Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate cu privire la legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2017 care a modificat procedura de numire si demitere a conducerii ANCOM, arbitrul domeniului telecom.

Presedintele Klaus Iohannis sustine in sesizarea de neconstitutionalitate ca Guvernul Sorin Grindeanu ar fi incalcat Constitutia cand a adoptat in luna mai 2017 Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 33/2017, prin care Presedintele Romaniei a fost inlaturat din procedura numirii conducerii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Iohannis sustine ca "Guvernul a incalcat dispozitiile art. 115 alin. (4) din Constitutie, intrucat a justificat utilizarea ordonantei de urgenta exclusiv prin necesitatea adoptarii unei reglementari diferite a procedurii de desemnare a conducerii ANCOM, fara a exista, deci, o stare de fapt obiectiva, cuantificabila, independenta de vointa Guvernului, care pune in pericol un interes public si, totodata, fara justificarea urgentei reglementarii", potrivit Hotnews.

Presedintele sustine ca legea de aprobare a acestei Ordonante de Urgenta ar fi incalcat principiul bicameralismului.

Iohannis mai sustine ca legea care a trecut de Parlament ar afecta independenta acestei autoritati de reglementare, aspect pentru care Romania a mai fost in trecut procedura de infringement din partea Comisiei Europene.

Citeste si:
Cum vrea Guvernul Orban sa modfice OUG 114
Cum vrea Guvernul Orban sa...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Scad tarifele pe care operatorii mobili le percep intre ei