Reactia jandarmului care a fost surprins, in imagini, lovind cu pumnul protestatarii, sambata, "a fost cu siguranta determinata de modul de manifestare al persoanelor aflate in fata acestuia", a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, scrie Agerpres.

"Reactia colegului meu a fost cu siguranta determinata de modul de manifestare al persoanelor aflate in fata acestuia. Avea obligatia el acolo si era legitimat cu aceasta obligatie sa asigure acel dispozitiv de ordine publica, sa tina acea cale rutiera libera. Pe de alta parte, cei care au exercitat acele violente asupra colegului nostru si-au asumat o anumita reactie din partea fortelor de ordine, in momentul in care nu s-au mai manifestat intr-un mod pasnic si civilizat", a afirmat Enache, intr-o declaratie de presa.

El a punctat ca imaginile respective "sunt in atentia conducerii institutiei si vor fi analizate cu maxima seriozitate de catre comanda unitatii".

"Suntem o institutie serioasa care si-a asumat de fiecare data orice fel de derapaj, orice fel de greseala a oamenilor nostri", a subliniat acesta.

Enache a descris contextul in care au avut loc evenimentele. "Avem pe de o parte o actiune legitima, legala a jandarmilor care au avut obligatia sa asigure masuri de ordine si siguranta publica (...) Pe de alta parte, vorbim de o actiune ilegitima, ilegala a maselor de manifestanti sau grupului de protestatari care au exercitat presiuni fizice asupra cordoanelor de ordine si siguranta publica dispuse acolo", a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.

Jandarmeria Capitalei precizeaza ca imaginile aparute in spatiul public de la protestele de sambata seara fac obiectul unei verificari interne, mentionand ca jandarmul care apare lovind mai multe persoane a fost identificat.

"Imaginile aparute in spatiul public, care prezinta actiunea individuala a unui jandarm aflat in dispozitivul de ordine publica, fac obiectul unei verificari interne. Se va analiza punctual acel moment, dar si intregul ansamblu de decizii si contextul operativ premergator acestuia, astfel incat sa avem o imagine corecta asupra acestui comportament si nu doar una fragmentara. La acest moment, cunoastem identitatea jandarmului din dispozitiv si in urma derularii acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine", se arata intr-un comunicat transmis, duminica, Agerpres.

Jandarmeria Capitalei informeaza ca dispozitivele de ordine publica au mecanisme de autoreglare in timpul desfasurarii misiunii.

"Exista situatii in care jandarmii din prima linie, aflati de multe ore in dispozitiv, in picioare, in conditii meteorologice deosebite, pot fi supusi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera si astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei actiuni punctuale a unui jandarm va fi stabilita de verificarile interne. Explicatiile insa sunt necesare pentru a intelege intregul context si a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publica care, in ansamblu s-a desfasurat in conditii de normalitate, fara a exista incidente majore, persoane ranite sau distrugeri ale bunurilor publice", precizeaza Jandarmeria Capitalei.

De asemenea, Jandarmeria Capitalei arata, referitor la situatia creata la gurile de metrou, ca decizia de a temporiza si a redirectiona accesul persoanelor care se deplasau de la statia de metrou catre iesirea dinspre Teatrul National a fost luata pentru a evita aparitia unor busculade, intrucat zona Pietei Universitatii era blocata si era nevoie de o iesire controlata a persoanelor.

In comunicat se mentioneaza si ca au fost realizate mai multe filtre de control ce au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care si-au dovedit eficienta, in urma acestor controale fiind gasite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca ranirea grava a participantilor.

Jandarmeria Capitalei arata ca persoanelor asupra carora au fost depistate obiectele periculoase le-au fost intocmite actele de constatare sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de Codul Penal.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri