Iohannis: Cer MAI lamuriri scrise cum a fost posibil ca elemente violente sa fie lasate sa distruga o manifestatie

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi dimineata, ca solicita ministrului de Interne, Carmen Dan, lamuriri scrise cum a fost posbil ca elemente violente sa fie lasate sa distruga o manifestatie pasnica. Presedintele a mai spus ca demonstratiile din Pia'a Victoriei au fost "eminamente pasnice" si ca este foarte nemultumit ca Ministerul de Interne, desi avea informatii despre ce "grupuri se pregatesc", nu a gestionat aceasta situatie, iar jandarmii nu au actionat fata de aceste grupuri de instigatori" care au detunat manifestatia pasnica.

"Aseara au avut loc demonstratii si proteste masive in toata tara si sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestari si de faptul ca romanii au inteles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonante de modificare a codurilor penale si au aratat ce vor - un stat de drept", a declarat Iohannis, conform News.ro.

El a spus ca manifestatiile au fost "eminamente pasnice" pana dupa ora 22.00, cand tn Piata Victoriei au aparut grupuri de demonstranti violenti care au deturnat demonstratia. "A fost evident pentru oricine ce au urmart demonstratiile si a fost la fel de evident ca acesti demonstranti au venit cu scopul de a strica manifestatia din Piata Victoriei. Felul in care MAI nu a gestionat situatia si felul in care jandarmii au actionat fata de aceste grupuri de instigatori ma nemultumeste profund. Toata lumea din institutiile de forta a avut toate informatiile necesare. S-a stiut ce grupuri se pregatesc pentru a sparge demonstratia si i-au lasat liberi sa se amestece", a mai spus Iohannis.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seara, la Romania TV, referitor la violentele izbucnite la protestul din Capitala, ca nu a primit informari prealabile de la servicii ca la miting ar fi urmat sa aiba loc provocari. "Nu am primit informari ca la mitingul din aceasta seara urmau sa fie provocari. Eu nu am primit o asemenea informatie, dar am luat toate masurile necesare", spunea ministrul Carmen Dan, intrebata daca fusese informata de catre serviciile de informatii despre eventuale provocari ce ar fi umat sa aiba loc la protestul de miercuri seara.

Ulterior, SRI a precizat, intr-un comunicat de presa transmis miercuri seara, ca a existat "un schimb de informatii cu MAI". "Serviciul Roman de Informatii a actionat potrivit competentelor legale detinute, datele si informatiile obtinute cu privire la intentiile de organizare sau deturnare a actiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ institutiilor legal abilitate sa intervina pentru mentinerea ordinii si sigurantei publice. In aceasta situatie a existat un schimb de informatii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul institutiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Stefu Viorel si Bogdan Despescu-IGPR, precum si la nivelul Jandarmeriei si SPP", informa SRI.

Citeste si:
NEWS ALERT | Legea carantinei a fost promulgată de Klaus Iohannis
NEWS ALERT | Legea carantinei...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

Institutia mai spunea ca "nu a avut surprize operationale" in acest sens, dar subliniaa ca "nu are competente in ceea ce priveste manifestarile gruparilor ultras": "Daca se obtin date de interes pentru institutiile cu atributii pe ordine publica acestea sunt furnizate cu celeritate, asa cum s-a intamplat in cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitala". Politia Capitalei a anuntat, joi dimineata, ca peste 60 de persoane au fost duse la audieri ca urmare a incidentelor de la manifestatia din noaptea de miercuri spre joi din Piata Victoriei din Capitala, fiind facute cercetari pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri