Sedinta plenului Senatului a fost suspendata dupa ce parlamentarii PNL, USR si PMP au parasit sala, in semn de protest fata de declaratia transmisa, in numele Parlamentului, de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu catre Departamentul de Stat al SUA.

Initial, viceliderul grupului senatorial USR, Vlad Alexandrescu, a solicitat modificarea ordinii de zi a sedintei de plen, in vederea dezbaterii comunicatului semnat de catre presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

"Acest comunicat, care a plecat in numele Parlamentului, mai precis in numele Senatului si Camerei Deputatilor, afecteaza destinul euro-atlantic al Romaniei pe termen foarte lung. Este lucrul cel mai grav care s-a intamplat in ultima perioada in Romania. USR se delimiteaza strict de acest comunicat si solicit sa introducem discutia acestui comunicat in sedinta plenului Senatului. Va reamintesc ca plenul este suveran. Este momentul sa luam decizia de a discuta acest aspect care afecteaza relatia noastra privilegiata cu SUA, singurul furnizor de securitate din regiune. Aceasta declaratie este de natura sa puna sub semnul intrebarii acest parteneriat si dorim ca partidele, senatorii, sa se poata exprima in plenul Senatului cu privire la acest punct de vedere care fost exprimat in numele nostru", a spus senatorul USR.

Propunerea, sustinuta si de grupurile PNL si PMP, a fost respinsa cu 46 de voturi impotriva si 25 pentru, motiv pentru care reprezentantii PMP au hotarat sa paraseasca sala.
Senatorul liberal Alina Gorghiu a subliniat ca nu exista alt loc decat plenul Senatului Romaniei unde un astfel de subiect sa poata fi discutat.

"Nu poti sa expediezi intr-un comunicat, pe care il asumi in numele Parlamentului, o pozitie, daca nu ai discutat cu colegii. Iar eu ma simt jignita, impreuna cu grupul PNL, ca nu mi s-a cerut parerea si va invoc articolul 13 punctul 23 din Regulamentul comun, care spune foarte clar: 'Declaratiile, mesajele sau alte acte cu caracter exclusiv politic se discuta in plenul reunit'", a subliniat ea.

In urma unei pauze de consultari, liderul grupului PSD din Senat, Serban Nicolae, a exprimat disponibilitatea social-democratilor de a sustine includerea pe ordinea de zi a unei dezbateri pe tema vizata.

"Daca aveti o propunere concreta, daca aveti o varianta pe care sa o supunem dezbaterii, oricand suntem dispusi sa facem o asemenea discutie. (...) N-am nici un fel de problema. Dar va rog sa faceti o propunere concreta in sensul asta, dupa ce va treziti, si sa veniti cu ea sa o supunem dezbaterii. Altminteri, vad ca aveti o tendinta de a fugi din sala. Facem dezbatere si facem vot pe orice doriti dumneavoastra", a spus Serban Nicolae.

Senatorul liberal Alina Gorghiu a precizat ca apreciaza propunerea senatorului PSD, dar a adaugat ca aceasta "nu are nicio legatura cu speta".

"Dezicerea, desolidarizarea de cei doi domni, Tariceanu si Dragnea, nu se poate face in plenul Senatului, pentru ca asumarea acelei pozitii s-a facut in numele Parlamentului, motiv pentru care, atata vreme cat nu au luat niciun fel de decizie domniile lor, asa cum era regulamentar, conform art. 13, alineat 23 al Regulamentului comun al Camerei Deputatilor si Senatului, este necesara discutia in plen reunit. Motiv pentru care, astazi, in semn de protest ca nu v-ati pus macar problema ca acest subiect este vital, macar sa fie pus in dezbatere, grupul PNL va parasi sala. Si vom face demersuri la Birourile permanente reunite — inteleg ca in discutii informale cu liderii de grup deja ati fost de acord — pentru a avea un plen reunit care sa discute aceasta problema", a afirmat Alina Gorghiu.

Presedintele de sedinta, Claudiu Manda, a atras atentia ca, desi PSD si-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre o tema care a fost adusa in atentie chiar de catre reprezentantii opozitiei, "PNL vine si spune ca nu e de competenta Senatului, ci e de competenta plenului reunit".

"Inseamna ca toata aceasta discutie si toata aceasta solicitare trebuia sa se indrepte catre Birourile permanente reunite, ceea ce inteleg ca vreti sa faceti. Si in semn de protest ca veti merge catre Birourile permanente reunite, parasiti sala. Caragiale curat!", a spus el.

Florina Presada (USR) a replicat ca presedintele de sedinta "nu a vrut sa inteleaga ceea ce trebuia sa inteleaga".

"E trist ca ajungem sa ne desolidarizam de o declaratie data de domnii Dragnea si Tariceanu, in numele Parlamentului, pe persoana fizica. Acest lucru nu trebuia sa se intample", a spus ea, tinand in mana o foaie cu mesajul "Nu in numele meu".

Urmare a faptului ca senatorii USR si PNL au parasit sala, sedinta a fost suspendata, din lipsa de cvorum.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Liviu Sova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri