Parlamentul se reuneste luni in sesiune extraordinara pentru a acorda votul de investitura Cabinetului Dancila, al treilea Guvern al PSD in anul de cand a preluat puterea.

Programul incepe dimineata la 8:00 cu audierile ministrilor in comisii, fiecare candidat pentru preluarea unui portofoliu in Guvern avand programata o jumatate de ora de discutii cu parlamentarii.

Sedinta de plen a Camerei Deputatilor si Senatului, in care premierul desemnat va prezenta oficial lista Cabinetului si programul de guvernare, va incepe la ora 15:00, urmand ca ulterior sa fie acordat si votul de investitura pentru noul Executiv.

Pentru a fi numit, Guvernul are nevoie de 233 de voturi, adica jumatate plus unul din totalul parlamentarilor. PSD si ALDE au in prezent 243 de senatori si deputati, cu zece mai multi decat numarul minim necesar pentru investirea Executivului.

Pentru Guvernul Dancila ar putea vota si o parte dintre alesii UDMR si ai minoritatilor nationale, in total 47 de persoane. Maghiarii nu au luat inca o decizie cu privire la modul cum se vor pozitiona fata de noul Cabinet, liderul UDMR, Kelemen Hunor, spunand ca vor hotari acest lucru chiar luni, 29 ianuarie, "dupa audierile din comisiile de specialitate ale ministrilor propusi".

Kelemen a spus martea trecuta, dupa intalnirea pe care parlamentarii UDMR au avut-o cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, si cu premierul desemnat, Viorica Dancila, ca ar dori ca noul Guvern sa fie unul performant.

"Toate aspectele care pot fi atacate, nu neaparat din punct de vedere legal, ci si moral, inseamna pentru orice guvern o vulnerabilitate", a spus liderul UDMR.

"Nu am discutat despre intrarea la guvernare. Acest subiect a fost inchis anul trecut, din punctul nostru de vedere, imediat dupa alegeri. Au majoritate, aritmetica este aritmetica si acest subiect nu a fost deschis nici de PSD si nici de noi, nici azi, nici ieri, sunt zvonuri", a mai subliniat Kelemen Hunor.

In conditiile in care majoritatea parlamentara din jurul PSD – ALDE s-a diluat consistent in ultimul an prin excluderi si demisii ale mai multor parlamentari din cele doua partide si daca UDMR va decide sa lase propriilor senatori si deputati optiunea de a vota la investirea Guvernului ”asa cum le dicteaza constiinta”, Viorica Dancila ar putea inregistra cel mai mic numar de voturi dintre Cabinetele propuse de PSD dupa alegerile din 2016. Asta in conditiile in care, pe 4 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a primit 295 de voturi, iar pe 29 iunie, Cabinetul Tudose a obtinut 275, cu 20 de voturi mai putin.

Programul de guvernare: ”mai multi bani in buzunarele romanilor”, poate la anul. UDMR: programul arata de parca ar fi fost scris printre doua beri

Reducerea numarului de taxe, tarife si comisioane la maximum 50 a fost amanata pentru ianuarie 2019, la fel si reducerea TVA de la 19% la 18%. Ambele trebuiau sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018.

De asemenea, data de implementare a sistemului care sa permita ca absolut toate taxele sa poata fi platite online a ramas o necunoscuta. In programul Guvernului Tudose, aceasta data era 1 ianuarie 2019, dar in programul Vioricai Dancila nu se mai face nicio referire la aceasta.

Cresterea pensiei minime la 640 de lei a fost si ea amanata pentru jumatatea acestui an, la fel cum a fost amanata, pentru la anul, si promisiunea ca tinerii de pana in 26 de ani sa poata lua credite de pana in 40.000 de lei fara dobanda.

PSD si-a revizuit si promisiunea ca salariul minim brut sa ajunga la 2.400 de lei in 2020, iar pentru cei cu studii superioare, la 3.000 de lei. In noul program de guvernare, social-democratii si-au asumat ca salariul minim, de acasta data net, va fi ”mai mare decat echivalentul a 300 de euro in 2020”.

”Incepand cu 2019 propunem extinderea neimpozitarii profitului venitului si pentru medici”, se arata in programul de guvernare al Vioricai Dancila. In programul anterior promisiunea era ca termenul sa fie 2018.

Tot cu un an, pentru ianuarie 2019, a fost amanata si eliminarea impozitului pentru achizitionarea de tractoare si utilaje agricole.

"A citit careva planul de guvernare? Stiu ca Balint l-a citit si mi-a spus ca arata de parca ar fi scris in Ministerul Agriculturii, printre doua beri”, a declarat, sambata, presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Replica ministrului Agriculturii nu a intarziat: "In 1968 m-am imbatat. Daca ma gandesc... si acum mi-e rau...", a spus Petre Daea.

Prima masura pe care urmeaza sa o ia Guvernul Dancila chiar in prima sedinta programata pentru miercuri, 31 ianuarie, va fi sa amane, prin ordonanta de urgenta, termenul limita pana la care persoanele care obtin venituri din activitati independente trebuie sa depuna declaratia 600.

Orban: PNL nu va vota impotriva acestui Guvern trist. Basescu: Daca eram presedinte, il faceam pe Dragnea afis

Partidele de opozitie nu au ratat ocazia sa critice noul Cabinet propus de PSD, pe care l-au numit ”Guvernul Dragnea 3” si sa anunte ca vor vota impotriva.

"Decizia va fi clara sa votam impotriva sau sa incercam sa convingem pe oricine putem sa voteze impotriva investirii acestui Cabinet trist. Stiti, e vorba aia ca mai rau de atat nu se poate. La fiecare investire de Guvern PSD ne demonstreaza ca se poate si mai rau, atat in ceea ce priveste componenta Guvernului, cat si in ceea ce priveste programul de guvernare", a spus presedintele PNL, Ludovic Orban.

El a adaugat ca nu sfatuieste pe nimeni sa citeasca programul de guvernare ”pentru ca este o colectie de minciuni, asa cum a fost programul de guvernare al PSD si pana acum”.

Cea mai dura reactie a venit, insa, din partea presedintelui PMP, Traian Basescu.

"Daca as fi fost presedinte si trebuia, sa zicem, din nu stiu ce ratiuni, sa-i pun guvern PSD-ului din nou, pentru a treia oara, al treilea guvern in 12 luni, in primul rand i-as fi jucat in picioare pentru asta macar vreo saptamana. Daca nu puteam sa fac altceva, macar ii calcam pe cap timp de o saptamana. In al doilea rand, cum nominalizezi tu, pentru a treia oara, prim-ministru de la PSD cand tu nu ai director la SIE? Nu-l pune pentru ca nu se inteleg la nume. Pai, acuma, il faceam pe Dragnea afis: <<baiatule, n-o sa ai niciodata premier pana nu am director la SIE si uite numele directorului, ia de aici!>>”, a izbucnit fostul sef al statului.

La randul lor, cei de la USR au apreciat ca noul Guvern este compus din oameni slab pregatiti si cu probleme de integritate si ca PSD "invarte aceleasi personaje de trei guverne" incoace.

"Numirile in actualul Guvern condus de Viorica Dancila ne ofera acelasi spectacol de incompetenta cu care PSD ne-a obisnuit deja. Sunt aceleasi personaje, s-a schimbat doar omul din scaunul de premier, de aceasta data avem de-a face cu unul dintre cei mai supusi oameni ai lui Liviu Dragnea (...) USR condamna actualele numiri si considera ca Guvernul condus de Viorica Dancila nu va face altceva decat sa adanceasca Romania in criza deja existenta si va reprezenta in mod dezastruos tara pe plan extern. Guvernul Dragnea 3 este compus din oameni slab pregatiti si cu probleme de integritate. USR va vota impotriva investirii Guvernului Dancila, propus de PSD - ALDE", a declarat presedintele USR, Dan Barna.

Cine sunt noii ministri: Educatia va condusa de un rector agramat, la Mediul de Afaceri va fi un ministru trimis in judecata

A doua zi dupa nominalizarea rectorului Universitatii din Suceava, Valentin Popa, pentru functia de ministru al Educatiei, pe internet a aparut un clip cu fragmentele pline de greseli gramaticale sau de exprimare ale mai multor declaratii sustinute de acesta.

”Ma bucur ca am ajuns in ziua in care sa tai pamblica la acest book cafe” / ”Important este ce spun studentii, noi l-am facut pentru el” / ”Practic le sunt in acest moment interzise accesul la o astfel de finantare” / ”In prima treime a intregii promotii care au terminat universitatea” / ”Avem resursa umana foarte bine pregatita care au aplicat si au avut proiecte de cercetare” / ”Aceasta tinut binecuvantat de Dumnezeu”/ ”Vechiul consiliu local a aprobat aceasta transfer” / ”Pentru moldoveni si pentru celalanti cetateni”, spune Valentin Popa in fragmetele de declaratii aparute pe internet.

Reactia liderilor coalitiei de guvernare a fost cel putin surprinzatoare, ei incercand sa minimalizeze modul deficient de exprimare al viitorului ministru al Educatiei.

Trebuie judecat dupa realizari. Nu e profesor de limba romana”, a spus presedintel ALDE, Calin Popescu Tariceanu.

La randul sau, Liviu Dragnea a ocolit un raspuns direct la intrebarea privind greselile gramaticale ale viitorului ministru. "Eu am vazut tot in presa o sustinere din partea a 45 de rectori din Romania, am inteles 45 din 48. Pentru mine asta este foarte important”, a spus lideurl PSD.

Si ministrul propus pentru coordonarea Mediului de Afaceri are probleme, dar de natura penala.

Senator de Prahova, Radu Oprea a fost trimis in judecata, in ianuarie 2016, pentru evaziune fiscala si complicitate la infractiunea de spalare de bani, prejudiciul produs in acest caz fiind de peste 220.000 de lei.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Oprea si Mihail Stefanescu, administratori ai firmelor Urban Electric si ICIM, au ajutat societatile comerciale M. SRL si SSWA SRL, precum si pe reprezentantii legali sau de fapt ai acestora sa deruleze si sa inregistreze operatiuni comerciale nereale, prin punerea la dispozitie de contracte de prestari servicii si lucrari fictive si emiterea de facturi, in baza carora s-au inregistrat in contabilitate operatiuni comerciale fictive.

In februarie 2016 insa, completul de judecata de la ICCJ a constatat mai multe nereguli in rechizitoriul prin care Oprea a fost trimis in judecata si a cerut procurorilor remedierea acestora.

Un alt viitor ministru cu probleme de integritate este Rovana Plumb, cea care tocmai din aceasta cauza a fost fortata de fostul premier Mihai Tudose sa demisioneze din functie in toamna anului trecut.

Procurorii DNA au solicitat inceperea urmaririi penale pe numele Rovanei Plumb, pe care au acuzat-o de complicitate la abuz in serviciu, in dosarul in care Sevil Shhaideh este urmarita penal pentru trecerea ilegala a unor parti din Insula Belina si din Bratul Pavel din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman.

Camera Deputatilor a respins insa cererea procurorilor, iar Liviu Dragnea a spus azi ca, din moment ce nu exista inculpare, nu exista nici probleme penale.

De asemenea, ministrul Dezvoltarii Regionale si totodata vicepremier, Paul Stanescu, s-ar putea alege, la solicitarea DNA, cu redeschiderea unui dosar penal mai vechi privind finantarea unei echipe de fotbal. Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitiei au amanat joi pentru 8 februarie decizia privind cazul Stanescu.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Liviu Sova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri