Sorin Grindeanu, nominalizarea facuta de PSD pentru postul de premier, a declarat, miercuri, la Antena 3, ca legaturile sale cu Academia Nationala de Informatii s-au rezumat la un curs de o luna si jumatate pe siguranta si securitate nationala, alaturi de alti deputati, precizand ca nu are vreo vulnerabilitate care sa aduca prejudicii partidului care l-a sustinut si promovat timp de 20 de ani.

Sorin Grindeanu a explicat cirucmstantele in care, ca deputat nou ales in anul 2012, a devenit membru al comisiei parlamentare de control al Serviciului Roman de Informatii, conform News.ro.

”In 2012 am plecat de pe functia de viceprimar al orasului Timisoara dupa ce am castigat un colegiu. Am venit in Parlament si mi-am exprimat primele trei preferinte: administratie locala, comisia de IT si cea de buget-finante. Am ajuns in comisia de IT (...) Am avut o revolta personala pentru ca nu-mi placea componenta si am mers la conducerea Camerei si am zis ca eu mai am niste zile in care ma pot decide daca ma intorc viceprimar. Cu totul intamplator, un coleg care era membru in comisia de control a SRI a renuntat. Am fost chemat de domnul Zgonea care mi-a spus «Mergi aici, e in regula. Cred ca e o comisie importanta in care m-as bucura sa actviezi.» Am mers, eu sunt un om disciplinat si inteleg anumite ratiuni”, a spus Grindeanu.

El a precizat ca a facut la Academia Nationala de Informatii un curs de o luna si jumatate intrucat trebuia sa se familiarizeze cu un domeniu in care nu a mai activat. ”Nu sunt absolvent al Academiei, nu am facut master acolo. Era un curs de o luna si jumatate, in care au fost foarte multi deputati, pe siguranta si securitate nationala. A fost o parere a conducerii Camerei si comisiei pentru ca, neavand nici o legatura cu domeniul, ar fi bine sa fac acest curs de o luna si jumatate, pe care l-am facut”, a spus Grindeanu care a negat, totodata, ca ar fi ofiter acoperit sau ca ar avea legaturi privilegiate cu vreun serviciu de informatii.

Candidatul PSD la functia de prim-ministru a invocat si motive personale legate de distanta pe care a pastrat-o fata de serviciile de informatii. ”Bunicul meu, cel care m-a crescut, a fost detinut politic. Nu as fi putut vreodata sa trec peste ceea ce inseamna memoria bunicului meu”, a afirmat Grindeanu. Acesta a mai spus ca, daca ar fi avut vreo vulnerabilitate legata de relatia cu serviciile de informatii, ar fi refuzat nominalizarea pentru postul de prim-ministru. ”Eu nu-mi pot permite sa vulnerabilizez partidul care m-a ajutat sa ajung in diverse functii”, a spus social-democratul.

Intrebat fiind de contactele pe care le-a avut pana acum cu seful statului, Grindeanu a afirmat ca a avut doar doua intalniri, ultima in urma cu o luna si jumatate, cand Klaus Iohannis a vizitat judetul Timis, al carui presedinte de Consiliu Judetean este actualul candidat la sefia Guvernului. ”M-am mai intalnit o data, in prima sedinta de CSAT a dansului (in data de 3 martie 2015 - n.red.), cand am fost invitat ca ministru al Comunicatiilor si aveam cateva puncte de prezentat in aceasta sedinta. Atunci a fost prima intalnire in cadru oficial”, a spus social-democratul.

Sorin Grindeanu a omis insa intalnirea pe care a avut-o cu Iohannis pe 12 aprilie 2016, cand a facut parte din delegatia PSD care a participat la consultarile convocate de presedinte pe tema legilor sigurantei nationale. Pe langa Grindeanu, din delegatia PSD au mai facut parte Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Valeriu Zgonea si Georgian Pop.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri, in conferinta in care a anuntat nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru postul de premier, ca trebuie separate apele dintre servicii si partide, liderul social-democrat precizand totodata ca nu a primit niciun raspuns din partea serviciilor in privinta atacurilor lansate la adresa lui Sevil Shhaideh si a sotului sau. Intrebat in legatura cu faptul ca Grindeanu a fost membru al Comisiei SRI, Dragnea a spus ca acesta a facut parte din comisie "din greseala", "din intamplare", timp de un an si jumatate, dupa care a plecat si ca nu are legatura cu SRI.

Presedintele PMP, Traian Basescu a afirmat, miercuri, la Romania TV, ca propunerea lui Sorin Grindeanu de catre PSD si ALDE pentru postul de premier, reprezinta ”o eroare politica” intrucat Grindeanu este ”o solutie pe care serviciile secrete o vor”, iar presedintele Iohannis ar trebui sa se hotarasca daca vrea ”desereizarea” politicului sau nu.

Traian Basescu a afirmat ca nominalizarea lui Sorin Grindeanu ridica suspiciuni serioase din cauza legaturilor sale cu serviciile secrete. ”Si eu am facut o institutie de invataman superior, am fost ministru in cinci guverne, erau tot soiul de cursuri pe langa institutii militare, dar nu m-a tentat niciodata sa fac un astfel de curs. Nu am simtit niciodata nevoia sa fiu apropiat unor astfel de structuri militarizate. Nu inteleg de ce oameni tineri precum Grindeanu, care a fost in comisia de supraveghere a SRI, a simtit nevoia sa faca cursuri la Academia Nationala de Informatii care nu-i scoala de maistri si cam stiu ce fel de elevi vor sa le vina acolo si ce vor sa studieze”, a spus Basescu adaugand ca ”de la Academie nu prea iesi cum ai intrat”.

Sursa foto: Facebook.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri