Trecerea la impozitarea cifrei de afaceri in loc de cea a profiturilor, la firmele cu venituri sub un milion de euro, pune sub semnul intrebarii viitorul tichetelor de masa, considerate cheltuieli sociale ale angajatorului, acum deductibile fiscal, scrie Digi24.ro.

LATER EDIT - include pozitia oficiala a Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete din Romania.

Astfel, numarul persoanelor care vor beneficia dupa data de 1 ianuarie 2018 de tichete de masa ar putea scadea substantial in urma modificarii sistemului de impozitare a firmelor cu cifra de afaceri sub un milion de euro.

In prezent marea parte a acestor firme, respectiv cele cu cifra de afaceri cuprinsa intre 500.000 de euro si un milion de euro, precum si o parte a celor care au cifra de afaceri sub 500.000 de euro , platesc impozit statului raportat la profitul lor. Impozitul este la randul lui calculat prin scaderea din profitul brut a cheltuielilor deductibile in randul carora acum se gasesc cheltuielile asa-zis sociale. Statul le recunoaste in proportie de 5% din fondul de salarii.

Sunt incluse aici:

  • ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
  • cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
  • cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
  • alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern.

Citeste mai multe pe Digi24.ro.

LATER EDIT - pozitia oficiala a APET

Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete din Romania (APET) doreste sa precizeze urmatoarele:

„Desi punctul de plecare al articolului este o afirmatie corecta – aceea ca notiunea de deductibilitate va disparea in cazul firmelor cu venituri sub 1 milion de euro daca impozitarea profitului va fi inlocuita de impozitarea cifrei de afaceri –, concluziile articolului referitoare la tichetele de masa sunt nejustificate si neadevarate din urmatoarele motive:

Deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu tichetele de masa nu este singurul avantaj fiscal al acestora, ele fiind de asemenea scutite de plata contributiilor sociale datorate de angajat, respectiv de angajator. Acest avantaj fiscal este considerabil mai important decat deductibilitatea cheltuielilor.

Deductibilitatea cheltuielilor nu este un factor determinant in decizia angajatorului de a acorda tichete de masa, asa cum reiese si din faptul ca exista o multitudine de entitati – companii care inregistreaza pierderi, institutii publice (spitale), ONG-uri – care nu platesc impozit pe profit si totusi acorda astfel de beneficii extra-salariale.

Tichetele de masa sunt o cheltuiala deductibila la fel ca o serie intreaga de alte cheltuieli (chiria sediului, electricitate, intretinere, salarii, amortizare etc). Daca am continua logica articolului – orice cheltuiala care inainte era deductibila nu va mai fi angajata – ar insemna ca societatile nu ar mai putea avea cheltuieli cu salariile, chiria, achizitia de de calculatoare pentru birou sau abonamente de telefonie.

In plus, in articol se regasesc si unele inadvertente :

Sunt enumerate o serie de cheltuieli deductibile in limita a 5% din fondul de salarii, denumite cheltuieli sociale, in care ar fi incluse si tichetele de masa. Potrivit art. 25 alin. (3) din Codul fiscal, tichetele de masa nu sunt considerate cheltuieli sociale si nu sunt deductibile in limita a 5% din fondul de salarii, in aceasta categorie intrand tichetele cadou. Potrivit articolului anterior mentionat, tichetele de masa sunt deductibile partial in conditiile legii, adica in limita unui tichet de masa pe zi.

Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete din Romania (APET) considera ca nu exista nici un motiv pentru care angajatorii nu ar mai fi motivati sa acorde tichete de masa – un beneficiu extrasalarial care creste puterea de cumparare a angajatilor – in cazul in care impozitul pe cifra de afaceri ar inlocui impozitul pe profit pentru o categorie de companii.

Tichetele de masa sunt unul dintre cele mai utilizate beneficii extrasalariale, fiind folosite de companii pentru a sustine masa de pranz a angajatilor in zilele de lucru. Prin tichetele de masa, angajatorul are la indemana un instrument de HR util si avantajos, prin care poate obtine incredere, motivare si performanta din partea salariatilor. In total in Romania, peste 2,5 milioane de angajati primesc tichete de masa de la angajatori.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri