Proiectul prin care salariul minim brut pe tara creste la 1.450 de lei din 1 februarie, supus dezbaterii publice

Salariul minim brut pe tara garantat in plata creste de la 1 februarie cu 200 de lei, la 1.450 de lei, pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pus joi in dezbatere publica de Ministerul Muncii.

Conform proiectului de hotarare, primul emis dupa preluarea mandatului Ministerului Muncii de catre Olguta Vasilescu, „incepand cu data de 1 februarie 2017, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore, in medie, pe luna, in anul 2017, reprezentand 8,735 lei/ora”, conform News.ro.

In prezent, salariul de baza minim brut pe tara este de 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna, reprezentand 7,382 lei/ora, in conformitate cu prevederile HG 1.017/2015.

Stabilirea salariului de baza sub 1.450 de lei de la 1 februarie va constitui contraventie si va sanctiona cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre personalul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului Muncii si Justitiei Sociale.

Din 1 februarie, cand va intra in vigoare salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in 2017, Hotararea de Guvern din 2015 prin care s-a stabilit salariul minim brut pe tara in 2016 va fi abrogata. Initiatorii proiectului estimeaza, in nota de fundamentare, ca majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice, stimularea ocuparii si reducerii muncii la negru.

Citeste si:
După 14 ani, construcțiile la Podul Ciurel din Capitală sunt...
După 14 ani, construcțiile la...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

„Proiectul de hotarare are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale, astfel salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane in intretinere va fi de 1065 lei”, se mai arata in Nota de fundamentare a proiectului. Potrivit articolului 164, alineatul 1 din Codul muncii, „salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor”.

In cazul in care programul normal de munca este mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea acestuia la numarul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat. Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, in 30 decembrie, ca o serie de masuri care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017 vor fi aplicate de la 1 februarie, printre acestea fiind si majorarea salariului minim la 1.450 de lei.

Purtatorul de cuvant al Guvernului anunta, in 29 decembrie, ca nivelul salariului minim pe economie ramane la 1.250 de lei, precizand ca viitorul Executiv va stabili noua valoare a salariului minim. Presedintele Confederatiei Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, declara, la sfarsitul anului trecut, ca partea sindicala, in principal, a ridicat in discutiile din Consiliul National Tripartit problema cresterii salariului minim cu 200 de lei, adica de la 1.250 sa fie 1.450 de la 1 ianuarie 2017.

Citeste si:
Vor exista 11 noi salarii minime: cine va primi cei mai mulți bani
Vor exista 11 noi salarii...
Sursa foto: Shutterstock/Zsido

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri