Presedintele Klaus Iohannis i-a trimis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, in care cere abrogarea de urgenta a OUG privind modificarea codurilor penale.

Administratia prezidentiala a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu. Seful statului aminteste ca la data de 31 ianuarie 2017 Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017, conform News.ro.

Presedintele mentioneaza ca, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constitutie, Guvernul poate adopta Ordonante de urgenta ”numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata” si precizeaza ca Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi inainte de inceperea sesiunii ordinare a Parlamentului, ”ceea ce pune in discutie insasi necesitatea acestui demers”.

Klaus Iohannis mai arata, in scrisoare, ca Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii confera acestei autoritati, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, competenta de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti, iar, in cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonantei de urgenta mentionate, CSM a fost eliminat.

Presedintele subliniaza ca ”acest act normativ a fost adoptat si cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior in cadrul sistemului judiciar”.

”Luand in considerare efectele profund negative pe care aceasta Ordonanta de urgenta le produce asupra functionarii statului de drept si, implicit asupra eforturilor depuse de Romania in domeniul combaterii fenomenului coruptiei si asigurarii integritatii functiei publice, va solicit abrogarea Ordonantei de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala”, se arata in finalul scrisorii presedintelui Iohannis.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri