Ministrul Justitiei va prezenta, joi, un raport privind activitatea manageriala la DNA, in urma caruia ramane de vazut daca va anunta si o decizie referitoare la procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. In situatia in care tot mai multe voci din coalitia de guvernare sustin propunerea revocarii, este interesant de vazut in ce conditii legale poate fi revocata Laura Codruta Kovesi.

Ministrul Justitiei va iesi astazi in fata jurnalistilor si va prezenta "Raportul privind activitatea manageriala la DNA", dupa cum a anuntat luni pe contul sau de Facebook. Ramane de vazut daca Tudorel Toader se va rezuma doar la a citi o evaluare sau va anunta si o decizie referitoare la procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, scrie Digi24.

Varianta preferata de liderii PSD-ALDE este o propunere de revocare, chiar daca decizia finala in aceasta procedura ii apartine presedintelui Klaus Iohannis. Iar in ceea ce il priveste, acesta a declarat recent ca nu vede motive pentru schimbarea din functie a Laurei Codruta Kovesi.

Bineinteles, exista si posibilitatea ca ministrul Justitiei sa amane din nou decizia, asa cum a mai facut-o de nenumarate ori pana acum. Pozitia asteptata saptamana asta a fost oarecum fortata, dupa ce Vlad si Andreea Cosma au lansat mai multe acuzatii la adresa procurorilor DNA Ploiesti si au provocat un scandal in care a fost pusa din nou in discutie pozitia Laurei Codruta Kovesi.

In ce conditii poate fi revocata Laura Codruta Kovesi

Laura Codruta Kovesi poate fi revocata in baza legii 303/2004 (art. 51, alin.2.), unde exista trei posibile variante.

Astfel ca, revocarea din functia de conducere a judecatorilor "se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a presedintelui instantei", pentru urmatoarele motive:

"a) in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere (art. 48, alin. 10: se descopera ca a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu aceasta, ca are un interes personal in ocuparea functiei de conducere ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege);

b) in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale;

c) in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare".

In cazul lui Kovesi, sanctiune disciplinara nu exista, astfel ca mai raman doar primele doua scenarii. Cu toate acestea, in situatia in care sectia de procurori a CSM a stabilit deja ca managementul e bun, in urma unui document oficial, Tudorel Toader ramane doar cu varianta "a)", unde poate sa puna accent pe existenta unui interes personal.

Desigur, ramane in picioare si varianta "b)", in cazul in care Tudorel Toader vine cu un document relevant care argumenteaza un management defectuos al Laurei Codruta Kovesi.

Sursa foto: Agerpres Foto / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri