Comisia Iordache a continuat si astazi ciuntirea “pe rapid inainte” a legilor justitiei, ignorand complet avertismentele internationale si interne – SUA, Marea Britanie, Franta, doua treimi din magistrati, ONG-uri etc., astazi fiind atacat art. 96, care se refera la raspunderea magistratilor.

Astfel, dupa deliberari intense, opozitia a fost infranta: statului ii revine dreptul sa se indrepte impotriva magistratului vinovat.

Este o modificare care contravine regulilor Uniunii Europene si care ingradeste libertatea de miscare a magistratilor, supunandu-i la presiuni externe care nu sunt benefice unei justitii libere.

De asemenea, la aceasta ora se discuta INCA un amendament extrem de controversat, care ar urma sa li se interzica magistratilor sa exprime in public opinii cu privire la unele autoritati administrative.

Cu alte cuvinte, daca si aceasta va trece, magistratii vor deveni muti in ceea ce priveste actiunile infractionale ale deputatilor sau senatorilor, de exemplu, acestia fiind protejati.

Cum va arata art. 96:

(7) Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlul de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

(8) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit integral de catre stat, acestuia îi revine dreptul de a se indrepta cu actiune în regres prin MFP, impotriva judecatorului sau procurorului care cu rea credinta sau neglijenta a savarsut eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”.

(9) Termenul de prescriptie a actiunii în regres a statului împotriva judecatorului sau procurorului pentru erorile judiciare este cel din dreptul comun si începe sa curga de la data achitarii integrale a prejudiciului de catre stat”.

(10) Competenta de solutionare a actiunii in regres revine, in prima instanta, Curtii de Apel Bucuresti - sectia civila. In cazul in care judecatorul sau procurorul impotriva caruia se exercita actiunea in regres isi exercita atributiile la curtea de apel competenta sau la parchetul de pe langa aceasta, actiunea in regres va fi solutionata de o curte de apel invecinata, la alegerea reclamantului.

(11) Pentru exercitarea actiunii in regres este necesara stabilirea existentei relei-credinte sau a gravei neglijente a judecatorului sau procurorului prin hotarare penala definitiva sau in conditiile prevazute de art. 44-51 din Legea 317/2004 privind CSM, referitoare la verificari prealabile, cercetarea disciplinara, actiunea disciplinara si solutionarea acesteia prin hotarare definitiva.

(12) Impotriva hotararii pronuntate potrivit alin. 8, cu privire la actiunea in regres, se poate exercita calea de atac a recursului la sectia corespunzatoare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Motivele de recurs nu sunt limitate la cele de casare prevazute de art. 488 Cod proc civila, instanta putand sa examineze cauza de sub toate aspectele.

(13) In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, statul va stabili termenele, conditiile si modalitaile prin care judecatorii si procurorii se asigura obligatoriu pentru malpraxis. Prevederile privind raspunderea patrimoniala a judecatorilor si procurorilor se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a reglementarii privind sistemul de asigurari de malpraxis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri