Constructia unui spital republican in Capitala, care sa aiba peste 2.500 de paturi, 30 de clinici, centre de cercetare, un campus cu scoala, gradinita, magazine si un hotel cu minimum 2.000 de locuri de cazare pentru insotitorii bolnavilor este una din prevederile programului de guvernare al PSD. Noul guvern promite si 0 % impozit pe venit pentru medici, dublarea salariilor asistentilor medicali si salarii pentru doctori cuprinse intre 1.200 de euro brut, pentru un medic rezident anul I, si 3.600 de euro brut pentru medic primar ATI / urgenta, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Capitolul "Politici in domeniul sanatatii" din Programul de guvernare al PSD include constructia a opt spitale regionale, dotate cu echipamente de ultima generatie si care "vor elimina eforturile financiare si umane pentru deplasarea cetatenilor din tara catre Bucuresti, in speranta unui act medical de calitate", un spital republican in Bucuresti, care va fi organizat ca centru de urgenta-excelenta si cercetare, pe toate specialitatile, modernizarea spitalelor judetene, a ambulatoriilor de specialitate, a unitatilor de primiri urgente, precum si a centrelor medicale integrate, conform News.ro.

De asemenea, sunt prevazute dotarea localitatilor cu ambulante, astfel incat sa existe ambulanta in fiecare comuna, si asigurarea dotarii minime a cabinetelor medicilor de familii si includerea acestora in programe de formare profesionala, astfel incat "sa fie eliminat fenomenul prin care foarte multi pacienti aglomereaza inutil sectiile de primiri urgente, cand de fapt au afectiuni minore, pentru care ar trebui sa se adrese medicilor de familie".

Constructia de spitale

Cele opt spitale regionale ar urma sa fie organizate ca centre de urgenta-excelenta, pentru toate specialitatile medicale, inclusiv cu centre de telemedicina regionale sau nationale in functie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atat pentru diagnostic, dar si pentru a doua opinie. Acestea ar urma sa aiba 1.000 de paturi, 10 clinici, un centru de cercetare, echipamente de ultima generatie, un cartier de locuinte pentru medici si personal, un hotel cu minimum 50 de locuri pentru rudele si insotitorii pacientilor. Costurile sunt de 300 milioane de euro/spital.

Spitalul republican, care va fi organizat ca centru de urgenta-excelenta si cercetare pe toate specialitatile, ar urma sa aiba peste 2.500 de paturi, 30 de clinici, doua-cinci centre de cercetare, echipamente de ultima generatie. Adiacent acestui spital, ar urma sa fie construit un campus medical cu scoala, gradinita si magazine pentru cadrele medicale, dar si un hotel cu minimum 2.000 de locuri de cazare pentru insotitorii bolnavilor, potrivit programului de guvernare al PSD. Costul prevazut pentru acest spital este de 1,1 miliarde euro.

Reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea spitalelor

Programul de guvernare al PSD prevede modernizarea a cel putin 15 spitale judetene, a cel putin 150 de ambulatorii de specialitate, a 25 de unitati de primiri urgente si a trei centre comunitare integrate medico-sociale. Noul guvern mai promite dotarea fiecarui spital judetean cu echipamente de imagistica moderne, cu echipamente pentru analize de laborator, cu paturi pentru arsi, inlocuirea treptata a parcului actual de ambulante si "incurajarea dezvoltarii centrelor de excelenta si cercetare medicala, de diagnostic si tratament, pe langa universitatile si facultatile de medicina care vor putea atrage si specialisti care vor sa revina in Romania", dezvoltarea de centre de telemedicina regionale sau nationale in functie de specialitate, la care se pot conecta centrele medicale, atat pentru diagnostic, cat si pentru a doua opinie, onorariul medicului care deserveste centrul fiind separat de serviciul medical in decontarea serviciilor medicale si dezvoltarea si implementarea serviciilor e-health la nivel national prin fonduri nerambursabile.

Medicamente

Guvernul PSD promite si reducerea cu minimum 35% a pretului medicamentelor inovative care si-au pierdut patentul si au inregistrate medicamente generice, precum si un program national prin care, pentru fiecare boala, fiecare pacient va avea la dispozitie un medicament gratuit pentru afectiunea sa.

In programul de guvernare al PSD mai sunt prevazute repornirea si dezvoltarea activitatii Institutului Cantacuzino pentru asigurarea independentei in domeniul productiei vaccinurilor si dezvoltarea companiei Unifarm, ca principala institutie cu atributii de import si distributie a medicamentelor si in vederea asigurarii continuitatii aprovizionarii si desfacerii acestora catre populatie.

Salarii mai mari pentru cadrele medicale si 0 % impozit pe venit pentru medici

"Revizuirea sistemului de salarizare in directia flexibilizarii si stimularii performantei si competitivitatii personalului din sistemul medical" este o alt[ pomisiune a Guvernului PSD. Astfel, nivelul salariilor la 1 ianuarie 2018 ar urma sa fie: pentru medic rezident anul I - 1.200 de euro brut, medic specialist gr. V, clinic: 2.650 de euro brut, medic primar, gr. V, clinic: 3.377 euro brut, medic primar, gr. V, ATI / urgenta: 3.600 euro, brut).

In programul de guvernare sunt prevazute si:

  • - 0 % impozit pe venit pentru medici.
  • - dublarea salariilor asistentilor medicali incepand cu 1 ianuarie 2018.
  • - 2.150 lei salariul minim brut pentru infirmieri si asistenti sociali incepand cu 1 ianuarie 2018.
  • - 2.500 salariul minim brut pentru angajati cu studii superioare asistenta sociala incepand cu 01.01.2018.
  • - tichete de vacanta (1 tichet de vacanta pentru toti bugetarii din sistemul medical, la nivelul salariului minim pe economie din acel an).
  • - stabilirea unui fond de premiere in limita a 5% din cheltuielile de salarizare la nivelul fiecarui ordonator de credite, pe baza unor criterii de performanta transparente stabilite cu partenerii sociali.

Mai multi bani si pentru programele nationale de sanatate

Un alt obiectiv al programului de guvernare este dezvoltarea programelor nationale si continuarea celor existente prin alocarea unor fonduri suplimentare raportat la perioada 2015-2016, introducerea unor programe noi, cum ar fi depistarea bolilor cardio-vasculare cu risc major pornind de la patologia hipertensiva (hipertensivul cu valori mari si risc crescut) si stabilirea unui capitol bugetar distinct alocat bolilor rare.

De asemenea, este prevazuta operationalizarea si utilizarea Dosarului Electronic al Pacientului care va cuprinde toate datele de sanatate si care va sta la baza Registrelor Nationale pentru fiecare patologie in parte si adoptarea Legii sanatatii cel tarziu la 31 decembrie 2017.

Sursa foto: Iuriisokolov | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri