22 Decembrie 2017

Ultima lege din pachetul pe justitie, adoptata de Senat



Senatul a adoptat, joi, proiectul de lege privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, ultimul din pachetul de legi pe justitie. Proiectul va merge la Klaus Iohannis pentru promulgare.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii a fost adoptata in plenul Senatului cu 81 de voturi ''pentru'' si 28 ''impotriva'', potrivit Agerpres.

In timpul exprimarii votului, mai multi senatori USR au fluierat. "Va rog sa votati, nu sa fluierati", i-a indemnat Claudiu Manda (PSD), presedintele de sedinta.

Fluieraturile s-au intetit, iar dupa vot Claudiu Manda a conchis: "Cu 81 de voturi 'pentru', 28 'impotriva 'si o fluieratura, propunerea legislativa a fost adoptata".

Serban Nicolae (PSD) a reformulat sau a propus miercuri respingerea mai multor amendamente admise in Comisia speciala, iar plenul a aprobat solicitarile acestuia.

Prin unul dintre acestea au fost eliminate prevederile din proiectul de modificare a Legii de organizare si functionare a CSM, in forma adoptata de Camera Deputatilor, care vizau obligatii sau atributii stabilite de acest for pentru alte persoane.

Un alt amendament propus de Serban Nicolae prevede ca sedintele de plen si de sectii se transmit in direct audio-video pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si se inregistreaza si se publica pe pagina de internet a Consiliului, cu exceptia deliberarilor si a audierilor in materie disciplinara.

De asemenea, plenul a aprobat raportul Comisiei speciale pentru legile Justitiei, care nu a adus modificari capitolului referitor la Inspectia Judiciara, proiectul ramanand in linii generale in forma adoptata de Camera Deputatilor. Astfel, Inspectia Judiciara functioneaza ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM, cu sediul in municipiul Bucuresti.

Printre cele mai importante modificari aduse de Comisia speciala se afla cea conform careia "plenul CSM, sectiile, presedintele si vicepresedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecatorului sau procurorului, sesizeaza Inspectia Judiciara pentru efectuarea de verificari in vederea apararii independentei".

Parlamentarii au mai decis, printre altele, ca proiectul ordinii de zi si proiectele de hotarari ce se supun votului plenului sau sectiilor sa se publice cu 3 zile inainte pe pagina de internet a CSM. In ordinea de zi publicata nu se includ cererile privind incuviintarea perchezitiei, retinerii, arestarii preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau pe cautiune cu privire la judecatori, procurori ori magistrati asistenti.

Pentru exercitarea atributiilor CSM prin intermediul plenului si al sectiilor se organizeaza comisii de lucru, cu rol de structuri pregatitoare de specialitate din care fac parte membrii Consiliului.

Calitatea de membru ales al CSM, reprezentant al societatii civile, reprezinta vechime in specialitate recunoscuta in profesiile juridice si, pe durata mandatului, este incompatibila cu exercitarea calitatii de parlamentar ales local, functionar public, judecator, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecatoresc, practician in insolventa, grefier, consilier de probatiune si a altor profesii juridice reglementate de lege.



Citeste si