Pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar cu metastaze in fazele trei sau patru, pentru care trebuiau alocati bani pentru imunoterapie, au fost taiati de pe lista banilor. De fapt la rectificarea bugetara recenta, Guvernul PSD-ALDE a plasat sumele pentru tratament la acelasi capitol cu salariile medicilor, in asa fel incat la prima vedere pare ca au dat banii, in realitate abia acoperind salariile medicilor.

Spre deosebire de chimioterapie, care functioneaza prin distrugerea celulelor canceroase, imunoterapia actioneaza asupra celulelor sistemului imunitar pentru a le ajuta sa atace celulele canceroase, efecte adeverse sunt mai putine, iar rata de supravietuire mult crescuta. La 1 august Agentia Nationala a Medicamentului a aprobat introducerea pe lista de compensate a acestui tratament, urmand ca achizitia sa se faca la de 1 septembrie. Cu doua saptamani inainte de 1 decembrie, banii de medicamente nu exista.

Scrisoarea pacientilor este de fapt ultimul strigat de ajutor al unor oameni care deja lupta cu ce e mai rau, cancerul. “Acesti pacienti sunt tratati in prezent cu chimioterapie, care consuma resursele sistemului doar ca sa le mai prelungeasca viata cu cateva zile, in timp ce toate ghidurile terapeutice moderne si toate recomandarile Comisiei Nationale de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii recomanda imunoterapia ca tratament pentru pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar metastatic.

Aceasta terapie este disponibila si in Romania, insa din motive ce nu pot fi calificate, pacientii primesc in continuare chimioterapie.

Rectificarea bugetara din septembrie deja face victime printre pacientii cu cancer pulmonar metastatic, care ar fi trebuit sa inceapa terapia inca de atunci, iar numarul acestora va creste daca urmatoarea rectificare va fi negativa pentru tratamentele cost-volum si cost-volum-rezultat. Nu aveti calitatea de a lasa sa moara mii de oameni! In lipsa unei finantari corespunzatoare a tratamentului, 10.000 de femei si barbati, 50% dintre ei cu varste cuprinse intre 45 si 65 de ani, vor muri incepand chiar de acum, cand dumneavoastra parcurgeti aceste randuri”, se arata in scrisoarea deschisa catre Prim-Ministru si Ministrul de Finante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri