Uniunea Salvati Romania (USR) a depus, luni, la Curtea Constitutionala sesizarile in privinta proiectelor de modificare a legilor justitiei, motivand ca "submineaza independenta magistratilor din Romania", potrivit Agerpres.

Sesizarile USR au fost semnate de toti cei 27 de deputati ai partidului, 16 deputati PMP, patru independenti si trei deputati PNL, potrivit unui comunicat al USR transmis luni.

Juristii USR au gasit noi motive de neconstitutionalitate fata de sesizarile deja depuse la CCR de ICCJ si PNL pe legile justitiei.

De exemplu, ICCJ nu a invocat in sesizare motive extrinseci, de procedura, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, in timp ce USR a aratat in sesizare ca cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei au fost adoptate cu incalcarea principiului bicameralismului si principiului respectarii legii, precum si cu incalcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului.

De asemenea, juristii USR au aratat in sesizare ca proiectele incalca obligatiile rezultate din aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

In ceea ce priveste motivele intrinseci de neconstitutionalitate, USR a contestat in plus fata de Inalta Curte separarea stricta a carierelor judecatorilor si procurorilor si diminuarea atributiilor plenului CSM in favoarea sectiilor separate.

"Transferul atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii de la Plen catre sectii a fost aspru criticat si in doctrina, considerandu-se ca aceasta manevra neconstitutionala de tip 'divide et impera' sporeste posibilitatea ca deciziile sa fie influentate de factori externi, provenind din sfera politica", se arata in sesizarea formulata de USR.

Potrivit sursei citate, sesizarile USR vor constitui un motiv in plus de amanare a termenului de intrare in vigoare a noilor legi ale justitiei in forma PSD-ALDE-UDMR pana la solutionarea lor de catre CCR. Noile critici si argumente ar putea duce la declararea ca neconstitutionale a legilor in ansamblu (in special, cele legate de procedura) sau a unor articole importante.

Sesizarile USR au fost finalizate inca de la sfarsitul anului trecut, dar nu au fost depuse deoarece nu aveau numarul necesar de semnaturi (50 de deputati sau 25 de senatori).

"Termenul de doua zile pentru a ataca la CCR o lege adoptata in procedura de urgenta nu este insa unul restrictiv, ceea ce inseamna ca nu exista sanctiuni pentru depasirea lui, iar sesizarea USR este valabila. Prin mai multe decizii, Curtea Constitutionala a stabilit ca sesizarile de neconstitutionalitate a unei legi pot fi depuse oricand intre data adoptarii de catre Parlament si data promulgarii de catre presedintele Romaniei", se arata in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri