Directia Nationala Anticoruptie (DNA) spune, despre ancheta in cazul OUG privind gratierea si modificarea codurilor penale, ca se fac acte procedurale cu privire la aspectele sesizate de mai multe persoane, care au sesizat posibile fapte legate de "modalitatea de adoptare a unor acte normative”.

"La Directia Nationala Anticoruptie s-a inregistrat o sesizare depusa de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate in competenta de solutionare a institutiei, in legatura cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, in conformitate cu prevederile procesual penale, se efectueaza acte procedurale cu privire la aspectele sesizate”, arata DNA. Sursa citata precizeaza ca va oferi detalii suplimentare legate de acest caz "atunci cand imprejurarile vor permite”, conform News.ro.

Dosarul a fost deschis in urma denuntului facut, in 24 ianuarie, de Mihai Politeanu, Elena Ghioc si Razvan Patachi, membri ai asociatiei ”Initiativa Romania”, care ii acuza pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, de favorizarea faptuitorului si de prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.

Mihai Politeanu a declarat ca miercuri a fost audiat la DNA in acest dosar care vizeaza elaborarea ordonantelor de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale, iar cu aceasta ocazie a completat denuntul si a solicitat sa fie facute cercetari si in cazul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, avand in vedere atat adoptarea "conspirativa” a OUG de modificare a codurilor penale, cat si "indiciile publice” privind o intalnire in care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.

"Ieri, 1 februarie 2017, am fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie, unde am fost audiat in legatura cu denuntul penal impotriva lui Sorin Grindeanu, Prim-ministru al Guvernului Romaniei, si Florin Iordache, ministru al Justitiei in Guvernul Romaniei”, a scris joi Mihai Politeanu, pe pagina sa de Facebook, precizand ca denuntul vizeaza faptele de favorizare a faptuitorului si de prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau presedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.

Mihai Politeanu a mai spus ca, la audiere, a depus o completare la denuntul penal, pentru a se face cercetari in cazul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru comiterea infractiunii prevazute la articolul 13 din Legea 78/2000. El a precizat ca in denuntul care il vizeaza pe Dragnea a avut in vedere atat evenimentele de marti noapte, cand Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanta de urgenta de modificare a codurilor penale, cat si „indiciile publice ale unei intalniri intre ministrul Justitiei si seful sau de partid Dragnea Liviu, in care cel din urma ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonantei amintite”.

Articolul 13 din Legea 78/2000 se refera la „fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

Politeanu a precizat ca in 24 ianuarie, a facut denuntul la DNA, semnat de el si de Elena Ghioc si Razvan Patachi, pe care atunci l-a trimis prin mijloace de comunicare electronica, iar in 31 ianuarie, a mers la DNA pentru a-l depune si "in persoana”, cu respectarea deplina a procedurii penale.

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat joi, intrebat daca a inceput o ancheta legata de elaborarea OUG privind gratierea si modificarea codurilor penale, ca exista un dosar la Directia Nationala Anticoruptie care are o anumit legatura cu aceasta, precizand ca mai multe informatii pot fi obtinute de la DNA.

Mihai Politeanu, Elena Ghioc si Razvan Patachi, membri ai asociatiei ”Initiativa Romania”, au depus in 24 ianuarie un denunt penal la DNA, in care ii acuza pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, de favorizarea faptuitorului si de prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.

In opinia semnatarilor, ”demersurile lui Sorin Grindeanu si Florin Iordache de promovare a gratierii si modificarii Codului penal si Codului de procedura penala prin ordonante de urgenta au avut loc cu incalcarea legii si cu scopul de a zadarnici tragerea la raspundere penala si executarea unor pedepse, in folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnati, trimisi in judecata sau anchetati penal in ultimii ani”. Ei sustin ca premierul si ministrul Justitiei ”au dezinformat Parlamentul Romaniei si presedintele Romaniei cu privire la intentiile de a promova gratierea si modificarea codurilor penale prin procedura ordonantei de urgenta”.

Autorii denuntului acuza ”caracterul conspirativ al initierii si redactarii ordonantei de urgenta privind gratierea”, ”incalcarea cu buna stiinta a prevederilor constitutionale privind obligatia adoptarii unei legi organice in cazul gratierii”, ca nota de fundamentare este redactata ”dintr-o suma de sustineri false sau partial adevarate, cu scopul de a induce in eroare opinia publica”, si ca Guvernul a justificat oportunitatea gratierii in Romania ”pe baza acestor falsuri”, de exemplu ”s-au inventat asa-zise masuri reparatorii cu caracter financiar la care state europene ar fi fost obligate prin condamnari CEDO”.

Conform semnatarilor, Guvernul a extins gratierea la condamnarile cu suspendare, dar si la toate infractiunile, inclusiv de coruptie sau cu violenta, in cazul detinutilor peste 60 de ani, in contradictie cu afirmatiile din nota de fundamentare. ”Credem ca exista indicii temeinice pentru declansarea unei anchete penale in legatura cu savarsirea infractiunilor de favorizare a faptuitorului si a celei prevazute la art. 8 alin (1) lit. b) din Legea 115/1999. Mai credem, asa cum am mai mentionat in denunt, ca este necesar sa se verifice circuitul de initiere si avizare de la emitent (in speta Ministerul Justitiei) si sa se afle cu exactitate imprejurarile initierii si redactarii ordonantelor, avand in vedere informatiile publice ca cel putin ordonanta gratierii nu a fost initiata si redactata la Ministerul Justitiei si ca directiile de elaborare si/sau de avizare acte normative ar fi fost puse in fata unui proiect redactat in alta parte si ca li s-ar fi ignorat punctul de vedere”, a scris Mihai Politeanu, pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Bacho12345 | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri