Augustin Lazar, procuror general al Romaniei, subliniaza ca un aviz al Comisiei de la Venetia asupra modificarii legilor justitiei este obligatoriu, iar initiatorii proiectelor vor sa ofere Executivului instrumente de control asupra sistemului judiciar. Acesta sustine ca nu exista niciun fel de urgenta in a modifica legile justitiei si cere o dezbatere (cu adevarat) transparenta pe aceasta tema atat de sensibila si criticata, inclusiv de partenerii europeni si SUA.

In opinia procurorului general al Romaniei, "nu exista nicio urgenta in a modifica legile justitiei, intr-o procedura de urgenta, intr-o comisie speciala a Parlamentului Romaniei. Asa cum se afla acum ordinea de drept in Romania si modul in care este organizata justitia romana, nu necesita nici o urgenta de modificare, fara o dezbatere transparenta si clara in fata opiniei publice a acestor legi".

Procurorul general crede ca "initiatorii noului proiect au prezentat interes exclusiv pentru modificari care sa ofere instrumente de control Executivului asupra Justitiei, care este prezentata pretins abuziva.

Maniera de privire a rezultatelor justitiei romane este diferita. Pe de o parte, cei care privesc obiectiv vad o justitie europeana, reformata ca standarde si ca principii, care are un inalt nivel european de eficacitate in combaterea coruptiei, iar pe de alta parte, cei care fac obiectul activitatii justitiei romane nu o privesc in aceasta maniera optimista, iar ei gasesc ca este momentul potrivit pentru a se modifica legile justitiei, in cateva aspecte principale, care sa asigure controlul asupra justitiei".

Propuneri periculoase in modificarile legislative

Intrebat care i se par cele mai periculoase propuneri de modificare a legilor justitiei, Augustin Lazar a raspuns: "Controlul Inspectiei Judiciare, care sa fie luata de la garantul independentei justitiei, care este CSM si pusa intr-un statut distinct”

Apoi, directie specializata de cercetare a magistratilor, ceea ce n-a mai fost niciodata si ar sugera ideea ca in magistratura romana ar exista o asemenea criminalitate incat sa impuna structuri specializate pentru cercetarea magistratilor.

Este total gresit si statisticile ne arata ca magistratii care mai comit infractiuni sunt foarte putini, spre deosebire, din pacate, de politicieni, despre care nu putem discuta acelasi lucru.

Apoi, inasprirea conditiilor raspunderii materiale a magistratilor. Evident ca se doreste inhibarea magistratilor, ca nu cumva sa mai ia decizii, deci sa se gandeasca de zece ori cand iau o decizie si sa nu mai aiba eficacitatea respectiva in combaterea coruptiei. Constatam mai nou ca statutul de magistrat independent al procurorului este vizat in mod special si se stie de ce: daca nu exista un procuror independent, evident ca nu va fi nici o justitie independenta".

Un aviz al Comisiei de la Venetia?

Ar fi nevoie de un punct de vedere al Comisiei de la Venetia privind modificarea legilor justitiei? "Este foarte clar. Avand in vedere disputa publica existenta in acest domeniu, Comisia de la Venetia, care are cel mai inalt nivel de expertiza in materie, este obligatoriu sa se pronunte si sa auzim acest punct de vedere neutru", considera procurorul general, citat de Ziare.com.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri