Guvernul a adoptat, joi, ordonanta de urgenta care rezolva problema concediilor medicale, inclusiv cele maternale, potrivit Digi24. Ce solutie a gasit Cabinetul Dancila.

Cabinetul Dancila a emis, joi, o ordonanta de urgenta cu scopul repararii efectelor negative produse de modificarile aduse Codului Fiscal, cu privire la concediile medicale si maternale.

Contributiile de asigurari sociale sunt plafonate la nivelul anterior intrarii in vigoare a „revolutiei fiscale” pana la 30 iunie 2018 pentru persoanele aflate in concediul medical, respectiv pana la 30 septembrie 2018 pentru mamele aflate in concediu pre- si post-natal. Contributiile vor creste, asadar, pentru aceste categorii, de la 1 iulie, respectiv de la 1 octombrie, iar veniturile incasate vor scadea. De asemenea, Guvernul a decis ca stagiul minim de cotizare sa ramana o luna pana la 30 iunie 2018.

Pentru mame si cei aflati in concedii medicale, contributiile de asigurari sociale vor fi plafonate, temporar, la nivelul din decembrie 2017: pana la 30 iunie 2018 pentru persoanele aflate in concediul medical, respectiv pana la 30 septembrie 2018 pentru mamele aflate in concediu pre- si post-natal.

Prin aceeasi ordonanta de urgenta, Guvernul a stabilit ca, pana la 30 iunie 2018, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de concediu medical si de indemnizatia aferenta sa fie de o luna. Adica, exact cat era pe vechea forma a legii, inainte ca Executivul PSD-ALDE sa modifice stagiul minim la sase luni, de la 1 ianuarie 2018.

Stagiul minim de cotizare trebuie realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

De la 1 iulie 2018, stagiul minim de cotizare pentru ca o persoana sa beneficieze de concediu medical si indemnizatia aferenta va fi insa de sase luni, realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, ordonanta a mentinut in continuare si unele exceptii de la stagiul minim de cotizare: persoanele care sufera de afectiuni grave (neoplazii, HIV/SIDA), urgente medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A si risc maternal.

In cazul persoanelor care au primit deja indemnizatii mai mici, angajatorii vor fi obligati sa depuna declaratii rectificative si sa plateasca diferenta beneficiarilor de indemnizatii pana la 31 martie.

Intrebat de ce Guvernul a optat pentru o ordonanta trazitorie de derogare de la modificarile aduse Codului fiscal, purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a raspuns: „Este tranzitorie pentru ca este o chestiune care trebuia sa tina mai de predictibilitate si in acest moment s-a gasit aceasta solutie pentru a rezolva cazul persoanelor care au intrat deja in concediul medical sau care sunt in concediu maternal. (...) Este cea mai buna solutie pentru moment”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri