“Consider ca energia, alaturi de forta gravitationala, sunt doua lucruri esentiale pentru bunul mers al tarii. Si nu o zic eu. O zice…lumea…de cand este lume. Adica daca bagi becul in priza, si nu ai priza, nu se aprinde. De aceea curentul este important. Intelegeti!?”

Pauza. Zambete. Apoi aplauze timide ale catorva doamne. Una dintre ele ramane cu mainile in aer, uitand sa le coboare, dupa care, vizibil incurcata, isi misca buclele sa stea mai frumos. Va urma poza de grup cu Liderul.

Ministrul educatiei, Valentin Popa, intervine. “Are dreptate colegul meu de la Energie. Si as pulsa! … Plusa”, spune, cu avant, Popa. “Este nevoie de o strategie clara, nationala, coerenta si mai ales pred…dict…tibila…pentru a realiza o…strategia clara. Una nationala. La nivelul intregii tari. Adica fara educatie, ca si fara energie, nu poti evolua. De aceea vom depune toate eforturile pentru a le realiza si ne luam in serios mandatele”.

“Cat despre plagiate…haideti domnilor, pentru 0,0001% din…cele dovedite..si pana la urma, ce daca? Nu e lege sa pui ghilimele. Eu zic ca sa-i lasati pe oameni sa copieze, macar asa sa invete ceva! Pe vremea mea se invata!”.

Mihai Gotiu are ochii bulbucati si, cu gesturi evidente, ii face semn ministrului sa puna mana pe cartea de gramatica pe care i-a facut-o cadou inainte de luarea cuvantului. Colega lui, Chichirau, sopteste cuvinte in telefon in timp ce transmite pe Internet discursurile. Are un zambet sagalnic, mistocar.

“De asemenea vreau sa subliniez ca suntem deschisi la dialog cu societatea. Adresa mea ramane aceeasi. Profesoruldefluide@gmail.com".

Dublu Anton, cel de la energie, intervine. Deasupra lui, daca ar fi un desen animat, graviteaza un bec care palpaie. “De asemenea vreau sa subliniez ca suntem deschisi la dialog cu societatea. Adresa mea ramane aceeasi. Profesoruldefluide@gmail.com. Scrieti-mi acolo. Veniti cu sugestii si…da…practic vom relansa impreuna strategia energetica a Romaniei!”. Plescaie multumit. "Am fost o viata intreaga profesor de fluide, eu am facut masini hidraulice, am predat hidraulica, masini hidraulice. Tot felul de fluide, de aer, de ventilatoare, astea sunt fluide, eu sunt profesorul de fluide", conchide el, fluid.

Jurnalistii prezenti in sala chicotesc si-si noteaza asiduu citatele. Mana cereasca pentru editiile de a doua zi.

Urmeaza Danut Andrusca, de la Neamt. Peste noapte s-a trezit propus ministru al Economiei. A acceptat, era in pijama, voia sa doarma linistit, plus ca i-a venit numirea direct “de sus”, nu putea sa refuze. Abia a doua zi a realizat ca nu stie ce este aia o economie. El a avut o firma abonata la contracte cu statul. Oricum, avea in fata un maldar de foi, urma sa citeasca de pe ele si…

…si gandurile ii sunt intrerupte de o inopinata intrebare venita de la Daniel Zamfir. Zamfir e rau. Nu e cu PSD, ALDE sau UDMR, deci e rau. Ii cere sa spuna ceva de o…redeventa? Lege? Ce o fi aia o redeventa? Incearca, buimac, sa nu para buimac. Se uita in stanga, se uita in dreapta, cauta ajutor de la colegi. Intre timp, fataie foile in fata, cautand, fara sa focuseze bine, un raspuns providential pe acolo, pe undeva.

“Imi cer scuze nu mi-am facut temele…va rog sa nu-mi dati 3, mai am unul si raman!”, gandeste viitorul ministru simtindu-se brusc ca in clasa a II-a. Si cu glas: “Scuze…am emotii. Numai putin!”.

Una dintre Doamnele PeSeDe-ului se foieste, incepe sa se plictiseasca. I s-a zis ca totul este o formalitate, opozitia nu e deloc cuminte.

Cateva secunde penibile mai tarziu, dupa care: “Da, pana in februarie”. Imposibil, se aude vocea neinduratoare a “dujmanului de clasa, non PSD”.
…”OK, atunci pana in februarie in Guvern!”, pluseaza Daniel Zamfir, deja asudat.
….vreti sa spuneti Parlament?, ii sufla PeNeListul. “Asa, da, da, Parlament, februarie. O sa fie…oricum…da, votat. O sa fie bine, nu o sa fie rau”, ofteaza ministrul Economiei, gandindu-se ca ar prefera sa fie in vidul cosmic, decat acolo. Prea multi ochi atintiti pe el.

Presedintele comisiei economice din Senat, social-democratul Iulian Iancu, intervine salvator: “Va multumesc foarte mult, domnule candidat. Pe mine m-ati convins, sper sa ii fi convins si pe ceilalti colegi”. Andrusca rasufla usurat: “La cei care n-am reusit sa raspund voi trimite raspunsurile in scris”. Apoi este votat pentru functia de ministru al Economiei de catre toti parlamentarii PSD, ALDE si UDMR.

Una dintre Doamnele PeSeDe-ului se foieste, incepe sa se plictiseasca. I s-a zis ca totul este o formalitate, opozitia nu e deloc cuminte. Abia asteapta sa fie comunism oficial, macar sa se stie o treaba… cat mai dureaza?! Are si coafor…

Simtindu-se in forta, proaspat votat ministru al economiei, Daniel continua: “Si promit sa fac locuri de munca! Platite bine! Carmen Dan, aici de fata, poate confirma!”. Un jurnalist indrazneste si, cu doua degete ridicate intreaba groaznica intrebare. CUM?! “Pai…prin programul de guvernare!”. Pai si ce zice in program?, insista jurnalistul bagaret.

Dintr-un colt, un om deghizat in jurnalist, dar de fapt angajat full time spion PSD, il ia la ochi pe nesimtit. Nu va mai fi invitat la urmatoarele sedinte. Ba chiar o anumita redactie va primi un telefon “de sus” si peste cateva zile va ramane fara post.

“…da, prin programul de guvernare”, incheie, stins, proaspatul ministru al economiei. Doamne ce si-ar dori sa nu fi acceptat…

Nicolae Labis este si el prezent in auditorium. Si intervine in discutie atunci cand exotica (dupa nume) Natalia Oreiro aka Natalia Intotero, propusa ministru pentru romanii de pretutindeni, este invitata sa isi sustina numirea. Ce planuri are? Pai in primul rand un muzeu. Un muzeu pentru…ce? Pai simplu, pentru…romanii de pretutindeni! De ce? Pentru ca, spune ea, romanii au in primul rand o mare dorinta de a avea un muzeu propriu. Al lor adica. Apoi spune un citat care i-a placut ei din, probabil, Paulo Coelho: ““Fara cultura si spiritualitate, nu se va cunoaste niciodata drumul catre libertate”, a explicat Oreiro.

Citeste si:

    Un alt dusman de clasa, de data asta Viorel Badea, incearca sa-l concureze pe Gotiu la nivelul ochilor bulbucati (Gotiu atipeste intr-un colt, siderat de enormitatea sedintei – n.a.). Dupa ce-si revine din veridica uimire isi aduce de prozatorul preferat din liceu, Labis: “Aceasta audiere a fost transpunerea in practica a poemului <<Moartea caprioarei>>”.

    Hohote de ras. Doamna cu permanentul nu se prinde. Ea a ramas doar la “Povestea Porcului”.

    La final, cireasa de pe coliva (Romaniei), insasi Vasilica Viorica Dancila iese la podium. Demna. O frizura noua pentru care toata presa de scandal a aplaudat-o, servil, supranumind-o “Angelina Jolie de Videle” sau “Sexy Teleormaneanca”. Toti asteapta un discurs plin de informatii, termene clare, investitii, deblocarea fondurilor europene, scoli, sanatate, ce sa mai, ceva concret.

    Vasilica isi drege vocea si, sforaitor, incepe*, de la inaltimea podiumului:

    “Este o sarcina dificila, deci grea, pe care Romania o are in fata. Imi propun sa stau mai mult de 6 luni la Guvernare, cel putin pana cand Dragnea imi va zice sa imi dau demisia de onoare dupa ce voi trece o ordonanta de urgenta prin care sa ii albesc dosarele. Drept rasplata, o sa ma realizez pe viata, si eu si urmasii urmasilor nostri, asa cum spunea Vlad Tepes sau Bogdan cel Rau sau ma rog, unul din istoria noastra. De asemenea, nu vreau sa vorbesc inca de legile justitiei dar, undeva, acolo, se afla in programul de guvernare. Le-am bagat acum, ce daca alegatorii nostri se simt mintiti? Bun, si acum sa va zic ceva concret cu adevarat”. Pauza.

    Respiratie adanca si, din nou: “Este nevoie de o Romaniei puternica, integrata valorilor europene, cur…siva economic. Avem nevoie de educatie, infrastructura, spitale, veceuri cat mai des inaugurate cu pamblici si primari si tricolor. Azi, la 100 de ani de la Unire, sunt necesare…statui. De astea se ingrijeste Firea. De asemenea, transparenta va fi cuvantul de ordine in Guvern. Lunar o sa cer rezultate colegilor mei. Rapoarte. Birocratie. Sunt incantata sa fiu prima femeie prim-ministru si promit sa ma ridic la inaltimea asteptarilor colegilor mei de partid. Vorba ‘ceea, partidul, Romania si, daca se mai poate, si poporul”.

    Aplauze peste aplauze de pe randul PSD-ALDE. Kelemen da din cap dezaprobator, dar el si colegii au votat cu doua maini PSD. USR iese in fata cu pancarte, impart cateva carti celor din PSD, in timp ce se filmeaza de pe margine. PNL este indiferent, posteaza ceva pe Facebook cum ca e rau, pentru ca nu sunt ei la guvernare.

    Romania, tara tuturor posibilitatilor.

    *acesta a fost discursul alternativ, real, al Vioricai Dancila. Cel ireal a fost lipsit de substanta si plin de…nimic.

    Acesta a fost un pamflet. Presarat, din pacate, de citate reale. Asa arata Romania.

    Sursa foto: Shutterstock: shockfactor.de

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri