Consiliul Europei a luat o decizie fara precedent pe marginea modificarilor legislative care sunt pregatite, acum, in Parlamentul Romaniei! Consiliul a subliniat ca „schimbarile ar putea afecta lupta impotriva coruptiei si independenta sistemului judiciar".

Decizia a fost luata printr-o procedura ad-hoc, folosita in imprejurari exceptionale, atunci cand exista amenintari reale cu privire la modificarea si scaderea standardelor in lupta impotriva coruptiei in tarile afiliate GRECO. Decizia a fost luata la nivelul Grupului European pentru lupta impotriva coruptiei, GRECO, organism afiliat Consiliului Europei.

Evaluari vor fi facute atat in cazul Romaniei, cat si in cazul Poloniei. Si in aceasta tara sunt discutate masuri menite sa modifice organizarea sistemului judiciar.

Verificarile urmeaza sa fie facute la inceputul anului viitor, in a doua parte a lunii ianuarie si pe parcursul lunii februarie si apoi analizate in sesiunea plenara a GRECO din martie.

Oficialii statului roman sunt asteptati sa prezinte informatii cu privire la legile justitiei care sunt in prezent in dezbatere parlamentara, pana in 15 ianuarie, cel mai tarziu.

„In Parlamentul Romaniei au intrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, care urmeaza sa fie adoptate in procedura de urgenta. Mai multe institutii din Romania si din strainatate si-au exprimat ingrijorarea ca aceste propuneri afecteaza eficienta luptei impotriva coruptiei si submineaza independenta sistemului judiciar. De asemenea, in ceea ce priveste Polonia, temeri asemanatoare au fost exprimate in privinta a doua proiecte de lege privind reorganizarea Curtii Supreme si a Consiliului National al Justitiei”, se arata in comunicatul Consiliului European.

Consiliul Europei este o organizatie interna� ionala, interguvernamentala si regionala. A luat nastere la 5 mai 1949 si reuneste toate statele democratice ale Uniunii Europene precum si alte state din centrul si estul Europei. Consiliul are 47 de state membre, inclusiv Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri