Avem un pachet legislativ care pare a fi facut de interlopi – si nu este departe de adevar. Cu un minim de bun simt, iti poti da seama de acest lucru. Avem un cod fiscal care a reusit sa debusoleze absolut toata economia tarii. Un deficit bugetar care creste in cel mai accelerat ritm dintre tarile UE. Preturi marite, benzina mai scumpa, zero investitii, (spre) zero absorbtie fonduri europene si lista poate continua cu zeci de exemple. PSD pare insa de neclintit. Din aceasta ultima propozitie, tu trebuie sa pui accentul pe “pare”, nu pe “de neclintit”.

Este evident ca alianta PSD-ALDE doreste sa impinga Romania dupa modelul prietenului lui Liviu Dragnea, Viktor Orban si “a sa” Ungarie, spre un stat nedemocratic. Diferentele sunt, insa, extrem de mari si, dupa cum spunea un politician al opozitie, “se vad de pe Luna”.

1. Ungaria este, oricum am privi-o, un stat mult mai dezvoltat decat Romania.

Ungaria are autostrazi, are un sistem de sanatate mult mai bine pus la punct decat Romania, o economie mai puternica, turism mai puternic, sistem educational mult mai performant, pozitie geografica mai buna si asa mai departe. Acest lucru “a amortit” intr-o oarecare masura populatia care, per total, este (mai) multumita decat in Romania.

La noi se moare in spitale, suntem campioni la saracie, analfabetism, abandon scolar, nu avem strazi bine pavate, ce sa mai vorbim de autostrazi, cladirile stau sa pice pe noi si, per total, pluteste in aer o nemultumire si tensiune generala pe care, uneori, mai ales cand te plimbi noaptea pe strazi de unul singur, le poti taia cu cutitul.

2. Lui Dragnea ii lipseste simpatia publicului. Carisma lui este cel putin indoielnica, nu se compara nici macar cu cea a lui Orban, si recentele sondaje il arata intr-un picaj rapid in preferintele romanilor.

PSD a suferit in ultimele luni lovituri de imagine venite chiar din interiorul partidului, culminand cu demiterea propriului Guvern, “tradari” multiple din interior; multi PSD-isti au ramas fani Victor Ponta care, cum prinde ocazia, trimite cate un uppercut in fostul sau partid.

Mai mult, personaje dubioase si uneori absolut grotesti precum Serban Nicolae, Nicolicea sau Iordache nu fac deloc bine imaginii partidului, si-asa sifonat in ultimul hal.

3. Poate cel mai important, Liviu Dragnea “se bucura” de o frumoasa colectie de dosare penale si este, in mod oficial, infractor condamnat. Aceasta este o diferenta majora fata de Viktor Orban al Ungariei, Dragnea nepermitandu-si luxul timpului – dosarele vin rapid din spate si piciorul este apasat puternic pe acceleratie, pentru a modifica legile, sa scape de inchisoare si deci de exit-ul din lantul puterii si al banilor. Si cu totii stim ce se intampla cand mergi cu viteza pe strazile pline de gropi ale patriei – de cele mai multe ori nu se termina bine.

Dragnea este, pana la urma, un simplu “Faraon de Teleorman”, a secatuit un intreg judet de resurse, si-a batut joc de oamenii de acolo creand un mic voievodat al sau, insa, la nivelul unei intregi tari, lucrurile nu sunt atat de simple si previzibile cum spera el.

Acum, strada sta ca un mare ghimpe in coastele PSD si acest lucru trebuie sa continue.

4. Inca un factor care ma face sa spun ca PSD isi taie singur venele chiar in aceste luni este faptul ca Guvernul Tudose este, de departe, cel mai incompetent pe care l-a vazut Romania probabil in ultimii 27 de ani. Guvernul Ciorbea era parfum de zambila pe langa incompetenta crasa si ticaloasa care domneste acum.

Si un Guvern incompetent, plin si de persoane cu tupeu (vezi Carmen Dan, Ilan Laufer care urla pe Facebook ineptii catre Ambasadori sau Olguta Vasilescu), implica inca cativa ani de decizii… sa le spunem doar nemultumitoare si neperformante. Deja primariile, inclusiv din subordinea PSD, au inceput sa cracneasca, atunci cand s-au vazut nevoite sa stranga cureaua.

Este trist cand, dintr-un intreg Guvern, cel mai competent (si inocent totodata) a ajuns sa fie Petre Daea, Ministrul Agriculturii, care o tine perpetuu cu a sa oaie. Chiar ma intreb daca el constientizeaza ce se intampla cu tara. Si este o intrebare serioasa.

Politicile populiste inca ii ajuta pe o anumita categorie de populatie, in general imbatranita insa. Propaganda PSD, sprijinita mai nou de cea ruseasca (vezi foto mai jos, Sputnik) inca functioneaza si va mai functiona cativa ani de acum incolo, insa nemultumirile populatiei ii vor prinde din urma. Cat circ si intrigi poti oferi, daca o conserva de ton va ajunge sa coste 20 de lei si o paine simpla si alba 7 lei? Pana si cei mai aprigi asistati sociali si pensionari o sa realizeze, incet-incet, ca 20+ ani de PSD nu au adus nici pe departe promisiunile de prosperitate din campanii si ca o duc din ce in ce mai prost.

Isi vor da seama ca 1+1 nu face 3, ci 2.

Romania calatoreste. Romania trece peste hotare si vede cum AR PUTEA fi. Romania constientizeaza felul dezastruos in care este cheltuit bugetul tarii. Romania are acces la informatie care, oricat si-ar dori PSD-ALDE, nu are cum sa fie suprimata. Romania are un pol extraordinar de inteligenta.

Este trist cand, dintr-un intreg Guvern, cel mai competent (si inocent totodata) a ajuns sa fie Petre Daea.

Nu te poti intoarce in timp, in anii ’80 sau ’90, din pozitia de partener UE/NATO pe care o are Romania. Nu poti ignora la nesfarsit avertismentele venite din partea TUTUROR institutiilor puternice interne si internationale – enumar doar Consiliul Europei, Comisia Europeana, Departamentul de Stat al SUA, Ambasadori, DNA, DIICOT, Forumul Judecatorilor, Forumul Procurorilor, Presedintia.

Societatea civila. De departe cel mai important factor de care se teme si se va teme PSD, intrucat poporul este ceva palpabil, ceva periculos.

La fiecare om iesit in strada, si partidul stie asta, mai sunt zeci de altii nemultumiti, dar care nu isi exprima astfel dezaprobarea. Dar sunt constienti de ceea ce se intampla. Prietenii mei, de exemplu, constientizeaza foarte clar ca PSD este cel mai nociv lucru pentru Romania, insa, din varii motive, nu ies, fizic, sa protesteze. Insa ce fac ei este la fel de important – incearca sa convinga rudele, de cele mai multe ori mai varstnice, argumentat, de ce acest partid este nociv. Si mai au inca trei ani de lucru, ceea ce, cumulat cu ce am subliniat mai sus, va fi mai mult decat suficient.

Este crucial ca poporul, chiar si obosit cum este dupa un an de proteste aproape continue, sa nu cedeze si sa continue sa iasa in strada. Nu o sa mai fie, probabil, sute de mii, insa este suficient sa fie cateva zeci de mii; este suficient ca presa interna si internationala mai ales sa propage miscarile din tara, sa transmita semnale pe mapamond. Acum, strada sta ca un mare ghimpe in coastele PSD si acest lucru trebuie sa continue.

Si dupa PSD? Ce facem? Este o intrebare pe care o primesc des. Raspunsul meu? Pentru prima oara in 27 de ani vom avea de ales. Nu mai jonglam cu PSD, PNL, PDL, partide care sunt/au fost corupte; avem “jucatori” noi, fara dosare penale, fara legaturi mafiote cu companii de stat.

Guvernul tehnocrat de anul trecut, blamat pana la sange de un PSD extrem de speriat de realizarea faptului ca romanii au inteles ca SE POATE, a fost un exemplu de normalitate, de dialog social si economic, de deschidere si proiecte excelente. PSD, cu furie furibunda, inca din primele luni, s-a apucat de daramat tot ce a construit Guvernul tehnocrat, dand vina pe el, Soros, stat paralel, multinationale si orice cuvinte sunt greu de inteles de electoratul lor, pentru incompetenta lor.

Nu mai este posibil sa fim tintuiti in timp, doamnelor si domnilor din PSD. Nu te poti pune in calea evolutiei normale si firesti. Da, vor mai trece ani pana cand veti muri, veti disparea si veti ramane doar o pata neagra in istorie, insa va veni si acel moment.

Si, prin tot ceea ce faceti in prezent, prin distrugerea sistematica a Romaniei, nu faceti decat sa va grabiti sfarsitul. Si pentru asta, noi, toti cei care avem curajul sa va privim in ochi si sa va spunem adevarurile astea, va multumim.

Sursa foto: Shutterstock: Sergey Nivens

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri