Protestele de anul trecut nu au schimbat nimic pe termen lung in peisajul politic romanesc, scrie Euronews. Expertii spun ca proiectele de lege fata de care au protestat romanii inca din iarna anului trecut sunt in continuare pe agenda legislativa.

"Romania a avut parte de mai multe demonstratii anticoruptie inca de anul trecut, din ianuarie. Oamenii au iesit in strada noaptea tarziu dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru a dezincrimina coruptia. Partidul majoritar PSD a parut ca da inapoi in februarie, dar expertii spun acum ca legile fata de care romanii au protestat anul trecut se joaca in continuare”, scrie Euronews.

“Protestele din Romania au succes pe termen scurt, dar faptul ca gasim motive pentru a protesta destul de des arata ca pe termen lung jocul nu se schimba, suntem in aceeasi paradigma politica”, spune George Jiglau, lector stiinte politice la Universitatea Babes Bolyai.

Acesta considera ca motivele pentru care romanii ies in strada nu se schimba, doar iau o pauza. “E bine ca avem proteste si ca ne mobilizam, dar nu asta este modalitatea pentru a schimba politicienii pe termen lung. Ar trebui sa le pasa de politica si sa iasa la vot”, spune Jiglau pentru Euronews.

PSD si-a recapatat puterea politica in decembrie 2016, la un an dupa ce guvernul Victor Ponta a demisionat dupa protestele masive fata de gestionarea incendiului din clubul Colectiv.

Faptul ca PSD a fost reales un an mai tarziu ridica intrebari cu privire la participarea protestatarilor la alegerile parlamentare din decebrie 2016, in cadrul carora PSD a obtinut majoritate parlamentara si a ajuns la al treilea prim-ministru intr-un an de guvernare, in care politicienii s-au certat mai mult decat sa guverneze.

“In ciuda tuturor problemelor de anul trecut, daca luna viitoare ar fi alegeri PSD ar obtine aceleasi rezultate”, adauga Jiglau. Opozitia este mai slaba ca niciodata si electoratul nu este descurajat de proteste pentru ca acesti oameni au alte nevoi, pe care PSD a avut deja grija sa le satisfaca.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca a numit-o pe Viorica Dancila, propunerea PSD, in functia de prim-ministru al Romaniei. Este al treilea premier al Romaniei din ultimul an, dupa Mihai Tudose si Sorin Grindeanu.

Anul a inceput cu noi tensiuni si rupturi in interiorul Partidului Social Democrat, ce au culminat cu o sedinta a comitetului executiv, organizata rapid, la solicitarea mai multor lideri ai partidului, care au vrut sa transeze cel mai recent conflict din partid. Dupa multe ore de discutii si multe informatii aparute pe surse, au aparut si primele declaratii oficiale, liderii PSD au votat pentru retragerea sprijinului politic pentru guvernul Tudose, care si-a depus ulterior demisia.

Presa internationala a reactionat dupa ce premierul Mihai Tudose a anuntat ca isi va da demisia dupa ce partidul a decis, in urma sedintei CEx, sa ii retraga sprijinul, publicatii precum Bloomberg si The Washington Post facand referire la conflictul dintre prim-ministru si presedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit site-ului Digi 24.

Romania si-a pierdut al doilea premier in sapte luni, dupa ce partidul lui Mihai Tudose i-a retras acestuia sprijinul, scrie BBC. Postul public de televiziune din Marea Britanie noteaza ca, la fel ca predecesorul sau, Sorin Grindeanu, si Mihai Tudose a fost victima unei batalii in cadrul partidului.

Si agentia France Presse scrie despre demisia premierului roman, care a plecat dupa un conflict cu liderul Partidului Social-democrat (PSD).

Reuters noteaza ca tensiunile dintre Tudose si presedintele PSD, Liviu Dragnea, au inceput dupa ce premierul a cerut ministrului de Interne sa demisioneze, insa aceasta a refuzat. Agentia subliniaza ca Dragnea nu poate deveni prim-ministru din cauza unei condamnari.

Bloomberg a scris, de asemenea, despre demisia premierului, titrand "Guvernul Romaniei a picat dupa ce premierul a pierdut conflictul cu seful partidului".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri