Secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Oana Schmidt Haineala, a declarat joi, pentru News.ro, ca este "o mizerie” informatia ca ar urmari comasarea DNA cu DIICOT ca sa conduca noua structura, precizand ca acest lucru nu se impune si ar fi o mare greseala daca s-ar intampla, in conditiile in care s-au investit atatia bani in ele pentru a le face functionale.

"Am auzit ca s-a spus la televizor ca eu as urmari reunirea DNA si DIICOT ca sa conduc noua structura. Este o mizerie. Am spus in repetate randuri, inca din 2013, ca acest lucru nu este necesar. Am spus de multe ori ca este firesc ca seful DNA sa provina dintre procurorii DNA si seful DIICOT dintre procurorii DIICOT. Acelasi lucru il sustin si acum. Ar fi o mare greseala, nu se impune acest lucru”, a spus Oana Schmidt Haineala, pentru News.ro.

Secretarul de stat a adaugat ca nu are in vedere nicio functie in Parchet: „Nu mi s-a propus de nimeni asa ceva, niciodata”. Oana Schmidt Haineala a precizat ca nu a avut vreodata vreo discutie pe acest subiect. "Cum sa comasezi cele doua structuri dupa ce s-au investit atatia bani in ele pentru a le face functionale?”, a adaugat secretarul de stat.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat joi, intrebat despre o intentie a Guvernului de comasare a DNA cu DIICOT, ca nu se impune o astfel de masura de desfiinteze prin contopire a celor doua structuri de elita ale Ministerului Public, care se pare ca deranjeaza multa lume pentru ca isi fac datoria. Lazar a precizat ca ar fi o eroare fundamentala daca ar fi un astfel de proiect de act normativ, pentru ca ar arata ca exista o alta strategie, inversa decat cea de combatere a criminalitatii.

"Strategia de politica penala trebuie sa fie rationala si nu discretionara. Cine doreste sa faca ceva ca organele judiciare sa functioneze mai bine trebuie sa ne consulte pe noi care ne ocupam cu acesta chestiune. Dupa cum am vazut, din pacate, sunt consultati infractorii (cu referire la consultarea publica organizata de Ministerul Justitiei privind gratierea si modificarea codurilor penale, n.r.). Si daca sunt consultati infractorii, cred ca cei care au astfel de initiative nu au o buna imagine a ceea ce trebuie facut. Eu astept cu foarte mult interes sa vad ce fel de proiect de act normativ poate sa iasa. Ar fi o eroare fundamentala din partea cuiva si cred ca aici n-ar mai fi vorba de o inabilitate, ci chiar de o alta strategie dar care sa nu fie de combatere a criminalitatii, ci, probabil, o strategie inversa”, a spus Augustin Lazar, referitor la o eventuala comasare a DNA cu DIICOT.

Euractiv a scris ca, potrivit unor surse, Guvernul Grindeanu ar urma sa desfiinteze DNA si DIICOT prin contopire intr-o singura institutie, care sa aiba prerogative in materie de anticoruptie si antiterorism si sa fie condusa de Oana Schmidt-Haineala, numita recent secretar de stat in Ministerul Justitiei. Oana Schmidt-Haineala ar fi una dintre persoanele care au lucrat la ordonanta privind modificarile codurilor penale.

Miercuri seara, in cadrul mai multor emisiuni de televiziune s-a sustinut ca, potrivit unor surse, vineri, DNA si DIICOT vor fi desfiintate. Conform acestora, DNA si DIICOT vor fuziona cu scopul de a-i schimba din functie pe Laura Codruta Kovesi si pe Daniel Horodniceanu, sefa noii structuri urmand a fi Oana Schmidt Haineala.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri