Florin Iordache, propus pentru functia de ministru al Justitiei, a spus ca o lege a gratierii poate fi adoptata in Parlament, dar este un subiect care trebuie analizat cu intreaga societate civila. Iordache a fost avizat favorabil, miercuri, in comisiile de specialitate ale Parlamentului cu 43 de voturi “pentru”, 16 “impotriva” si doua abtineri.

Ministrul propus pentru portofoliul Justitiei a spus, la audierea sa in comisiile parlamentare, ca sunt peste 40 de decizii ale Curtii Constitutionale care vizeaza Codul penal si Codul de procedura penala, iar acestea trebuie puse in acord cu Constitutia. Florin Iordache a spus ca Legea raspunderii magistratilor este o lege pe care PSD si-a asumat-o si ca vor fi incepute discutiile cu CSM si cu asociatiile profesionale pentru a adopta o lege pe un model european, conform News.ro.

Iordache a mai spus ca o lege a gratierii poate fi discutata si adoptata in Parlament. El a precizat ca nici eu si nici colegii lui din PSD nu au discutat in campania electorala despre adoptarea unei legi a gratierii, dar consider ca acesta este un subiect care trebuie discutat si analizat cu intreaga societate civila.

El a adaugat ca va sustine reinfiintarea Institutului de Criminologie desfiintat in 2007 si redistribuirea bugetului Justitiei pentru a preveni risipa. Iordache a mai spus ca are in vedere “revitalizarea” articolul 132 din Constitutie, care prevede ca “procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei” si ca “functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior”.

Ministrul propus la Justitie a aratat ca el sustine “o politica penala umanista”, respectiv sa fie egalitate de arme intre acuzare si aparare, sa se intareasca puterea judecatorului, care trebuie sa fie independent de factorul politic, iar acesta “sa imparta dreptarea asa cum prevede legea”.

Florin Iordache a mai spus ca un alt proiect al sau ca ministru al Justitiei va fi construirea de penitenciare. El a aratat ca pot fi gasite solutii alternative, cum ar fi serviciile de probatiune, pentru a se imbunatati conditiile din penitenciare, pentru ca a construi doar doua penitenciare nu rezolva problema. Un deputat a spus ca Florin Iordache nu a raspuns la intrebarile USR si l-a facut pe acesta “ministru autist”.

Dupa ce a primit avizul favorabil in comisiile parlamentare, Florin Iordache a precizat ca ideea unei eventuale legi a gratierii sau a amnistiei nu a fost sustinuta de PSD in campania electorala, dar o astfel de lege discutata in Parlament, din punctul lui de vedere, "este de bun augur". "Adica nu ne putem ascunde ca, daca venim cu o astfel de lege, locul in care se poate discuta si se poate amenda o astfel de lege este Parlamentul”, a precizat Iordache. Intrebat la ce s-a referit cand a vorbit de o “revigorare” a articolului 132 din Constitutie, referitor la Statutul procurorilor, Iordache a spus ca doar a citat articolul.

“Eu am constatat personal ca, in foarte multe cazuri, fie a fost un exces din partea unui anumit ministru, sau a fost o delasare din partea unui alt ministru. Au fost niste constatari personale”, a explicat Iordache. Intrebat in ce conditii ar cere revocarea unui procuror sef, Florin Iordache a spus ca va face acest lucru “daca sunt intrunite anumite conditii legale”. Eu sunt primul care doresc respectarea Constitutiei, dar si a legilor in vigoare”.

Sursa foto: Shutterstock/Gajus

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri