Coalitia de guvernare a mai propus o modificare extrem de absurda a Codului de Procedura Penala: daca procurorii nu indica in mandat obiectele si persoanele cautate, cu exactitate, nu mai pot face perchezitia, actele procedurale devenind nule.

Mai rau, cel care urmeaza a fi perchezitionat poate refuza sa predea persoanele sau obiectele in cauza, acest lucru urmand a fi mentionat ca atare in procesul verbal.

Forumul Judecatorilor si Asociatia Procurorilor sustin ca acest lucru nu se va putea intampla in practica, deoarece organul judiciar nu are data despre particularitatile bunurilor sustrase. Cum ar putea organul judiciar sa indice precis cantitatile de bunuri care vor fi gasite la perchezitii, acesta cunoscand cel mult natura acestora”, subliniaza cele doua asociatii intr-un comuniat comun.

La art. 159, dupa alin. (8) se introduce un nou alineat, alin. (81), cu urmatorul cuprins:

”(81) Neindicarea in mandat a obiectelor sau a persoanelor cautate impiedica efectuarea perchezitiei de catre organul judiciar si duce la nulitatea actelor procedurale intocmite in baza acestuia. Refuzul persoanei perchezitionate de a preda persoanele sau obiectele cautate, precis identificate, se mentioneaza in procesul verbal de perchezitie. Lipsa mentiunii privind refuzul persoanei perchezitionate de a preda obiectele cautate se mentioneaza in procesul verbal de perchezitie.

Lipsa acestei mentiuni in procesul verbal de perchezitie, continuarea perchezitiei chiar daca bunurile indicate in mandat au fost predate sau persoanele indicate in mandat s-au predat se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a procesului verbal. Probele obtinute in baza unui proces verbal nul nu pot fi folosite in cadrul procesului penal.|

Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Procurorilor au trimis astazi un punct de vedere amplu, cu zeci de probleme ale legilor justitiei propuse de PSD-ALDE-UDMR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri