Ministerul Justitiei a elaborat doua acte normative, care au fost finalizate marti, unul dintre ele vizand gratierea, nu si aministia, a anuntat ministrul Justitiei, Florin Iordache, la finalul sedintei de Guvern prezidate de presedintele Iohannis, conform News.ro.

Ministrul Justitiei a precizat ca unul dintre actele normative vizeaza gratierea, nu si amnistia, nefiind incluse si faptele de coruptie si faptele grave. Al doilea act normativ vizeaza "hotararile Curtii Constitutionale privind anumite fapte care trebuie sa fie mai bine precizate".

Iordache a declarat ca cele doua acte normative au fost finalizate marti si au fost trimise spre consultare CSM si celorlalte institutii abilitate, iar in cursul acestei zile vor fi puse in dezbatere publica. "Au fost transmise tuturor celor interesati. Cand vom avea toate avizele vom discuta in guvern. Acestea sunt cele doua acte pe care incepand de astazi le puteti vedea in dezbatere publica"

”Ministerul Justitiei a elaborat doua acte normative care sunt in dezabatere publica. Aceste doua acte au fost finalzate ieri, au fost trimise spre consultare la CSM, Inalata Curte, Parchet General si cele doua acte normative vizeaza gratierea si nu amnistia, gratierea nu vizeaza fapte de coruptie, fapte grave si care vizeaza recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizeaza hotararile CCR, care stabileste pentru anumite fapte sa fie mai bine precizate. Cele doua acte normative pe care Ministerul Justitiei le-a asumat prin prezenta mea si semnatura mea au fost transmise tuturor celor interesati”, a declarat Florin Iordache, la finalul sedintei de guvern.

El a precizat ca in momentul in care vor fi avizele de sustinere sau nu cu modificari sau fara, discutia se va relua in Guvern. ”Ceea ce apare in spatiul public ca exista un proiect mare de modificare a Codului Penal sau a Codului de Procedura Penala sunt niste proiecte pe care si le-a asumat si sunt in dezbatere la Parlament. Singurul lucru pe care si-i l-a asumat Ministerul Justitiei este acela de a pune in concordanta deciziile CCR cu legislatia in vigoare si, in plus, acea OUG mai vizeaza si transpunerea unei directive care vizaeza liberul acces la justitie. Acestea sunt cele doua acte, incepand de azi, le puteti vizulaiza”, a aratat Iordache.

Citeste si:
Analiza Romania 100: Raportul MCV pe intelesul tuturor
Analiza: Raportul MCV pe...

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, la randul sau, ca in proiectele promovate de Ministerul Justitiei abuzul in serviciu si conflictul de interese nu se dezincrimineaza, ”dar se clarifica aceste lucruri in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale”. ”Nu se dezincrimineaza abuzul in serviciu, conflictul de interese, dar se clarifica aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justitiei in concordanta cu deciziile Curtii Constitutionale. Orice decizie a CCR este obligatorie, nu ne putem face ca nu avem”, a afirmat premierul.

El a spus ca aceasta clarificare pe care Ministerul Justitiei o face acum si o transmite spre dezbatere publica este viziunea MJ. ”Dar nu se dezincrimineaza, nici in propunerile venite azi dimineata”, a subliniat premierul. Intrebat daca se modifica definitia abuzului in serviciu, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a spus ca aceasta se modifica ”in concordanta cu decizia CCR”.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Reactia PSD dupa anunul de azi al presedintelui: Ce daca?