Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, sustine, referitor la decizia Curtii Constitutionale care vizeaza majorarile de salarii din educatie si sanatate, ca aceia care se bucura pe termen scurt de victoria politica obtinuta pe salarizare, ”sa se bucure”, dar in scurt timp se va vedea ca cineva va suporta ”nota de plata”, fie alte categorii de bugetari, fie toti contribuabilii. ”Cine rade azi, sa isi aduca aminte de trecut si sa se uite cu grija la ziua de maine”, atentioneaza Pislaru.

”Astazi (miercuri - n.r.) Curtea Constitutionala a decis ca modificarile din Parlament la OUG 20 sunt constitutionale. Ca reprezentant al executivului, fireste, accept aceasta decizie ca fiind clarificatoare din punct de vedere al legalitatii. Era insa de datoria noastra sa indicam atat lacune de procedura, cat si lipsa unei alocari de resurse bugetare pentru masurile adoptate atat de aproape de campania electorala”, a scris Dragos Pislaru, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, conform News.ro.

Din punct de vedere al oportunitatii, ministrul Muncii sustine ca este ”mult mai complicat”. ”Pe de-o parte, ma bucur in mod onest ca asistenta sociala, sanatatea si educatia vor beneficia de anumite cresteri salariale. Cei care nu vor sa creada acest lucru, e treaba domniilor lor. Eu nu am fost de acord cu modul in care s-au alocat acesti bani, dar am recunoscut nevoia de a finanta mai bine aceste categorii si as fi preferat sa se faca in mod echitabil (spre exemplu, sa creasca mai mult pentru asistentul social, nu pentru contabili si cei aflati pe functii de conducere)”, a completat acesta.

Dragos Pislaru sustine ca ceea ce il ”mahneste profund” este ca prin alocarea a 4,85 miliarde pentru aceste majorari ”se omoara” primii doi ani de posibila aplicare serioasa a legii salarizarii unitare. ”Ce ma mahneste profund este ca nu s-a inteles ca prin alocarea in acest mod a 4,85 miliarde pentru aceste majorari, care contin mai putin vizibil si anumite cresteri cu dedicatie, complet inechitabile, se omoara probabil primii 1-2 ani de posibila aplicare serioasa a legii salarizarii unitare. Categoriile care vor ramane pe margine, cum ar fi administratia locala, soldatii din armata, personalul din cultura, vor mai avea de asteptat. Probabil ca multi vor sari sa spuna ca o sa vad eu cum se vor mari si aceste salarii si ca sunt bani pentru toate. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Resursele bugetare sunt limitate, iar alegerea de alocare este conditionata de o minima responsabilitate. Ceva o sa crape daca tragi de buget mai mult decat poate duce - fie tai investitii, fie nu respecti taierile de taxe, fie cresti fiscalitatea pentru a aduce noi resurse”, a explicat ministrul Muncii.

Dragos Pislaru a mai precizat ca salariile tuturor bugetarilor de la baza piramidei vor fi ”puternic comasate”, din cauza ca salariul minim va fi majorat, de la anul, la 1.450 lei.

”Faptul ca de la anul salariul minim va fi crescut la 1450 lei inseamna ca imediat salariile tuturor bugetarilor de la baza piramidei vor fi puternic comasate. O astfel de crestere va crea o si mai mare nevoie de a avea un proiect fezabil de salarizare unitara. Fezabil inseamna in primul rand implementabil, care sa ia in calcul constrangerile bugetare. In finantele publice nu exista magicieni, exista reguli si echilibre cu care nu te poti juca fara profesionism”, spune ministrul.

Acesta apreciaza ca ”greseala” tehnocratilor a fost ca nu au inteles politic aceasta perioada de administrare a tarii care avea miza electorala. «Greseala» noastra ca tehnocrati a fost aceea ca nu am inteles politic aceasta perioada de administrare a tarii care avea miza electorala. Am ratat un principiu clar de campanie - in campanie «se dau» lucruri, nu se «ajusteaza» sau se «reformeaza». Asa functioneaza in Romania si se vede ca functioneaza zdravan. Pe de alta parte, nu regret ca nu am intrat in logica electorala incalcandu-mi principiile. Am invatat o lectie dura si am inteles ca trebuia sa comunic mai bine, mai aproape de oameni, pentru a trece de un baraj mediatic evident, care ne-a facut continuu albie de porci. Dar nu as face nici acum rabat de la adevar, de la evidente clare pentru orice profesionist”, a completat Dragos Pislaru.

Ministrul Muncii a tinut sa mentioneze ca, in scurt timp, se va vedea ca cineva va suporta nota de plata.

”In concluzie, cei care se bucura pe termen scurt de victoria politica obtinuta pe salarizare, sa se bucure. Este o victorie legitima si care arata functionarea democratiei. Dar, din pacate, in scurt timp se va vedea ca cineva va suporta nota de plata, fie alte categorii de bugetari, fie noi toti ca si contribuabili. As vrea sa nu fie lucrurile asa, dar eu nu indraznesc sa cred de dragul de a crede. Eu am invatat ca asumarea individuala a adevarului, dureroasa uneori, este mai importanta decat credinta halucinogena. Iar cine rade azi, sa isi aduca aminte de trecut si sa se uite cu grija la ziua de maine”, a conchis ministrul Dragos Pislaru.

Curtea Constitutionala a decis ca Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care Parlamentul a majorat salariile din educatie si din sanatate, este constitutionala. Anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

Legea de aprobare a OUG 20/2016 a fost atacata la CCR de catre Guvern si PNL, cele doua sesizari fiind conexate de judecatorii constitutionali. ”S-au conexat si a fost respinsa sesizarea de neconstitutionalitate. (...) Sunt constitutionale deci”, a spus Valer Dorneanu in privinta celor doua sesizari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri