Cosette Chichirau, deputat USR, este una dintre vocile care incearca sa se opuna modificarii legilor justitiei. Pe fondul unui an agitat, plin de zeci de decizii controversate, am discutat cu ea despre evolutia Statului de Drept romanesc, dar si dificultatile unei opozitii complet depasite numeric, care trebuie sa lupte si cu incalcari ale regulamentelor din partea PSD-ALDE.

WALL-STREET.ro: Care sunt cele mai mari 3-4 incalcari FLAGRANTE ale legilor pe care le-a facut recent PSD-ALDE, in legatura cu votul “pe repede inainte” al legilor justitiei?

Cosette Chichirau: 1. S-a votat deja modificarea Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice (Propunerea legislativa PLX 482/2017, autor: Iordache)

Modificarea are urmatorul text: Dupa Art 25 (din legea 176/2010) se introduce un nou articol cu urmatorul text:

"Interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor in temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013... inceteaza de drept."

Prin acest articol se sterg cu buretele hotarari judecatoresti definitive prin care anumiti deputati si senatori au interdictie de 3 ani de la a ocupa functii publice. In ciuda acestei interdictii si a scrisorii de la ANI catre Parlament din data de 20 decembrie 2016, mandatele a 5 parlamentari au fost validate abuziv si ilegal pe 21 decembrie 2016. Acesti parlamentari sunt:

Steluta Cataniciu ALDE
Ioan Sorin Roman PSD
Matei Suciu PSD
Ovidiu Cristian Dan PSD
Cornel Resmerita PSD

Si mai aberant este ca Steluta Cataniciu, deputat ALDE cu interdictie de 3 ani de a ocupa o functie publica, este in Comisia speciala de modificare a legilor justitiei si da un vot important intr-o modificare legislativa care o priveste personal. Omul cu interdictie propune o lege si voteaza o lege prin care isi sterge interdictia.

2. Modificarea Legii 303/2004 (prin propunerea legislativa plx 418/2017)

Art. 3 alin. (1) - subordonarea procurorilor
Textul initial al Art 3 alin 1 era: „Procurorii numiţi de Presedintele Romaniei se bucura de stabilitate si sunt independenţi, in condiţiile legiii"

Noul text elimina sintagma "sunt independenti" si spune ca „procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea Ministerului Justitiei”. Deci procurorii nu mai sunt independenti prin lege. Practic, procurorii devin subordonati politic lui Tudorel Toader. Efectul acestei schimbari este ca dosarele penale ale politicienilor nu vor mai ajunge sa fie trimise in judecata din cauza presiunii politicului pe procurori. Aceasta modificare a legii nu era necesara, principiul autoritatii Ministerului Justitiei asupra procurorilor la modul general fiind deja in Constitutie. Dar cand se transpune un principiu general din Constitutie in text de lege se merge de la un principiu general la o subordonare foarte specifica.

Este cel putin interesant (ca sa nu spun trist) ca jumatate din voturile din comisia care anuleaza democratia in Romania au fost date de minoritati. Pana la urma, democratia este cea care garanteaza drepturile minoritatilor.

Nu mai exista nicaieri in legislatia romaneasca ideea independentei procurorilor. A fost complet eliminata.

3. Aceeasi lege, 303/2004

Art. 7 alin. (4) - modificare foarte periculoasa care prevede ca comisiile parlamentare pot ancheta si exclude magistrati.

In textul initial al legii se prevedea ca doar „CSAT poate verifica daca un magistrat a colaborat cu vreun serviciu de informatii.” Forma propusa de PSD-ALDE prevede ca „verificarea se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informatii”, inclusiv din oficiu.
Este o incalcare incredibila a principiului separatiei puterilor in stat, menita sa intimideze magistratii, prin permiterea unei structuri politice (parlamentare) de a lua decizii in legatura cu cariera magistratilor. Parlamentarii isi voteaza cat mai multe drepturi de intimidare si suprimare a procurorilor si judecatorilor.

Si mai sunt multe, multe alte prevederi, care luate impreuna distrug complet independenta justitiei si ne aduc iarasi foarte aproape de dictatura. Iar astazi se vor vota in plen celelalte legi ale justitiei, 304/2004 si 317/2004. (acestea au fost deja votate – n.r.)

W-S.ro: CE face, efectiv, USR pentru a incerca sa stopeze acest “tanc” PSD-ist? Ce institutii ati sesizat, ce puteti face LEGAL pentru a opri aceasta masinarie?

CC: Am sesizat Curtea Constitutionala cu privire la faptul ca modificarile Legilor Justitiei au fost facute intr-o comisie special infiintata, nu in Comisia juridica, o comisie permanenta a Camerei Deputatilor, asa cum prevede Constitutia. Anularea comisiei speciale ar fi dus la anularea legilor justitiei.

Am intervenit in plen pe multiple proceduri (propunere de schimbare de ordine de zi, drept la replica, interventii de ordin personal permise de regulament), am depus amendamente la toate legile justitiei, doar pe Legea 303 fiind depuse mai mult de 700 amendamente, care au trebuit supuse votului in plen. Chiar si fara dezbatere, votul pe amendamente a durat 12 ore.

Prin interventiile noastre legale si regulamentare am intarziat semnificativ programul de adoptare a acestor legi. Ca dovada, PSD-ALDE-UDMR, in disperare de cauza, au modificat abuziv regulamentul azi dimineata (13 dec), un regulament in vigoare din 1994. Acest regulament da dreptul Opozitiei de a-si sustine si vota amendamentele in plen. Dreptul fundamental al Opozitiei este sa se exprime. Acest drept la exprimare a fost eliminat astazi in Comisia de Regulament, cu 4 voturi pentru si 3 voturi impotriva.

Au votat pentru acest abuz:

Dep Eugen Nicolicea, PSD
Dep Steluta Cataniciu, ALDE (incompatibila, cu interdictie de a ocupa functia de demnitar)
Dep Marton Arpad, UDMR
Dep Daniel Vasile, Minoritati, Partida Romilor

Au votat impotriva:

Dep Lucian Stanciu Viziteu, USR
Dep Andronache, PNL
Dep Turcescu, PMP

Este cel putin interesant (ca sa nu spun trist) ca jumatate din voturile din comisia care anuleaza democratia in Romania au fost date de minoritati. Pana la urma, democratia este cea care garanteaza drepturile minoritatilor.

Chiar si cu aceste voturi, schimbarea de regulament era legal imposibila, pentru ca USR a depus in Comisia de Regulament 6500 de amendamente. Comisia era obligata sa dezbata aceste amendamente inainte de a da raport plenului. Dep Nicolicea a comis abuz in serviciu prin eliminarea acestor amendamente din dezbatere si din raport, si USR va ataca in instanta acest abuz incalificabil.

W-S.ro: Care ar putea fi repercusiunile INTERNATIONALE daca aceste legi vor fi promulgate definitiv? Cum am putea fi sanctionati de Comisia Europeana, de SUA, de exemplu?

CC: Comisia Eurpeana deja a transmis semnale ca va conditiona fondurile europene nerambursabile de legile justitiei. Bineinteles ca Uniunea Europeana nu vrea sa ajute financiar un stat membru decat in masura in care acel stat membru respecta valorile UE la care a aderat: respectul pentru demnitatea umana, democraţie, egalitate, stat de drept si respectarea drepturilor omului. In conditiile in care Romania inceteaza sa mai fie stat democratic (opozitia neavand dreptul la exprimare), UE ar sista fondurile europene pentru Romania.

Departamentul de Stat al SUA ar putea transmite un mesaj investitorilor sa se retraga din Romania sau sa opreasca orice investitii planificate, dat fiind riscul crescut de tara. Daca nu te poti baza pe o justitie independenta, proprietatea privata nu poate fi garantata si atunci investitorii, nu doar cei straini dar si cei romani, fug in afara. Ar fi o lovitura devastatoare pentru economia Romaniei, dar politicienii corupti sunt atat de disperati sa scape de dosare incat risca insasi soarta tarii.

W-S.ro: Intrebare simpla - cum rezistati?

CC: Rezistam pentru Romania, rezistam pentru parcursul pro-european si pro-NATO al Romaniei. Observam ca noi, pe de o parte, si cei din coalitia de guvernare (PSD, ALDE) plus UDMR si minoritatile, pe de alta parte, provenim din lumi diferite cu valori diferite.

Ei vor ca Romania sa intre pe calea Rusiei, Turciei si Poloniei, iar noi vrem o democratie reala care sa genereze bunastare si o societate in care sa vrem sa traim. Este o problema atat de esentiala incat rezistam fara mancare si fara somn.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri