Patru deputati social-democrati au pus in dezbatere publica, miercuri, o propunere legislativa pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referedumului, care prevede ca nu se poate consulta poporul daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului. De asemenea, presedintele Romaniei poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ.

UPDATE ora 16.55 Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca nu i se pare "grozava" initiativa lui Eugen Nicolicea de a restrange drepturile sefului statului asupra convocarii referendumurilor, potrivit News.ro.

"Cred ca sunt si alte lucruri mai importante despre care ar trebui sa se discute in Parlament. Nu mi se pare o initiativa grozava, dar Parlamentul are toata libertatea sa discute ce crede ca este necesar", a spus el.

Seful statului a mai precizat ca ideea lansata de Liviu Dragnea "merita discutata". "Daca ar fi sa discutam aceasta chestiune, ramane doar de stabilit pentru ce ar convoca Parlamentul un referendum, pentru ca, deocamdata, daca Parlamentul decide sa schimbe Constitutia, oricum se convoaca referendum. Se poate discuta chestiunea", a spus presedintele.

UPDATE ora 14.00 Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca in partid nu este sustinuta initiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea referendumului, care ar limita atributiile presedintelui Romaniei in acest domeniu, insa considera ca Parlamentul ar trebui sa primeasca dreptul de a convoca si el referendumuri, fiindca are "legitimitate", potrivit News.ro.

Citeste si:
Scrisoarea lui Iohannis intra in procedura parlamentara
Scrisoarea presedintelui...

"Orice parlamentar are dreptul, probabil impins de cetatenii din circumscriptia care l-a votat si dupa largi dezbateri, sa vina cu tot felul de propuneri, numai ca am discutat in grupurile parlamentare: orice propunere legislativa care nu este discutata inainte in grupuri, care nu primeste sprijinul partidului si care nu este agreata de PSD, este o initiativa care ramane doar initiativa", a spus seful PSD.

Liviu Dragnea a adaugat ca propunerea lansata de Nicolicea, asupra careia Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avut miercuri o dezbatere, nu a fost discutata in PSD si nu este sustinuta.

Dragnea spune insa ca dezbaterea ar trebui sa aiba loc asupra dreptului Parlamentului de a convoca si el referendumuri.

"Eu cred ca - si asta trebuie lansat in dezbatere - si Parlamentul trebuie sa aiba dreptul de a convoca referendum. Un primar are acest drept, Consiliul Judetean are acest drept, presedintele Romaniei, firesc, are acest drept", a spus el.

Citeste si:
Cine ar urma sa suporte costurile referendumului
Iohannis, despre costurile...

Dragnea a completat ca, in acest moment, Parlamentul poate convoca doar referendum pentru suspendarea presedintelui, insa nu si pe alte subiecte, desi este "institutia care reprezinta toti romanii" si are "dreptul si legitimitatea" necesara.

"Asta ar trebui supus dezbaterii, nu limitarea atributiilor presedintelui", a mai spus el.

Potrivit initiativei legislative, nu pot face obiectul referendumului: "problemele care, potrivit art. 148 din Constitutie, nu pot fi supuse revizuirii; problemele pentru care e necesara revizuirea Constitutiei; probleme fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea, care potrivit art. 74 (2) din Constitutie nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor”, transmite News.ro.

Art. 148 din Constitutie prevede: „Aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, in scopul transferarii unor atributii catre institutiile comunitare, precum si al exercitarii in comun cu celelalte state membre a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor. Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2). Guvernul transmite celor doua Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu inainte ca acestea sa fie supuse aprobarii institutiilor Uniunii Europene”.

Citeste si:
Sedinta CSM pentru avizarea OUG privind gratierea si amnistia
Sedinta CSM pentru avizarea...

De asemenea, nu se poate organiza un referendum daca „textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului si daca textul propus contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului – statului de drept)”.

Propunerea mai prevede ca referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotarare a Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatriu.

Totodata, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ.

„In cadrul referendumului populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate”, se mai arata in textul proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „presedintele nu poate initia un referendum legislativ, ci numai un referendum consultativ”.

„Propunerea legislativa are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandarilor Comisiei de la Venetia si, nu in ultimul rand, punerea in acord a normelor referendare cu deciziile Curtii Constitutionale. Eforturile tot mai sustinute ale Romaniei de consolidare a statului de drept modern si alinierea la democratiile europene, precum si adaptarea legislatiei interne la reglementarile comunitare, vizand respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia – Codul bunelor practici in materie de referendum, adoptat la cea de-a 19-a reuniune a Consiliului pentru alegeri democratice, impun fundamentarea solutiilor legislative referendare, pentru o cat maimare predictibilitate si eficienta legislativa”, au mai precizat initiatorii in expunerea de motive.

Initiatorii propunerii legislative sunt deputatii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Balanescu, Iulian Iacomi.

Prima Camera sesizata este Senatul.

Proiectul de lege survine in contextul in care Klaus Iohannis a declansat in 24 ianuarie procedura pentru organizarea unui referendum pe justitie. In 13 februarie, Parlamentul a adoptat avizul in legatura cu referendumul. In 14 februarie, presedintele declara ca va anunta "in zilele urmatoare" data la care va fi organizat referendumul pe justitie, precum si intrebarea de pe buletinul de vot.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 7 martie, ca nu a abandonat ideea referendumului privind justitia, dar a "lasat-o mai usor" momentan, avand in vedere ca societatea s-a exprimat deja clar prin protestele din ultima perioada, aratand ca doreste continuarea luptei anticoruptie.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Aviz favorabil pentru solicitarea lui Iohannis pentru referendum