in Republica Moldova, o tara cu 3,5 milioane de locuitori situata intre Romania, un stat membru UE, si Ucraina.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Cele mai importante evenimente ale inceputului de saptamana