Parlamentul Romaniei a fost luni, 29 ianuarie 2018, scena pe care s-a jucat o noua piesa de teatru absurd semnata Liviu Dragnea, autor aflat deja la a treia reprezentatie in doar un an de la debut. A fost ca o saorma cu de toate: scene suprarealiste, discursuri irationale si ilogice, dialoguri fara sens, incoerenta.

Ziua investirii Guvernului Dancila a inceput cu audierile ministrilor in comisiile de specialitate. Danut Andrusca de la Neamt, deputat PSD, si-a citit, chinuit, prezentarea a ceea ce ar fi trebuit sa fie planurile sale de viitor ministru al Economiei. Apoi au urmat intrebarile din partea senatorilor si deputatilor. Pe urma raspunsurile domnului Andrusca.

La un moment dat, senatorul PNL Daniel Zamfir a izbucnit: “Dom’ ministru, va rog frumos opriti-va ca spuneti teorie. V-am intrebat simplu: cand aveti de gand sa trimiteti spre Parlament legea redeventelor? Cand? Da’ lasati foaia aia si ziceti asa: cand?”.

Andrusca se balbaie. Cineva din dreapta incearca sa-i sufle un raspuns. “La sfarsitul lui februarie, noi… speram ca legea va fi… adoptata”, abia reuseste sa articuleze Andrusca.

“Asta-i imposibil! Imposibil!”, vine replica lui Zamfir.

Sufleurul isi face din nou datoria. Andrusca: “Trimisa catre Guvern, imi cer scuze”. Zamfir: “Nu, catre Parlament poate”. Andrusca: “Am zis, la sfarsitul lui februarie… catre Guvern… dupa aprobarea… (se apuca din nou sa citeasca de pe foaie): deci, referitor la legea redeventei, ea va fi adoptata dupa adoptarea legii offshore-ului, proiect de lege ce va fi reluat si susinut in Parlament”.

Presedintele comisiei economice din Senat, social-democratul Iulian Iancu, intervine salvator: “Va multumesc foarte mult, domnule candidat. Pe mine m-ati convins, sper sa ii fi convins si pe ceilalti colegi”. Andrusca rasufla usurat: “La cei care n-am reusit sa raspund voi trimite raspunsurile in scris”. Apoi este votat pentru functia de ministru al Economiei de catre toti parlamentarii PSD, ALDE si UDMR.

La finalul audierilor din comisii, Danut Andrusca mai da o reprezentatie exclusiv pentru jurnalisti. ”Voi face tot ce imi sta in putinta pentru dezvoltarea economiei romanesti, dar un rol important va avea pentru... in cadrul economiei... Imi cer scuze ca sunt emotionat. O a doua propunere si sustinere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de munca, dar noi locuri de munca mai bine platite”, a spus el.

Jurnalistii il intreaba cum va crea noi locuri de munca . Andrusca raspunde: ”Este trecut in programul de guvernare”. Apoi continua: ”O a treia viziune este pentru sustinerea tuturor producatorilor”. Jurnalistii insista: “Cum?”. Andrusca rezista: ”Prin programul de guvernare”.

Intr-o alta sala a Parlamentului este audiat Valentin Popa, profesor universitar doctor inginer. Si rector. Agramat. A fost propus pentru functia de ministru al Educatiei. Cu doua zile inainte, pe internet a aparut un clip cu o selectie de declaratii mai vechi si pline de agramatisme ale domnului profesor: ”In prima treime a intregii promotii care au terminat universitatea” / ”Avem resursa umana foarte bine pregatita care au aplicat si au avut proiecte de cercetare” / ”Aceasta tinut binecuvantat de Dumnezeu”/ ”Vechiul consiliu local a aprobat aceasta transfer / Ma bucur ca am ajuns in ziua in care sa tai pamblica la acest book cafe”.

La sosirea in comisie, un senator USR l-a intampinat pe Valentin Popa cu gramatica practica a limbii romane. La randul lor, liberalii au venit în fata acestuia cu o panglica tricolora pe care au taiat-o cu o foarfeca, simuland astfel o inaugurare. ”Pentru cele o mie de scoli care se vor inchide”, i-a spus viitorului ministru un liberal. ”Invatati si dumneavoastra limba romana”, i-a transmis un altul.

Domnul profesor a incercat sa dea o explicatie. "A aparut un colaj de afirmatii extrase din discursurile mele din ultimii ani. Nu ma pot exprima exact despre acest colaj, dar recunosc ca, in ultimii sase ani, de cand am fost rector, am facut dezacorduri, balbe, greseli gramaticale, in general datorate emotiilor. Nu neg ca am facut in trecut astfel de greseli. Cine nu mai greseste? Oare mai gasim o persoana publica care in ultimii ani sa nu aiba astfel de dezacorduri? Afirm cu tarie ca trebuie sa am un limbaj perfect, ma voi stradui sa il am".

Bineinteles ca votul din partea parlamentarilor PSD, ALDE si UDMR a fost unanim pentru ca Valentin Popa sa devina ministrul Educatiei.

Dupa audieri, domnul profesor universitar doctor inginer a tinut neaparat sa le faca morala jurnalistilor, pe care i-a acuzat ca umbresc valorile invatamantului romanesc pentru ca scot in evidenta elemente nu atat de importante, cum sunt plagiatele.

“Vorbim mult prea mult de 0,1% din tezele de doctorat care s-au constatat a fi plagiate, mai ales în conditiile in care trebuie sa va spun ca nici legea dupa care ar trebui sa ii condamnam nu este chiar perfecta . Nu prevede nicaieri legea respectiva ca trebuie sa punem ghilimele la un text pe care il preluam sau ca trebuie sa punem citarea imediat dupa el sau dupa figuri, desi astazi cei mai multi dintre cercetatorii nostri asa o fac, dar legea nu o prevede”, a sustinut Valentin Popa.

Afirmatia ministrului a avut si un efect imediat: rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, a demisionat din CNATDCU in semn de protest fata de numirea lui Popa ca ministru al Educatiei. “Demnitatea publica ocupata candva de Spiru Haret ii revine unui universitar care sufera dramatice episoade de lupta infantila cu gramatica de baza a limbii romane”, a explicat Dumitru.

Intr-o alta comisie, Paul Stanescu, propus pentru functiile de vicepremier si ministru al Dezvoltarii regionale, face declaratii revoltatoare. Cum adica functionarul public trimis in judecata sa fie suspendat din functie? “Oare el nu are familie?”, i-a intrebat, retoric, Stanescu pe parlamentarii care il audiau. Ramane omul fara serviciu, fara salariu, fara nimic, a continuat el. Stanescu a venit si cu o solutie: nu suspendare din fuctie pentru functionarul public trimis in judecata, ci transferul acestuia “la alta directie, la alt loc de munca”. Evident ca masinaria de vot PSD-ALDE-UDMR a functionat fara gres si in acest caz, iar Stanescu a primit unda verde pentru a-si ocupa cele doua functii in Guvern.

Spre final, in comisiile pentru politica externa a fost audiata Natalia Intotero, desemnata pentru a ocupa functia de ministru al romanilor de pretutindeni. Prioritatea sa pentru conationalii plecati la munca in strainatate? Crearea unui “Muzeu al Romanilor de Pretutindeni”, pentru ca, din cunostinele ei, exista “o mare dorinta a romanilor de pretutindeni de a avea un muzeu propriu al lor”. “Fara cultura si spiritualitate, nu se va cunoaste niciodata drumul catre libertate”, a explicat Intotero.

Dupa ce si-a revenit din uimire, senatorul PNL Viorel Badea a exclamat: “Aceasta audiere a fost transpunerea in practica a poemului <<Moartea caprioarei>>”.

Parlamentarii PSD, ALDE, UDMR au aplaudat planurile doamnei Intotero si au votat-o pentru functia de ministru.

In tot acest timp in care senatorii si deputatii UDMR votau cu doua maini si fara niciun discernamant ministrii propusi in Cabinetul Dancila, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, facea pe misteriosul. Astepta finalul audierilor pentru a anunta daca Uniunea va vota “pentru” sau “impotriva” Guvernului in plen. Apoi, a anuntat, parafrazandu-l pe Klaus Iohannis: "Cine ar guverna daca nu ei? Aritmetic, PSD are majoritate, avand zece voturi peste numarul necesar pentru a investi guvernul. Vom da si noi o sansa coalitiei PSD-ALDE prin voturile noastre astazi la investirea guvernului”.

Odata trecut hopul audierilor, dupa ce toti ministrii, fara exceptie, au primit unda verde pentru a prelua functiile, indiferent de enormitatile spuse sau lipsa evidenta de pregatire si competenta, Viorica Dancila si-a prezentat noul cabinet in sedinta comuna a Camerelor Parlamentului.

“Veti vota nu persoane, ci dorinta cetatenilor Romaniei exprimata prin democratie”, a spus ea de la tribuna Parlamentului. Apoi a continuat: “Vom guverna cu mandrie si respect pentru romani. Voi face tot ce imi sta in putere pentru a convinge romanii ca nu au gresit atunci cand au indraznit sa creada in Romania”. Adica atunci cand au votat PSD.

La tribuna a venit apoi Liviu Dragnea: “Romania e un stat suveran si e de datoria noastra sa aparam aceasta suveranitate cat traim. Suveranitatea nu e atat o stare politica sau una economica, e o stare de spirit”. “Obiectivele pot fi depasite. O guvernare eficienta poate depasi prognozele agentiilor de rating”, a mai continuat liderul PSD.

Opozitia s-a resemnat cu ce i-a ramas: declaratiile politice

“Nu putem trece cu vederea ca sunteti a patra propunere de premier facuta de Dragnea, care el insusi a recunoscut ca are mana proasta. La Loto sa fi tras, domnul Dragnea, si tot ar fi fost greu sa greseasca de atatea ori”, a atras atentia liberala Raluca Turcan.

“In vreme ce Dragnea schimba guvernele odata cu anotimpurile, oamenii cheltuiesc mai mult pe alimente, pe benzina. Drgnea i-a dat jos pe Grindeanu si Tudose pentru ca nici unul nu si-au asumat schimbarile pe legile Justitiei. Acum vine doamna Dancila, cu un mandat foarte simplu, anuntat de Dragnea: sa finalizeze subordonarea justitei fata de Dragnea si camarila sa. Daca veti reusi, probabil veti prinde Craciunul la Palatul Victoria”, i-a transmis Vioricai Dancila liderul USR, Dan Barna.

“Instalam azi al treilea guvern in interval de 12 luni pe cenusa guvernelor Grindeanu si Tudose. Avem cel mai mare guvern din UE, poate punem si cu asta un afis. Arata cu un guvern de tara subdezvoltata, in care fiecarui trib trebuie sa i se dea cate ceva. Cam asta e nivelul guvernului Viorica Vasilica Dragnea si nu pot decat sa ma rog la Dumnezeu pentru o viata cat mai scurta a acestui guvern”, a spus, la randul sau, Traian Basescu.

Apoi a urmat votul de investitura. PSD si ALDE, cu sprijinul UDMR, i-au adus Vioricai Dancila 282 de voturi, cu 49 mai multe decat minimul necesar.

Epopeea s-a incheiat la Palatul Cotroceni. Dupa ce a primit juramantul celui de-al patrulea Guvern in doar trei ani de cand a fost ales presedinte, Klaus Iohannis i-a certat pe social-democrati pentru ca au inselat asteptarile romanilor, a spus ca spera incetarea “topaielii guvernamentale”, le-a atras atentia sa nu treaca linia rosie a “afectarii independentei justitiei”, le-a mai dat cateva sfaturi, apoi le-a urat “mult succes”.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Grigore Popescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri