Plenul Camerei Deputatilor da vot final, miercuri, pe cele doua legi ale justitiei, 304/2004 privind organizarea judiciara si 317/2004 privind functionarea CSM. Comisia Iordache se intruneste joi pentru a discuta propunerile de punere in acord a codurilor din Justitie cu deciziile Curtii Constitutionale, precum si transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumtia de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces. Cel mai sensibil punct aflat pe agenda comisiei este redefinirea infractiunii de abuz in serviciu.

UPDATE S-a terminat timpul de dezbatere alocat, astfel ca nu vor mai putea fi sustinute amendamente respinse in plen. Se voteaza prin ridicare de mana.

UPDATE S-a reluat sedinta in plenul Camerei Deputatilor. Sistemul de vot nu merge in continuare, astfel ca votul pe amendamente va fi dat prin ridicare de maini, iar cel final pe proiecte prin apel nominal.

UPDATE Deputatul USR Stelian Ion sustine ca joi, de la ora 11.00, in comisia speciala condusa de Florin Iordache se vor "macelari" Codul penal si Codul de procedura penala.

La inceputul lunii noiembrie, Florin Iordache arata ca un prag pentru infractiunea de abuz in serviciu se impune si ca el ar putea fi stabilit in jurul sumei de 19.000 de lei, precizand ca nu crede ca acest lucru ar deranja pe cineva.

UPDATE Au inceput dezbaterile pe amendamente si articole. Sistemul de vot s-a defectat. S-a luat o pauza pentru restartarea acestuia.

UPDATE Deputatul PMP Robert Turcescu a anuntat ca deputatii PMP se vor retrage de la "simulacrul" dezbaterilor si acuza faptul ca raportul pe proiect, care are 182 de pagini, a fost distribuit parlamentarilor doar cu o ora in urma, scrie Digi24.

UPDATE Presedintele comisiei speciale pe justitie, Florin Iordache, a luat cuvantul in cadrul dezbaterilor.

"Am intervenit pentru ca s-au spus foarte multe neadevaruri. Ne dorim o justitie independenta si de aceea am facut aceasta comisie speciala. Ce ne dorim noi este o reala depolitizare. A existat o dezbatere reala, veti putea sa contestati aceste legi. Noi vom demonstra ca avem dreptate. Am participat si la elaborarea celor patru coduri si printr-o dezbatere reala am luat cea mai buna decizie. Va deranjeaza ca am stabilit un termen maximal pentru hotararile judecatoresti? Va deranjeaza ca vrem sa avem niste judecatori independenti?", a spus Florin Iordache.

UPDATE A inceput dezbaterea pe legile justitiei, cu proiectul de modificare a legii 304/2004. Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, nu este in sala de plen. Sedinta este condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Gabriel Vlase.

"Este o rusine nationala ceea ce se itnampla in aceste zile, prin fortarea legii, a institutiilor, a parlamentului. Dorinta cea mai apriga pe care ati avut-o in ianuarie nu s-a putut realiza prin OUG si ati ajuns sa dati aparenta unei asa-zise dezbateri parlamentare. O sa vina cat de curand modificarile la codul penal si miza dvs este sa scapati dvs abrogand poate chiar Codul Penal in integralitate. La ora 00.30 am primit un e-mail in care ni se trimitea ce s-a votat aseara. Raportul acesta de o suta si ceva de pagini l-am primit la inceputul sedintei", a spus deputatul USR Stelian Ion, potrivit HotNews.ro.

UPDATE Hotararea privind modificarea regulamentului Camerei Deputatilor a fost publicata in Monitorul Oficial. PSD, ALDE si UDMR au cale libera pentru votarea pe repede inainate a legilor justitiei.

"Monitorul Oficial a executat. Nu vom mai avea dezbateri pe amendamentele respinse si legile Justitiei vor fi puse pe masa domnului Dragnea asa cum si-a dorit", a declarat, in plenul Camerei, deputatul PNL, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

In replica, presedintele de sedinta, social-democratul Florin Iordache, a precizat ca "Monitorul Oficial era obligat sa publice ce s-a votat Parlament".

Coalitia PSD-ALDE voteaza, miercuri, pe repede inainte, celelalte doua legi ale justitiei, modificarile la Legile 304 si 317. Puterea a reusit deja sa schimbe Regulamentul Camerei Deputatilor ca sa astupe gura Opozitiei. Urmeaza sa il publice imediat in Monitorul Oficial, pentru a intra in vigoare, si apoi se vor vota rapid Legile Justitiei, scrie ziare.com.

Dupa modificarea Regulamentului, amendamentele aduse la un proiect se vor vota in bloc, iar Opozitia nu va mai putea intarzia adoptarea Legilor Justitiei, pe care coalitia PSD-ALDE le vrea trecute de prima Camera pana la Craciun.

"De acum inainte, tot ce inseamna pozitie fireasca a opozitiei va fi imposibila in Camera Deputatilor. Votul de astazi al majoritatii nocive PSD-ALDE-UDMR pune capat unei democratii in institutia care reprezinta baza dezbaterii si exprimarii libere. Ati intrat cu buldozerul peste drepturi fundamentele (...) Sa va fie rusine!”, a declarat deputatul PNL, Raluca Turcan.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a anuntat ca proiectul de hotarare va fi atacat la Curtea Constitutionala.

"Astazi am asistat la al doilea pumn in gura Opozitiei dat de PSD si cu concursul UDMR. Au votat incredibil doua modificari la regulament — una prin care de acum inainte Opozitia nu va mai putea desemna in conducerea comisiilor niciun reprezentant, daca Puterea nu este de acord; si a doua: au votat ca Opozitia nu mai are dreptul sa-si voteze propriile amendamente. Este incredibil, cred ca nu s-a intamplat niciodata un astfel de abuz in Parlamentul Romaniei si, in mod evident, un asemenea proiect de hotarare este neconstitutional, iar noi il vom ataca la CCR. Din nefericire, el va intra in vigoare imediat ce va fi publicat in Monitorul Oficial si va permite exercitarea abuzului regulamentar astazi in plenul Camerei Deputatilor", a spus Andronache, citat de Agerpres.

Deputatul PMP Robert Turcescu a aratat ca nu este vorba doar de un "pumn in gura dat Opozitiei de PSD", ci de faptul ca e 'jucata in picioare" orice regula democratica.

"Au trecut trei luni. (...) Practic, acesta nu este un abuz, aceasta este transformarea Parlamentului Romaniei in mosia lui Dragnea, iar acest lucru s-a intamplat nu doar prin colaborarea pe care deja o stim dintre PSD si ALDE, ci astazi am vazut cat de toxica este aparitia practic in aceste comisii a reprezentantului UDMR, care, dupa ce in sedinta trecuta a lasat loc la negocieri cu PSD, astazi a venit hotarat — probabil ca negocierile s-au incheiat — si a facut jocul PSD-ALDE. Suntem in fata unei situatii de o gravitate exceptionala. Opozitia din Parlament este practic anihilata, rolul nostru devine pur decorativ", a spus Turcescu.

Potrivit acestuia, sustinerea UDMR pentru PSD ar veni pe fondul unor negocieri purtate intre cele doua formatiuni.

Citeste si: Deputat: Sfarsitul democratiei in Romania, cand Opozitia nu se mai poate exprima

Sursa foto: Agerpres FOTO / Liviu Sova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri