Presedintele Klaus Iohannis este ”indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind surprins ca acesta actioneaza ”in beneficiul unui singur om”, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al sefului statului, Madalina Dobrovolschi.

Dobrovolschi a mai spus ca presedintele Romaniei este surprins si de ”rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreste sa devina util noii majoritatii politice”. "Presedintele trage un semnal de alarma ca toti romanii sa inteleaga cat de pericolos este acest demers, care poate deschide poarta condamnatilor penal sa ne conduca", a spus purtatorul de cuvant al presedintelui, conform News.ro.

Ea a spus ca legea a aparut in 2001 ca un demers care sprijinea integrarea Romaniei in UE si in NATO, si nu vede motivele pentru care, dupa 16 ani, se doreste modificarea ei. "In 16 ani nimeni, niciodata, nu a considerat ca este o problema acest criteriu de moralitate pentru viata politica din Romania. In 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat aceasta functie, nu a considerat ca textul legii reprezinta probleme pentru drepturile si libertatile cetatenilor. Aceasta lege in acest interval lung nu a fost contestata, pentru ca este interesul tuturor ca societatea sa fie condusa de persoane integre", a continuat ea. Dobrovolschi a invocat texte din Constitutie care permit ca, prin lege, sa fie introduse motive suplimentare de incompatibilitate in cazul demnitarilor, astfel incat legea nu ar trebui sa fie neconstitutionala.

"Stradaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intra in agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui sa se afle printre obiectivele Avocatului Poporului. (...) Presedintele Romaniei trage un semnal de alarma, pentru ca toti romanii trebuie sa inteleaga cat de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnatilor penali sa ajunga sa ne conduca", a spus Dobrovolschi. Intrebata daca Avocatul Poporului ar trebui sa demisioneze, Madalina Dobrovolschi a spus ca "Avocatul Poporului ar trebui sa asculte cu foarte mare atentie mesajul din partea presedintelui si sa analizeze argumentele acestuia din toate punctele de vedere".

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, pentru News.ro, ca a trimis la Curtea Constitutionala sesizarea in privinta Legii 90/2001 care prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate. Intrebat de News.ro daca institutia pe care o conduce a trimis la CCR o sesizare in privinta Legii 90/2001, Victor Ciorbea a spus: ”Da, am depus la Curte”.

Citeste si:
CCR declara neconstitutionala pensia speciala a lui Victor Ciorbea
CCR a declarat...

Potrivit Avocatului Poporului, Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: ”Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1)”.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
CCR RESPINGE modificarea Constitutiei in sensul interzicerii amnistiei