Liderul USR, Nicusor Dan, ii cere premierului Sorin Grindeanu ca Guvernul sa nu adopte in sedinta de guvern care ar putea avea loc miercuri niciuna din ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale, subliniind ca, daca maine se adopta OUG privind codurile, poimaine dosarul lui Liviu Dragnea pentru abuz in serviciu se va inchide pentru ca fapta nu va mai fi incriminata.

”Cerem si saptamana aceasta prim-ministrului Sorin Grindeanu sa nu adopte in sedinta de Guvern de maine niciuna dintre OUG-urile propuse de Florin Iordache, care a transformat Ministerul Justitiei in Ministerul Minciunilor. Modificarea codurilor penal si de procedura penala in varianta propusa de Florin Iordache reprezinta AMNISTIE”, scrie Nicusor Dan pe pagina sa de Facebook. ”Daca maine guvernul lui Liviu Dragnea adopta aceasta ordonanta, poimaine dosarul lui Liviu Dragnea pentru abuz in serviciu se va inchide pentru ca fapta nu va mai fi incriminata”, continua liderul USR, conform News.ro.

El mai precizeaza ca pompierii care au permis clubului Colectiv sa functioneze desi nu indeplinea normele de protectie impotriva incendiilor, trimisi in judecata pentru abuz in serviciu, vor scapa de raspunderea penala si ca toate dosarele deschise impotriva unor politiceni pe baza unor denunturi, cum sunt cele ale Elenei Udrea, vor disparea. ”Daca maine guvernul lui Liviu Dragnea adopta aceasta ordonanta vom cere Avocatului Poporului sa conteste ordonanta la Curtea Constitutionala. Si voi iesi din nou in strada”, incheie Nicusor Dan.

Reactia liderului USR vine dupa ce Hotnews a scris, citand surse politice, ca modificarile la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala se vor face prin ordonanta de urgenta si va fi cel mai probabil adoptata in sedinta de Guvern de miercuri. Potrivit surselor citate, a fost eliminata conditia plangerii prealabile a institutiei pentru ca fapta de abuz in serviciu sa constituie infractiune si a mai scazut pragul prejudiciului, stabilit inital la 200.000 de lei. Pe de alta parte, masura gratierii ar urma sa fie propusa intr-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului.

Marti dimineata, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost intrebat de jurnalisti ce l-ar sfatui pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, in privinta celor doua proiecte de ordonanta de urgenta, el raspunzand: "L-as sfatui sa se inspire din experienta inaintasilor, din experienta guvernelor precedente. Daca este sa se dea prin ordonanta sau sa se adopte proiect de lege, asta e problema lor, dar e bine sa se uite la experienta inaintasilor". "Daca s-a mai dat vreo gratiere prin ordonanta, poate sa dea, daca nu, nu stiu daca e bine", a completat Dragnea.

El a mai spus ca este problema Guvernului maniera in care vor fi promovate cele doua proiecte. Liderul PSD a facut aceste declaratii la iesirea de la instanta suprema, unde a inceput judecarea dosarului de abuz in serviciu in care acesta este acuzat alaturi de fosta lui sotie, Bombonica Prodana, si de angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman. Instanta a stabilit urmatorul termen in proces in 14 februarie.

Peste 45.000 de oameni au protestat, duminica seara, in Bucuresti si alte zeci de mii in mai multe orase din tara fata de cele doua proiecte de OUG, acestea fiind cele mai mari manifestatii din Romania de dupa 1990. A fost al doilea week-end consecutiv cand mii de oameni au protestat fata de cele doua proiecte, in urma unui apel pe Facebook.

Marti, a fost lansat un nou apel pentru proteste duminica, 5 februarie. Luni, mai multe organizatii nonguvernamentale au cerut, la dezbaterea organizata de Ministerul Justitiei pe tema celor doua proiecte de OUG privind gratierea si modificarile codurilor penale, discutarea proiectelor in Parlament, dupa ce vor fi facute studii de impact si reanalizarea cazurilor in care s-ar putea aplica gratierea.

Unii reprezentanti ai organizatiilor i-au spus lui Florin Iordache ca, atunci cand ai 100.000 de oameni in strada, “este clar ca nu ai pace sociala” si trebuie facuta o reevaluare, iar altii au cerut demisia ministrului Justitiei, aratand ca scopul celor doua OUG este sa fie scapati de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”. La finalul dezbaterii, ministrul Justitiei a spus ca inca nu stie pentru ce formula de adoptare a celor doua acte normative va opta, proiect de lege sau angajarea raspunderii Guvernului, sustinand ca incusiv ultima varianta, angajarea raspunderii, este tot o forma de dezbatere.

”Eu am intrebat in sala pe cei care se opuneau ordonantei si ati vazut ca foarte multi spuneau sa fie o dezbatere in Parlament. Vreau sa va spun ca dezbatere inseamna si atunci cand isi asuma Guvernul, pentru ca in acele cinci zile tot dezbatere inseamna, cand se depun amendamente si Guvernul si le poate asuma sau nu”, a sustinut Iordache. Ministrul Justitiei a mai spus ca varianta initiala a proiectelor va fi amendata, dar nu a putut spune ce anume va scoate si ce va lasa in textul celor doua ordonante de urgenta.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri