41 de parlamentari PSD, printre care si deputatul Catalin Radulescu, au depus un proiect de lege de modificare a Codului penal, prin care presedintele Romaniei, parlamentarii, dar si alesii locali, sa fie scosi din categoria "functionarului public in sensul legii penale".

Functionar public ar urma sa fie persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie, "exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti sau exercita o functie publica, cu exceptia persoanelor care au fost alese in functii de demnitate publica", se arata in proiectul de lege, potrivit Agerpres.

In acest fel, initiatorii doresc sa modifice forma actuala a legii, potrivit careia functionarul public "exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura".

"Asa cum corect s-a remarcat in doctrina juridica, legiuitorul nu stabileste concret sfera notiunii de functionar public in cuprinsul art. 175, extinzand sfera acestei notiuni data de Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare. Enumerarea pe care o face art. 175 alin. 1 din Legea 286/2009 lasa loc interpretarilor. Sunt suprapuse notiuni cu continut asemanator, dar totusi diferit: functie publica de autoritate, functie de demnitate publica si functie publica", se arata in expunerea de motive.

In expunerea de motive se mai arata ca art. 2 alin. 2 din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici defineste functionarul public ca fiind "persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica", fiind excluse din aceasta categorie persoanele care exercita atributii publice ca urmare a alegerii lor prin procesul electoral.

"Faptul ca demnitatile publice sunt excluse din categoria functiilor publice rezulta si din art. 94 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, conform caruia calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica", se mentioneaza in expunerea de motive.

Autorii concluzioneaza ca din toate aceste prevederi "rezulta clar ca persoanele care exercita demnitati publice nu au calitatea de functionari publici".

Semnatarii initiativei legislative sunt deputatii PSD: Babus Radu, Balanescu Alexandru, Bontea Vlad, Bucura-Oprescu Simona, Caciula Aurel, Caruceru Aida-Cristina, Cocos Vasile, Dinu Cristina-Elena, Georgescu Nicolae, Halici Nicusor, Iftimie Neculai, Intotero Natalia-Elena, Itu Cornel, Lupascu Costel, Macovei Silviu Nicu, Matei Calin-Vasile-Andrei, Moagher Laura-Mihaela, Neata Eugen, Nicolae Andrei, Nosa Iuliu, Otesanu Daniela, Paraschiv Rodica, Pale Danut, Petric Octavian, Plesoianu Liviu Ioan Adrian, Popa Stefan-Ovidiu, Pop Andrei, Radulescu Catalin-Marian, Simion Lucian-Eduard, Spanu Ion, Stancu Florinel, Stativa Irinel Ioan, Suciu Matei, Sarapatin Elvira, Toma Ilie, Ursu Razvan-Ion, Vasilica Radu Costin, Velcea Nicolae, Virza Mihaita, Weber Mihai.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Liviu Sova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri