Comisia Europeana a declansat astazi impotriva guvernului polonez o procedura care nu a mai fost niciodata necesara in cazul vreunui stat membru UE, si care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Varsoviei.

Executivul din Polonia a ignorat numeroasele solicitari de a renunta la o serie de reforme juridice controversate, unele dintre ele similare cu cele pe care, zilele acestea, le adopta si Parlamentul Romaniei, intr-o vizibila ignorare a semnalelor de alarma interntionale si interne.

Executivul european a "concluzionat astazi ca exista un risc clar de incalcare grava a statului de drept in Polonia", intr-un comunicat in care adauga ca a declansat articolul 7 din Tratatul UE.

Varsovia era convinsa ca Bruxellesul nu se va multumi cu un nou bilant de etapa in cadrul reuniunii saptamanale de miercuri asupra "amenintarilor sistemice" asupra independentei justitiei din Polonia.

Bruxellesul "va activa probabil" articolul 7 din Tratatul UE, a afirmat saptamana trecuta noul premier Mateusz Morawiecki, in marja unui summit european, regretand in avans o masura "nedreapta" impotriva tarii sale.

Niciodata folosita pana acum, aceasta procedura a fost denumita uneori "optiunea nucleara" in randul sanctiunilor posibile pe care le poate adopta UE, deoarece poate conduce, la capatul unui proces complex, la suspendarea drepturilor de vot in cadrul Consiliului UE.

In prima faza, articolul 7 permite constatarea "existentei unui risc clar de incalcare grava" a statului de drept intr-o tara membra, cu sprijinul necesar a 22 de tari din UE.

Eventuale sanctiuni, insa, precum retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decat intr-o faza secunda care are nevoie, pentru a fi lansata, de votul unanim al tarilor europene, mai putin statul vizat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri