Mai multe organizatii non-guvernamentale ii solicita presedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisa, medierea "conflictului" intre stat si societate.

"Sunteti, conform Constitutiei, singurul mediator chemat sa actioneze atunci cand intervine o criza in functionarea autoritatilor publice. Mai mult, art. 80 alin. 2 din Constitutie ne spune ca sunteti chemat sa va exercitati functia de mediator nu numai atunci cand exista un blocaj sau un dezechilibru intre puterile statului, ci si intre stat si societate", se arata intr-o postare pe Facebook semnata de 20 de asociatii, printre care "Coruptia ucide", Comunitatea "Va vedem din Sibiu" si organizatii #Rezist din mai multe orase, conform Agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, presedintele a inteles mesajul strazii in urma cu un an, care reclama ca puterea politica incerca sa submineze lupta anticoruptie.

"Acum, strada reclama din nou acelasi abuz - dar la o scara mult mai ampla: daca atunci era vorba despre modificarea unui singur articol de lege, acum este vorba despre periclitarea independentei procurorilor si despre subordonarea puterii judecatoresti de catre cea politica. Este o situatie de o gravitate fara precedent, sesizata ca atare de numeroase institutii independente ale statului, institutii europene, organizatii profesionale din sistemul judiciar si parteneri din UE si NATO. Alaturi de cetatenii si organizatiile care protesteaza in strada, acestea au cerut oprirea modificarilor legilor justitiei", se arata in scrisoarea deschisa adresata presedintelui.

Organizatiile semnatare apeleaza la presedinte pentru a folosi toate instrumentele pe care Constitutia i le pune la dispozitie si ca la un mediator care poate dezamorsa conflictul.

"In acest sens, in concordanta cu scrisoarea transmisa de secretarul general al Consiliului Europei, domnul Thorbjorn Jagland, in data de 22.12.2017, va solicitam sa cereti Comisiei de la Venetia un punct de vedere care sa clarifice compatibilitatea cu standardele fundamentale ale statului de drept ale modificarilor aduse celor trei legi ale justitiei adoptate de Parlamentul Romaniei in luna decembrie 2017, respectiv Legea 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", se mai arata in scrisoare.

In completarea argumentelor, organizatiile semnatare amintesc ca in ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, asumat prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana, Comisia Europeana solicita autoritatilor din Romania sa ceara o opinie Comisiei de la Venetia in legatura cu modificari ale legilor justitiei.

"Or, art. 148 alin. 2 din Constitutie prevede ca tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne. Or, conform art. 11 din Constitutie, statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte. A permite acestor legi sa intre in vigoare este echivalent cu a admite iesirea din cadrul dreptului european si, implicit, din cadrul celui mai important tratat international asumat de Romania, adica tratatul de aderare la UE", se mai arata in documentul citat

Sursa foto: Facebook / Klaus Iohannis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri