Iohannis ii trimite lui Grindeanu o scrisoare in care cere abrogarea de urgenta a OUG privind modificarea codurilor

Presedintele Klaus Iohannis i-a trimis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, in care cere abrogarea de urgenta a OUG privind modificarea codurilor penale.

Administratia prezidentiala a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu. Seful statului aminteste ca la data de 31 ianuarie 2017 Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial nr. 92/01.02.2017, conform News.ro.

Presedintele mentioneaza ca, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constitutie, Guvernul poate adopta Ordonante de urgenta ”numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata” si precizeaza ca Guvernul a adoptat acest act normativ cu o zi inainte de inceperea sesiunii ordinare a Parlamentului, ”ceea ce pune in discutie insasi necesitatea acestui demers”.

Klaus Iohannis mai arata, in scrisoare, ca Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii confera acestei autoritati, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, competenta de a aviza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti, iar, in cadrul procesului decizional de adoptare a Ordonantei de urgenta mentionate, CSM a fost eliminat.

Presedintele subliniaza ca ”acest act normativ a fost adoptat si cu ignorarea opiniilor profesionale exprimate anterior in cadrul sistemului judiciar”.

Citeste si:
Iohannis a testat ruta feroviară Gara de Nord - Aeroportul Henri...
Iohannis a testat garnitura...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

”Luand in considerare efectele profund negative pe care aceasta Ordonanta de urgenta le produce asupra functionarii statului de drept si, implicit asupra eforturilor depuse de Romania in domeniul combaterii fenomenului coruptiei si asigurarii integritatii functiei publice, va solicit abrogarea Ordonantei de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala”, se arata in finalul scrisorii presedintelui Iohannis.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri